Resultaten onderzoek zomervakantie 2020 en het coronavirus

19 mei 2020

door Miranda in Nieuws

Afgelopen week vroegen we jullie naar jullie mening omtrent de zomervakantie 2020 en het coronavirus. We waren benieuwd of jullie denken dit jaar nog te mogen afreizen naar onze geliefde bergen en of jullie - indien de mogelijkheid er is - ook daadwerkelijk op vakantie zullen gaan in de bergen. Bedankt voor jullie enthousiaste deelname aan ons onderzoek. 2420 deelnemers vulden de enquête in, waardoor we nu een goed beeld hebben van het plannen en boeken van de zomervakantie in 2020. We vinden de resultaten positief en het blijkt dat we vertrouwen hebben in de zomervakantie van 2020: 75% van de respondenten overweegt naar de bergen te gaan, wanneer dat deze zomer mogelijk is.

Wie zijn de ondervraagden?

In totaal hebben 2420 bergliefhebbers deelgenomen aan ons onderzoek, voornamelijk wonend in Nederland (74%) en België (24%). Van de respondenten is 87,1% 40 jaar of ouder en 30,7% 60 jaar of ouder. Meer dan de helft gaat op vakantie met zijn of haar partner, 40,6% met het gezin. Verder gaat 11,9% op zomervakantie naar de bergen met vrienden of vriendinnen. Van de deelnemers gaat 91,1% minimaal 1 keer per jaar op zomervakantie naar de bergen en 31,5% zelfs twee keer per jaar of vaker.

We willen naar de bergen, ondanks corona

We vroegen in ons onderzoek of jullie, onafhankelijk van of er al geboekt was, op dit moment een vakantie naar de bergen zouden overwegen deze zomer (t/m oktober). Meer dan driekwart zei volmondig 'Ja'. Een kleine 19% blijft deze zomervakantie liever thuis en gaat helemaal niet op vakantie. Van de mensen die deze zomer niet naar de bergen wil (6,2%), geeft 86,5% aan deze zomer liever in eigen land vakantie te vieren.

Bijna de helft heeft al geboekt, bijna 10% na de corona-uitbraak

Bijna de helft (49,3%) van de bergliefhebbers geeft aan hun vakantie al geboekt te hebben, 40% nog niet. In 10,8% van de gevallen is de vakantie inmiddels geannuleerd. Bijna 10% van de personen die geboekt hebben, deed dit na de coronamaatregelen die op 13 maart 2020 werden aangekondigd, de rest daarvoor. Opvallend is dat 63% de vakantie rechtstreeks via de accommodatie geboekt heeft. Aan annuleren van de geboekte vakantie denken de meeste mensen nog niet. Bijna een derde zegt waarschijnlijk ook met de huidige kennis de vakantie geboekt te hebben. 43,9% zegt dat niet zeker te weten en 26,5% had niet geboekt.

Vertrouwen in zomerseizoen

De bergliefhebber heeft een groot vertrouwen in het zomerseizoen. Bijna een kwart denkt dat we vanaf juni naar de bergen af mogen reizen en meer dan de helft denkt dat we vanaf juli echt wel weer op zomervakantie naar de bergen mogen. Slecht 12,2% zegt pas na augustus weer te verwachten dat we naar de bergen kunnen. Bijna 80% plant in de maanden juli en augustus naar de bergen te gaan. Zo’n 10 procent zegt in het voorseizoen te gaan en nog eens 10 procent in het naseizoen.

Oostenrijk populairste bestemming

Onder de deelnemers is Oostenrijk verreweg de populairste bestemming. Maar liefst 81% is van plan naar het land op vakantie te gaan deze zomer. Duitsland (19,2%), Zwitserland (13,2%) en Italië (12,1%) zijn ook populair. Er zijn echter ook landen die de bergliefhebbers liever mijden de komende tijd. Bovenaan deze lijst staat Italië, met 44,6% van de stemmen. Spanje (37,8%) en Frankrijk (24,2%) worden ook gemeden door veel mensen. Toch zegt 44,5% van de bergliefhebbers geen reden te zien om een bepaald land te mijden.

Auto populairder

De auto wordt deze zomer naar alle waarschijnlijkheid populairder dan andere vervoersmiddelen naar de vakantiebestemming. Meer dan de helft van de respondenten zegt vanwege het coronavirus sneller dan normaal te kiezen voor de auto. Andere vervoersmiddelen worden minder snel dan normaal gekozen deze zomer (trein: 71% minder snel, vliegtuig: 80,4% minder snel en bus: 82% minder snel). Bijna de helft van de mensen (47,7%) zegt minder snel dan normaal voor een camping te kiezen. Ook hotels en pension worden door respectievelijk 38,3% en 35,2% minder snel gekozen. Appartementen en chalets worden populairder bij veel mensen.

Weg van drukte

Wordt de invulling van de bergvakantie anders dan normaal? 31,1% van de bergliefhebbers gaat vanwege het coronavirus sneller dan normaal wandelen en 22% zegt sneller dan normaal te gaan relaxen. Wellness en binnenzwemmen zijn deze zomer minder populair dan normaal. 63,3% van de mensen zegt minder snel voor wellness te kiezen en 60,8% minder snel voor binnen zwemmen. 58,2% geeft aan minder snel dan normaal (attractie)parken, dierentuinen etc. te bezoeken en 34,3% zegt dat over dagtripjes naar dorpjes en steden.

Verandert de zomervakantie door het coronavirus?

Veel mensen verwachten dat er toch wel wat gaat veranderen de komende bergvakantie. Vooral afstand houden en het houden aan bepaalde regels worden genoemd als veranderingen. Hierbij wordt het gebruik van mondkapjes in bijvoorbeeld winkels meermaals genoemd en respondenten verwachten vaker zelf voor hun eten te zorgen, doordat horeca minder capaciteit zal hebben. Sommigen gaven aan dat de vakantie wellicht iets minder onbezorgd zal zijn, omdat men voorzichtiger moet zijn. Blijf via deze pagina op de hoogte van de Coronamaatregelen van jouw vakantieland >

Vakantiebudget gelijk

De coronacrisis lijkt nog niet veel invloed te hebben op de hoeveelheid geld die we besteden aan onze zomervakantie. Meer dan driekwart van de bergliefhebbers geeft aan dat het vakantiebudget voor de komende zomervakantie gelijk zal blijven. 5,2% zegt meer vakantiebudget te hebben, 9,5% minder. Weer eens 9,5% weet dat nog niet.

Zomervakantie tips