Zomervakantie Italië 2020: regels en advies omtrent corona

Zomervakantie Italië 2020: regels en advies omtrent corona

13 augustus 2020

door Miranda in Nieuws

Dit weblog wordt niet meer geactualiseerd. De actuele coronamaatregelen in Italië vind je in het weblog 'Nieuws Coronavirus: kunnen we naar de bergen op vakantie?'

Wil jij deze zomer op vakantie naar Italië? Dat kan! Ons geliefde bella Italia was lange tijd afgesloten voor toeristen wegens de uitbraak van het coronavirus, dat in bepaalde regio's erg heftig was. In bergregio's als Zuid-Tirol en Trentino kende het virus veel minder slachtoffers dan in bijvoorbeeld Lombardije. Inmiddels heeft Italië het virus onder controle en haar grenzen geopend voor toeristen uit de EU. Sinds 15 juni geeft de Nederlandse overheid code geel als reisadvies. Dit betekent dat je Italië weer mag bezoeken voor vakantie of familiebezoek, maar er gelden wel veiligheidsrisico's. Italië hanteert regels om corona onder controle te houden. Het is belangrijk je goed voor te bereiden alvorens je op vakantie gaat. De regels in Italië behoren tot de strengste van Europa en verschillen deels per regio. Daarom hebben we in dit blog de belangrijkste adviezen en regels omtrent het coronavirus en een vakantie in Italië voor je op een rijtje gezet.

Reisadvies Italië 

Sinds 3 juni jl. heeft Italië haar grenzen geopend voor toeristen en sinds 15 juni is het Nederlandse reisadvies voor Italië gewijzigd van code oranje naar code geel. Dit houdt in dat het is toegestaan om te reizen, maar er geldt wel 'Let op, veiligheidsrisico's'. Dit heeft te maken met de mogelijke kans op een coronabesmetting, waardoor je je dient te houden aan bepaalde regels die ter plaatse gelden. De Nederlandse overheid benadrukt dat er rekening gehouden moet worden met dat code geel weer code oranje kan worden, mocht er een grote uitbraak plaatsvinden. In dat geval moet men twee weken in thuisquarantaine na terugkeer in Nederland. Check ook vooraf je reisverzekering, hoe zij omgaan met eventueel oranje reisadvies. Volgens het verbond van verzekeringen dekken alle reisverzekeringen sowieso bij code geel. 

Dolomieten
Wandelen in de Dolomieten kan weer deze zomer

Algemene regels in Italië

De volgende regels gelden in heel Italië:

 • Afstand houden: het is verplicht om één meter afstand te houden tot andere personen die niet tot jouw huishouden behoren. (NB: In Zuid-Tirol geldt een regel van 2 meter afstand)
 • Thuis blijven wanneer je ziek bent: net als in Nederland, dien je thuis/binnen te blijven wanneer je griep- en/of verkoudheidsverschijnselen hebt of wanneer je koorts hebt en je temperatuur boven de 37,5 graden is.
 • Groepsvorming is verboden in openbare ruimtes en op openbare plekken. Je dient altijd de één meter afstand tot elkaar te bewaren.
 • Vermijd aanraken: vermijd contact met anderen waarmee je niet samenwoont. Schud geen handen of omarm geen mensen uit een ander huishouden.
 • Hygiëne: nies of hoest in een papieren zakdoekje die je daarna direct weggooit. Vermijd het aanraken van gezicht, met name je ogen, mond en neus. Was regelmatig minimaal 60 seconden je handen goed met zeep.
 • Mondkapjes: draag verplicht een mondkapje waar dat dit staat aangegeven, in afgesloten publieke ruimtes, in het openbaar vervoer en winkels of waar één meter afstand houden niet lukt. Dit hoeven geen medische mondkapjes te zijn, wel mondkapjes met meerdere lagen. Textiel, eventueel zelfgemaakt, voldoet. De plicht geldt voor kinderen en volwassenen vanaf 6 jaar. Ook in accommodaties en horeca geldt vaak een plicht tot een mondkapje bij verplaatsingen, echter dit verschilt per regio, dus check dit vooraf. Veel Italianen dragen, vooral in de stad, altijd een mondkapje. Het is handig altijd een mondkapje bij je te hebben. Bind deze goed vast aan je rugzak of bewaar hem in tas, zodat je hem niet verliest en achterlaat in het mooie berglandschap. Koop je mondkapje online bij Bever, ANWB of Bol.com.
 • Publieke evenementen zijn tot nader order verboden en afgelast. Bijeenkomsten voor meer dan 100 personen zijn verboden.

Diverse regio's in Italië hebben aanvullende regels. Bekijk hier de coronaregels van Zuid-Tirol en de informatie omtrent corona in Trentino >

 • Let op: deze regels kunnen dus per regio of soms zelfs gemeente net iets anders zijn. Check deze van tevoren via de plaatselijke websites of informeer bij je vakantie-accommodatie. Zij zijn goed op de hoogte van de lokale adviezen en maatregelen.
 • In de regio Veneto is quarantaine verplicht bij infectie. Houd je je hier niet aan, dan kun je een boete krijgen.

Reizen naar, in en door Italië 

 • Grenscontrole: sinds 3 juni zijn de Italiaanse grenzen geopend voor inwoners van de EU en Schengenlanden. Je kunt zowel via Oostenrijk als Zwitserland Italië met de auto bereiken.
 • Doorreis: sinds 3 juni kun je vrij door Italië reizen tussen de diverse regio's.
 • Openbaar vervoer: gebruik maken van bus, tram, trein, boot en vliegtuig is toegestaan. Een mondkapje is verplicht.
 • Er wordt aangeraden om een reisdagboek bij te houden van alle plaatsen die je hebt bezocht. Mocht er een besmetting plaatsvinden, dan zijn die gegevens beschikbaar.

Winkels in Italië

 • In Italië mogen alle winkels inmiddels weer gewoon open.
 • Een mondkapje is in winkels altijd verplicht in alle regio's.
 • Het gebruik van plastic handschoenen wordt aangeraden bij het doen van aankopen.

Horeca in Italië

 • Cafés, bars en restaurants zijn veelal geopend, maar met beperkingen en zeer strenge hygiëneregels.
 • Discotheken en nachtclubs zijn vanaf 17 augustus tot nader order gesloten.
 • De regels in de horeca kunnen verschillen per regio. Dit heeft met name betrekking op de hygiëneregels, openingstijden, het aantal mensen/huishoudens per tafel en of men van tevoren dient te reserveren.
 • Ook in de horeca geldt een verplichte afstand van minimaal één meter ten opzichte van anderen (in Zuid-Tirol 2 meter). Hierdoor geldt er veelal een maximum op het aantal gasten. In veel restaurants zijn plexiglazen platen geplaatst.
 • Een mondkapje is vaak verplicht wanneer je niet op je stoel zit. Denk hierbij aan binnenkomst en vertrek, maar ook wanneer je tussendoor het toilet bezoekt.
Aperol spritz
Een lekkere Italiaanse aperitivo: Aperol Spritz

Accommodaties in Italië

 • Hotels, pensions, appartementen en overige vakantieverblijven mogen open in Italië. De afzonderlijke regio's beslissen over de exacte (hygiëne)regels voor toeristische accommodaties. Bekijk hier de accommodatieregels van Zuid-Tirol >
 • In algemene ruimtes zoals de receptie, gangen en trappenhuizen is het dragen van een mondkapje bijna altijd verplicht.
 • Bij binnenkomst is er vaak de mogelijk om handen te wassen of desinfecteren en men vraagt de gasten dit altijd en regelmatig te doen.
 • De regels omtrent faciliteiten als zwembaden, fitness en wellness verschillen per regio. Informeer vooraf bij de accommodatie wat wel/niet geopend is tijdens je verblijf. Buitenzwembaden zijn veelal geopend, binnenzwembaden en wellness blijven vooralsnog gesloten.
 • Campings en toiletgebouwen zijn gedeeltelijk geopend, informeer voor zekerheid bij de camping zelf naar alle maatregelen. Regels als afstand en het gebruik van een mondkapje in gemeenschappelijke ruimten zijn van toepassing.

Booking.com

OV in Italië

 • Het openbaar vervoer rijdt in Italië, maar op sommige trajecten minder frequent. In de trein, de bus en/of boot is het dragen van een mondkapje verplicht.

Zomerliften in Italië

 • In de meeste regio's mogen en zijn bergliften open sinds half juni, zij het met extra maatregelen en hygiënevoorschriften.
 • Houd rekening met langere wachttijden, omdat men veelal minder gasten tegelijk toelaat in een lift.
 • Vaak is het gebruik van een mondkapje in de lift verplicht.
 • Check vooraf de openingstijden en regels van de lift die je wilt gebruiken.
Lift in Molveno
Stoeltjeslift in Molveno

Overige faciliteiten in Italië

 • Zwembaden: in sommige regio's zijn openbare buitenzwembaden geopend, zij het met beperkingen en strenge regels. Binnenzwembaden zijn gesloten.
 • Speeltuinen: geopend.
 • Buitenactiviteiten: zoals fietsen, wandelen, hardlopen en klimmen zijn toegestaan, maar vermijd drukte en houd afstand. In Zuid-Tirol dien je 3 meter afstand te houden bij deze activiteiten. In Trentino geldt één meter tijdens het wandelen, bij intensievere sporten als fietsen en mountainbiken twee meter en bij zeer intensieve sporten zoals trailrunning: 5 meter.
 • Attractieparken en dierentuinen: zijn veelal geopend, maar met regels omtrent maximum aantal bezoekers, mondkapjes en afstand. Kijk vooraf op de website van het te bezoeken park wat de regels zijn.
 • Musea: veelal geopend, een mondkapje is verplicht. Maximaal 200 bezoekers.
 • Bioscopen en theaters: zijn soms geopend met veiligheidsmaatregelen en een maximaal aantal bezoekers (200).

Een reis in de Alpen boeken? Bekijk dan bijvoorbeeld het aanbod van Alpenreizen, Bergsportreizen en SNP

Officiële kanalen Italiaanse en Nederlandse overheid

Middels deze pagina proberen we je ze goed mogelijk op de hoogte te houden van de actuele regels/maatregelen en het advies omtrent een zomervakantie in Italië in 2020. Dit artikel is met de grootste zorg samengesteld. Indebergen.nl kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele fouten of onjuistheden. Het officiële reisadvies vind je op Nederlandwereldwijd.nl. Het Ministerie van Gezondheid van Italië biedt allerlei informatie omtrent Corona, welke geldt voor het hele land. Zie je een fout, heb je een vraag of hebben we een update gemist? Mail dan naar redactie@indebergen.nl. 

Zomervakantie tips