Op pad in Paznaun: See

Kerkje in See

11 juli 2020

door Miranda in Reisverslagen

See is het eerste dorpje dat je tegenkomt als je Paznaun in komt rijden. Paznaun is een prachtig groen dal omgeven door machtige bergen en ligt in het westen van Tirol. De afgelopen dagen hebben we de vier dorpjes die het dal telt verkend. See im Paznaun staat bekend als zeer familievriendelijk en is een typisch Oostenrijks dorpje van een ansichtkaart, met een kerkje dat net iets boven het dorp ligt. Opvallend is het zwemmeer dat middenin het dorp ligt. In dit artikel nemen we je mee met de activiteiten die we er ondernomen hebben en geven we je tips voor een (familie)vakantie in See in Paznaun.

See: één van de vier dorpen in Paznaun

See ligt aan het begin van Paznaun en heeft hierdoor een goede verbinding met de stad Landeck en de snelweg. Het dorp ligt op iets meer dan 900 km van Utrecht op een hoogte van 1050 meter. Naast See telt Paznaun nog een drietal dorpen die allemaal op zo'n 10/15 minuten rijden van elkaar liggen: Kappl, Ischgl en Galtür. In het gehele dal ligt een uitgebreid wandelnetwerk van meer dan 1000 km aan paden en voor fietsers en mountainbikers zijn 750 km aan routes uitgezet. Met de Silvretta Card all inclusive, die je tijdens je verblijf gratis krijgt bij je accommodatie, heb je gratis toegang tot alle bergliften, bussen, zwembaden en meren, musea en de prachtige Silvretta Hochalpenstraße. Daarnaast biedt de kaart een veelzijdig weekprogramma met diverse activiteiten en kunnen kinderen deelnemen aan de diverse belevenissen van de Kids&Youth Club.

Wellness op de berg in See

De berglift vanuit See im Paznaun brengt ons naar de Medrigalm op zo'n 1800 meter hoogte. Op 50 meter van het bergstation van de lift ligt het Wellnesspark dat leuk is voor jong en oud. Bij een wellness denk ik al snel aan thermale baden, sauna, stoombad en massage, maar hier op de berg is een bijzonder concept neergezet dat het gevoel van een bezoek aan een wellnesscentrum op een heel andere manier benadert. In het bos zijn diverse stations gebouwd die je lichaam en geest prikkelen. Op het blotenvoetenpad worden de diverse reflexzones onder de voet geraakt, wat een aparte ervaring is. Ook is er hydrotherapie: ijskoud water dat goed is voor de gezondheid. Mijn armen vinden het armbad best fijn en de tintelingen erna geven een goed gevoel. Met het voetenbad, waar je langzaam doorheen moet lopen, heb ik meer moeite. Ik moet me echt inhouden niet te gaan rennen en rustig mijn voeten uit het water te tillen. Eenmaal uit het water is de kou best heftig, maar wanneer dat verdwijnt zijn mijn voeten me dankbaar. Zou het daarom zijn dat ik ineens zo gemakkelijk over de evenwichtsbalk loop, die even verderop in het bos staat? 

Kneipanlage
Het water in het Wellnesspark is ijskoud

Bijzonder: het zwemmeer in See

Ook al zijn er hier op de Medrigalm veel wandelmogelijkheden, wij gaan na een drankje op het terras van het bergrestaurant met de lift terug naar het dal. Het is een warme dag - 28 graden Celsius - en wat is dan lekkerder dan een verfrissende duik in het water? Centraal in See im Paznaun ligt een groot zwemmeer met ligweide, beachvolleybalveld, speelplaats en restaurant. Een ideale plek voor deze mooie zomerdag. Ouders liggen lekker in de zon, terwijl de kids zwemmen of aan het spelen zijn. Eigenlijk ben ik niet zo'n waterrat, maar wanneer ik er eenmaal induik is het heerlijk. Het water is niet koud en zwemmen met uitzicht op de bergwereld en het dorp met kerkje is echt leuk! Er zijn hier in See trouwens nog meer bergmeren die een bezoekje waard zijn in de zomer: de Grübelesee, de Flathsee en het meer bij de Ascherhütte. Deze drie meren zijn allemaal wandelend te bereiken, de laatste twee vanaf het bergstation van de lift op de Medrigalm. See doet haar naam (See betekent 'meer' in het Duits) duidelijk eer aan; er is hier genoeg water te vinden!

Zwemmeer in See
Genieten van het zonnetje bij het zwemmeer middenin het dorp See

Tips voor een vakantie in See

  • Super leuk voor families met oudere kinderen: canyoning of rafting. Bij canyoning maak je een tocht door een kloof waarbij je door het water loopt, abseilt, springt en glijdt. Ga je liever in een stevige rubberboot over een wilde rivier? Kies dan voor raften.
  • Er zijn genoeg gemakkelijk wandelingen voor de hele familie. De See-Tour 4 is een 3,5 km lange wandeling rond het dorp van ongeveer een uur waarbij je nauwelijks hoeft te klimmen of dalen, maar wel overal een mooi uitzicht hebt op See.
  • De 10 km lange wandeling naar de Ascherhütte leg je in ongeveer 3 uur af. Je klimt hierbij 490 hoogtemeters. De berghut maakt deel uit van de Culinaire Jakobsweg: op de menukaart staat een gerecht van een sterrenkok. Dat is gegarandeerd smullen!

Meer informatie over een vakantie in See >

Overzicht dorp See
See en het zwemmeer centraal in het dorp
Geit
Vlakbij het dalstation van de gondellift in See is een wei met geitjes
Bos op de berg
Een zandbak en evenwichtsbalk in het Wellnesspark
Wellnesspark See
De evenwichtsbalk is een makkie nadat de voeten hydrotherapie hebben gehad!
IIsje
Een lekker ijsje aan de rand van het zwemmeer

Zomervakantie tips