Live vanuit Gastein: bergen & water

Uitzicht op Bad Gastein

21 juli 2020

door Miranda in Reisverslagen

Gastein is de laatste bestemming tijdens onze roadtrip door Oostenrijk en wat een heerlijke afsluiter! Het is voor ons de eerste keer dat we dit dal in het Salzburgerland bezoeken. Gastein staat bekend om de thermale baden en lange geschiedenis in het bergtoerisme. Wij zijn er slechts 2 dagen, maar proberen zoveel mogelijk te doen en te beleven. In dit blog lees je wat we gedaan hebben en delen onze tips voor een zomervakantie in Gastein.

Bad Gastein: een wilde waterval tussen statige gebouwen

We komen aan het eind van de middag aan in Böckstein, een plaatsje 3 km van Bad Gastein. Nadat we hebben ingecheckt bij Hotel Rader, een fijn hotel met Nederlandse eigenaren, gaan we naar het centrum van Bad Gastein. We zijn direct onder de indruk van dit dorp met haar historische, statige panden, dat op de steile rotsen is gebouwd. Het is zo anders dan het doorsnee Oostenrijkse bergdorp! Maar het meest bijzonder is de waterval die middenin door het dorp naar beneden stort. Wat een watergeweld! We wandelen langs de waterval naar beneden en eindigen op het gezellige terras van Kraftwerk, waar je uitzicht hebt op de machtige watermassa. Wil je eenmaal beneden de steile weg omhoog omzeilen, neem dan de lift in de parkeerplaats naast de waterval omhoog. Dit scheelt behoorlijk wat hoogtemeters klimmen.

Bad Gastein
De waterval middenin Bad Gastein

Sportgastein: relaxed wandelen op een hoogvlakte met almen

De volgende ochtend rijden we met de auto naar Sportgastein, ook wel bekend als Nassfeld. Hier begint het nationaal park Hohe Tauern, het eerste en grootste natuurpark van Oostenrijk van ruim 1800 vierkante kilometer. Op een hoogte van bijna 1600 meter ligt hier een enorm groot groen dal omringd door bergen van bijna 2700 meter hoog waar op de toppen nog sneeuw ligt. Op de hoogvlakte ligt een netwerk van eenvoudige wandelpaden, die ook toegankelijk zijn voor kinderwagens en rolstoelen. Er zijn hier veel almboerderijen met koeien, paarden, schapen, varkens en geiten en zo’n tien van deze boerderijen zijn open voor publiek. Je kunt hier op zonnige terrassen genieten van plaatselijke specialiteiten die veelal op de alm gemaakt worden. Wij proberen Pofesen, een warm deeggerechtje gevuld met zelfgemaakte jam, heerlijk!

Sportgastein
Wandelen in Sportgastein over de almen

Graukogel: hiken over de Zirbenweg

Ons volgende doel is de Graukogel, een karakteristieke berg bij Bad Gastein. Middels twee 2-persoons stoeltjesliften staan we in een klein halfuurtje op 1956 meter hoogte. Hier starten diverse wandelingen, onder andere de wat pittige, technische wandeling naar de top van de Graukogel. Wij kiezen voor de Zirbenweg, een mooi wandelpad met fijne uitzichten. Een rondje over dit themawandelpad duurt zo’n 45 minuten en leidt langs diverse Zirbenbomen, waarvan sommige al zo’n 400 jaar oud zijn. Zirben is de duurste dennenhoutsoort en kent vele positieve effecten voor de gezondheid, vandaar dat het hout veel gebruikt wordt om bedden of sauna's van te maken. Zoals de naam al doet vermoeden kom je onderweg langs diverse ‘bouwwerken’ van Zirbenhout: van bankjes en ligbedden tot speeltoestellen voor kinderen. Tip: drink een glaasje huisgemaakte Zirbenschnapps bij de Graukogelhütte.

Zirbenweg graukogel
De Zirbenweg op de Graukogel

Afkoelen in de Gasteiner Badesee en logeren op een bijzondere plek

In Bad Hofgastein ligt de Gasteiner Badesee, een heerlijke plek voor een warme zomerse dag zoals vandaag. Na het wandelen zijn we wel toe aan een frisse duik, dus dat is wat we gaan doen! Rondom het meer is een grote ligweide waar je lekker kunt zonnen en relaxen. Na een drankje op het terras toont Mike zijn kunsten op de duikplank. Daarna rijden we door naar ons nieuwe onderkomen voor vannacht: Hotel Miramonte. Een bijzonder hotel op een prachtige plek in Bad Gastein. Het oude gebouw is ingericht met allerlei vintage meubels en er hangt een super relaxte en fijne sfeer. Het is een combinatie van oud en modern. ’s Avonds genieten we er van een fantastisch diner en ook het ontbijtbuffet ’s ochtends is verrassend lekker. Alleen al de keuze uit zo’n tien soorten humus maakt me enorm blij.

Gasteiner Badesee
De Gasteiner Badesee met ruime ligweide

Fijne afsluiter bij de Felsentherme

Helaas is het alweer bijna tijd om naar huis te gaan, maar we kunnen Gastein natuurlijk niet verlaten zonder een bezoekje aan de thermen! Het dal is immers al honderden jaren beroemd om het helende water dat hier met 40 graden uit de bergen komt. Er zijn twee thermen in het dal: de Alpentherme in Bad Hofgastein en de Felsentherme in Bad Gastein. Wij bezoeken de oudste thermen van het dal in Bad Gastein. Wat een prachtig complex is dit. Ondanks dat het in de jaren zestig is gebouwd, ziet het er fantastisch uit. Meerdere binnen- en buitenbaden nodigen uit tot zwemmen en relaxen. Ik zou hier wel de hele dag kunnen blijven, maar helaas moeten we beginnen aan de terugreis. Goede reden om hier nog eens terug te komen, zowel voor het water als de bergen!

Felsentherme Bad Gastein
De Felsentherme in Bad Gastein

Over Gastein

Gastein is een 40 km lang dal in het Salzburgerland met drie dorpen: Dorfgastein, Bad Hofgastein en Bad Gastein. Allen hebben hun eigen karakter, van het dorpse typische Oostenrijkse Dorfgastein aan het begin van het dal tot het stadse en hippe Bad Gastein met haar oude statige gebouwen. Bad Hofgastein ligt tussen beide plaatsen in en biedt the best of both worlds. De regio ligt aan de voet van nationaal park Hohe Tauern en het dal zelf telt zo’n 600 km aan wandelroutes.

Tips voor een zomervakantie in Gastein

  • In Dorfgastein zijn drie leuke themawandelingen voor families: de Sagenweg, de Bärenweg en de Naturerlebnisweg.
  • Ga met de berglift naar de Stubnerkogel voor een mooi uitzicht op de hoogste berg van Oostenrijk, de Grossglockner.
  • Wandel de Gasteiner Höhenweg, een zes kilometer lange, relatief vlakke wandeling. Je loopt op zo’n 1000 meter hoogte van Bad Hofgastein naar Bad Gastein, waarbij je een mooi uitzicht hebt over het dal.
Kraftwerk Bad Gastein
Het terras van Kraftwerk in Bad Gastein
Bad Gastein
Bad Gastein ligt prachtig tegen de rotswand
Sportgastein
De almen bij Sportgastein
Ontspannen op een bankje
Even genieten op een bankje in Sportgastein
Geitje op de alm
Geitje op de alm
wandelen op de alm
Brede en gemakkelijke wandelwegen op de alm
Berghut alm
Op de almen zijn vele berghutten
wandelen Sportgastein
Ook op de alm is genoeg water te vinden
Badesee Gastein
Mike neemt een verfrissende duik
Uitzicht Miramonte
Het uitzicht vanaf Hotel Miramonte op het dal is geweldig
Restaurant Miramonte
Ontbijt in het sfeervolle Hotel Miramonte
Felsentherme Bad Gastein
Het water in de Felsentherme is heerlijk warm


Zomervakantie tips