Paznaun: de mooiste wandel- en fietsroutes op een rijtje

 © TVB Paznaun - Ischgl 
Wandelen hangbrug Paznaun

5 augustus 2020

door Jahna in Fietsen/MTB

In het zuidwesten van Tirol vind je Paznaun, de vakantieregio waar de dorpen Ischgl, Galtür, Kappl en See im Paznaun toe behoren. Het is een heerlijke en veelzijdige vakantieregio waar iedereen zich thuis zal voelen. Van fanatieke bergliefhebbers tot families met kinderen, er is voor iedereen genoeg te doen in Paznaun. Zo kun je er bijvoorbeeld heerlijk wandelen en prachtige fietstochten maken. In totaal vind je hier 1100 km aan wandelpaden, 752 km aan bewegwijzerde mountainbikewegen en kun je hier ook wielrennen. Genoeg uitdaging voor iedereen die wil genieten van een fijne vakantie in de bergen. In dit blog zetten we de mooiste wandel- en fietsroutes in Paznaun voor je op een rijtje.

Wandelroute: Smugglertour Samnaun

De eerste wandelroute in Paznaun is de Smugglertour Samnaun. Deze wandeling begin je met de lift naar de Idalp en vanaf daar volg je tour nr. 13 naar de Greitzspitze (2871 m). Na een korte pauze, om even van het uitzicht te genieten, volg je het pad verder langs de Salaaser Kopf (2744 m) en de Zeblasjoch (2539 m) naar Samnaun. Je volgt hier het pad van de smokkelaars die tot ver na de Tweede Wereldoorlog actief waren in Paznaun. Tegenwoordig is het één van de mooiste wandelroutes in de omgeving. Het is een lange wandeling van 20 km, waarbij je zo'n 1400 hoogtemeters overbrugt. In totaal ben je ongeveer 6,5 uur onderweg.

wandelen paznaun koppel
De wandelomgeving in Paznaun is heel divers (Foto: © TVB Paznaun - Ischgl)

Wandelroute: Sonnkogel

Een andere mooie wandelroute in Paznaun start in Galtür. Vanuit het centrum kun je in 1,5 tot 2 uur naar de Sonnkogel lopen, een top boven het dorp. Het is een korte wandeling van zo'n 5 km, maar onderweg valt er genoeg te zien. Tijdens de korte klim van ongeveer 200 m word je getrakteerd op een prachtig uitzicht op de kenmerkende bergen bij Galtür: de Gorfenspitze (2558 m) en de Ballunspitze (2671 m). Eenmaal aangekomen op de Sonnkogel, is het natuurlijk tijd voor een pauze voordat je weer aan de weg terug begint. Voor de terugweg heb je twee opties. Je kunt dezelfde weg terug nemen, maar je kunt ook via Tschaffein terug wandelen. Dat is een kleine omweg, maar zeker de moeite waard. 

Tip: maak deze wandeling met zonsopgang of -ondergang, dan zijn de bergen en omgeving het mooist!

Wandelroute: High Route Paznaun

Ben je op zoek naar een uitdagende wandelroute in Paznaun, ga dan voor (een deel van) de High Route Paznaun. Deze lange afstandswandeling leidt je in negen etappes door de regio en laat je de mooiste landschappen zien. Van glinsterende bergmeren tot idyllische Alpenweides, je komt van alles tegen. En natuurlijk heb je onderweg het mooiste uitzicht op de bergwereld rond Paznaun. Als je alle negen etappes van de route loopt, heb je uiteindelijk 120 km en 11.000 hoogtemeters in de benen. Voor een pauze kun je onderweg terecht in tal van knusse berghutten, waar je kunt genieten van regionale specialiteiten. Kies je ervoor om alle negen etappes te lopen, neem dan een stempelboekje mee (verkrijgbaar bij de VVV). Lever deze aan het eind in bij de VVV en ontvang een exclusieve goodiebag. Zo heb je nog een leuk aandenken aan de prestatie die je hebt geleverd. 

High Route wandelroute Paznaun
Tijdens de negende etappe kom je langs dit helderblauwe bergmeertje (Foto: © TVB Paznaun - Ischgl)

Wandelroute: Idalp adventure hiking trail

Een leuke wandelroute in Paznaun voor families is de Idalp adventure hiking trail bij Ischgl. Al kunnen ook volwassenen zich prima vermaken tijdens deze wandeling. Je start in het dorp en loopt in zo'n 2 uur naar boven richting de Idalp. Hoogtepunten van deze wandeling zijn toch wel de twee spectaculaire hangbruggen, die tot 70 m boven de grond hangen. Vanaf de 120 m lange Kitzlochbrug en de 110 m lange Bärenfallebrug heb je een prachtig uitzicht over het dal. Daarnaast kun je deze wandeling nog uitbreiden met de Walk of Lyrics op de Idalp. Deze themawandeling staat in het teken van muziek van Rihanna, Udo Jürgens en Sting, die hier allemaal hebben opgetreden tijdens een Top of the Mountain Concert in het winterseizoen. Je loopt langs verschillende stations, waar je hits hoort als Umbrella en Message in a Bottle. Leuk voor kleine en grote bergliefhebbers!

Fietsroute: Zeinissee Runde

Je vindt ook genoeg mooie fietsroutes in Paznaun. Zo is de route naar de Zeinissee in het nabijgelegen Vorarlberg bijvoorbeeld een aanrader. Je start in Galtür en fietst vervolgens richting het noorden het dal in naar de Zeinisjoch. Na zo'n 4,5 km bereik je de top van de 1842 m hoge bergpas, die ook de grens vormt tussen Tirol en Vorarlberg. Vanaf daar leidt een grindpad je naar en rondom het meer. Aan de andere kant van de Zeinissee vervolg je de weg richting de Zeinisjoch en vanaf daar ga je via dezelfde weg terug naar Galtür. In totaal ben je zo'n 11 km onderweg.

Tip: bike & run. Zet je fiets even aan de kant en ga voor een korte wandeling richting de Kopsstausee.

Fietsroute: Heilbronner Hütte-Tour

Voor fietsers die op zoek zijn naar een beetje uitdaging is de Heilbronner Hütten-Tour een aanrader. Deze fietsroute in Paznaun loopt eerst gemoedelijk omhoog richting de Zeinissee en Kopsstausee. Daarna wordt het lastiger en ga je het bos in. Over bospaden met tal van bochten fiets je omhoog richting de Heilbronner Hütte. Halverwege de klim kom je de Verbella Alpe berghut tegen, waar je even tot rust kunt komen voor je aan het laatste deel omhoog begint. Het laatste stuk loopt steil omhoog, dus zorg dat je genoeg rust pakt! Eenmaal bij de Heilbronner Hütte geniet je van een een prachtig panorama-uitzicht op de omgeving. Voor de terugweg heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt dezelfde weg terug fietsen, voor nog meer uitdaging gaan en via de Muttenjoch fietsen of je fietstocht uitbreiden met de indrukwekkende Schönverwall-ronde. Genoeg opties dus! 

fietsroute paznaun bergmeer
Onderweg naar de Heilbronner Hütte fiets je door een uniek landschap! (Foto: © TVB Paznaun - Ischgl)

Fietsroute: Ascherhütte Tour

Een andere mooie fietsroute in Paznaun is die naar de Ascherhütte. Het is een fietstocht van gemiddeld niveau die je vanuit See naar de berghut brengt. Je fietst eerst over een asfaltweg, maar die gaat over in bospaden. Steile en vlakke stukken wisselen elkaar af en na zo'n 8 km kom je langs het bergstation van de Medrigjochbahn en de Medrigalm hut. Vanaf daar fiets je over de skipistes naar het bergstation van de Zeinisbahn, gevolgd door een vlakker deel tot je uiteindelijk bij de Ascherhütte aankomt. Omgeven door imposante bergtoppen heb je hier een adembenemend uitzicht. Geniet van één van de vele lokale specialiteiten en kom weer even tot rust voor je aan je weg terug begint. 

Tip: De Ascherhütte is onderdeel van de Culinaire Jacobsweg. Op het menu staat het gerecht van een sterrenchef uit Paznaun.

Fietsroute: Dias Trail Nr. 7088

De laatste in dit rijtje van fietsroutes in Paznaun is een mountainbiketrail. Deze begint op de Dias Alpe, die je op twee manieren kunt bereiken. Je kunt ervoor kiezen om met de Diasbahn vanuit Kappl omhoog te gaan of je kunt naar boven fietsen. Hiervoor pak je route 740 vanuit het dorp. De Dias Trail begint met een kort deel over een bospad, waarna je aan de linkerkant het begin van de trail vindt. Vanaf daar ga je door het dichte bos en over groene weilanden naar beneden. Tot slot fiets je het laatste stuk via een skipiste en het bos terug naar Kappl.

fietsroute paznaun dias trail
De Dias Trail is een populaire mountainbikeroute in Paznaun (Foto: © TVB Paznaun - Ischgl)

Paznaun Challenge

Met zoveel mooie wandel- en fietsroutes in Paznaun is het natuurlijk niet gek dat er elk jaar grote sportwedstrijden plaatsvinden. De Silvrettarun 3000, Ischgl Ironbike en het WK E-biken zijn de bekende evenementen in de regio. Dit jaar komt daar iets nieuws bij, waar iedere bergliefhebber aan mee kan doen: de Paznaun Challenge. De routes die normaal gesproken voor deze evenementen worden gebruikt, zijn ook open voor publiek en te voet of met de fiets af te leggen. Als je de fietstocht of wandeling registreert in de app, doe je automatisch mee met de Paznaun Challenge en maak je kans op mooie prijzen. Je kunt van 8 juli tot 30 september 2020 gratis meedoen met de Challenge en op 1 oktober vindt een virtuele prijsceremonie plaats. 

Zomervakantie tips