Op pad in Paznaun: Ischgl

Mountainbiken Lareinalpe Ischgl

13 juli 2020

door Miranda in Reisverslagen

Ischgl is de derde bestemming die we bezoeken in Paznaun en waarschijnlijk de bekendste plaats van het dal. Ooit was het een smokkelaarsdorpje, maar vandaag de dag is Ischgl een luxe 'Alpen metropool' met de hoogste dichtheid 4- en 5 sterrenhotels van Oostenrijk. Tevens vind je hier een flink aantal restaurants met sterrenchefs, waar je op hoog culinair niveau kunt eten. Maar naast al die luxe is er ook 'gewoon' de prachtige bergwereld die heel gemakkelijk bereikbaar is vanuit Ischgl. In dit blog delen we onze avonturen en geven we tips voor een vakantie in Ischgl.

Ischgl: luxe vakantiedorp met fijne sfeer

Ischgl ligt op 1377 meter hoogte en vanuit Utrecht is het 926 km rijden naar dit gezellige Oostenrijkse dorp. Verwacht hier geen klein boerendorpje, maar een mondaine plaats met veel luxe hotels, mooie winkels met dure merken en goede restaurants. De verwende vakantieganger die houdt van comfort en culinair genieten, zit hier helemaal goed. Op actief gebied is er veel te beleven: in het hele dal liggen 1000 km aan wandelpaden en ook de mountainbiker kan zich hier goed vermaken; er zijn meerdere 'flowtrails' voor downhill-liefhebbers. Maar ook voor families is er genoeg te doen in Ischgl. Zo is er de 'Adventure Stage' bij de Pardatschersee, waar diverse stations zorgen voor veel speelplezier. Voor oudere kinderen en thrillseekers is er de 2 km lange zipline Ischgl SkyFly. Verder is er het Silvretta Center met een prachtig binnenzwembad en sauna. Op mooie dagen is het buitenzwembad Waldbad Silvretta een verfrissend uitstapje voor de hele familie. Met de 'Silvretta Card all inclusive', die je gratis krijgt bij je accommodatie, heb je veel voordeel: gratis toegang tot alle bergliften, bussen, zwembaden, meren en musea. Daarnaast is er een veelzijdig weekprogramma met diverse activiteiten en kunnen kinderen deelnemen aan de diverse belevenissen van de Kids&Youth Club.

Schwarzwassersee & Pardatschersee: eenvoudig te bereiken 

Vaak moet je om bij een mooi bergmeer te komen wel een beetje moeite doen, maar in Ischgl is dat anders. Wanneer je met de Silvrettabahn omhoog gaat en bij het middenstation uitstapt, hoef je slechts 5 minuten te lopen naar de Schwarzwassersee en nog eens 10 minuten extra om bij de Pardatschersee te komen. Beide bergmeren zijn echt prachtig! De Schwarzwassersee is eigenlijk een verkeerde naam voor het turquoise/groen gekleurd bergmeer waarin je heel veel vissen ziet zwemmen. Je mag hier dan ook - met vergunning uiteraard - vissen. Ik ben echt onder de indruk van deze plek! We lopen langs het meer verder richting de Pardatschersee die qua kleur misschien minder indrukwekkend is, maar wat er hier allemaal om het meer gebouwd is, is geweldig. Er zijn hier heel veel speelstations voor kids, maar zo mooi gebouwd, dat het heel mooi in de natuur past. We maken hier al snel 'kleine vriendjes': Nederlandse jochies die graag hebben dat we even helpen met het speciale traject waarin ze in een houten bak zitten en met touwen van de ene naar de andere kant kunnen bewegen. In dit laatste meer kun je trouwens ook heerljk zwemmen op een warme zomerdag. Terug naar het dal kun je natuurlijk weer met de lift of wandelend via de Walk of Lyrics, een themapad over muziek en natuur, waarbij je tevens over geweldige hangbruggen loopt. Wij kiezen voor de Ischgl SkyFly, een 2 km lange zipline terug naar het dorp waarbij je tot wel 84 km /u kunt gaan. Spectaculair!

Schwarzwassersee Ischgl
De Schwarzwassersee is alles behalve zwart

E-biken naar de Lareinalpe

Na een ochtend op de berg en de flitsende afdaling met de Ischgl SkyFly, stappen we aan het eind van de ochtend op de e-bike die we middenin het dorp huren. We gaan op pad met mountainbike gids Renate, een echte local die natuurlijk de mooiste plekjes weet te vinden. We fietsen eerst relaxed over het fiets-en wandelpad van asfalt door het dal. Bij het wijkje Tschafein slaan we linksaf en gaan via een breed grindpad bergop. Al slingerend komen we dieper en dieper in een mooi en ongerept dal. Je bent hier ineens in een heel andere wereld en zelfs de telefoon heeft geen bereik meer: heerlijk! Na een klein uurtje trappen met behulp van de electromotor bereiken we de alm Lareinalpe. Het is een prachtige berghut met mooi en sfeervol terras. Direct naast het restaurant ligt de stal waar de koeien aan het einde van dag altijd weer naar toe gaan. Overdag grazen ze lekker op de alm die iets verderop ligt en rond 16.30 uur worden ze door de boer samen met zijn hond terug naar de stal gebracht. Wij zijn toeschouwer van dit mooie spektakel, wanneer we eind van de middag terug naar het dal gaan. Uiteraard hebben we ook lekker geluncht bij de alm: heerlijke Käsespatzle van kaas die op de boerderij zelf gemaakt wordt.

Lareinalpe Ischgl
Het dal van de Lareinalpe is prachtig!

Tips voor een vakantie in Ischgl

  • De Ischgl SkyFly is een 2 km lange zipline die begint bij het middenstation van de Silvrettabahn. Het parcours bestaat uit 3 verschillende trajecten, waarbij je maximaal 84 km/u kunt halen. De zipline is toegankelijk vanaf 8 jaar en met een minimale lengte van 120 cm.
  • De hangbruggen Kitzloch en Bärenfalle zijn letterlijk echte highlights. Met een lengte van 100 meter en een hoogte van 70 meter boven en Fimbadal en rivier, zijn deze bruggen niet zo geschikt voor mensen met hoogtevrees. Heb je dat niet, dan vindt je dit geweldig!
  • Je kunt in Ischgl in de voetsporen van de vroegere smokkelaars treden. Een combinatie van wandelen en bergliften brengt je naar het Zwitserse belastingvrije dorpje dorpje Samnaun. Nadat je inkopen hebt gedaan, kun je via vier verschillende liften terug naar het dorp.

Meer informatie over een vakantie in Ischgl >

Bergmeer in Ischgl
Genieten aan de Schwarzwassersee
Pardatschersee Ischgl
Kids vermaken zich prima aan de Pardatschersee in Ischgl
Ischgl Skyfly
Terug naar het dal met de Ischgl Skyfly
Lareinalpe plankje met worst en kaas
Even wat energie bijtanken op de Lareinalpe met een heerlijk plankje
Koeien in de rij
Een file van koeien richting de Lareinalpe
Koeien in de rij image widget

Zomervakantie tips