Winterwandelen wint aan populariteit

 © ©Tirol Werbung - Quirin Leppert 
Winterwandelen in het Kufsteinerland

14 februari 2020

door Miranda in Wandelen

Nederlanders reizen steeds meer naar de Alpen af om te winterwandelen. Hoewel skiën en snowboarden nog steeds de populairste activiteit is tijdens de wintersportvakantie, wint winterwandelen aan terrein. Diverse Alpenregio’s spelen hierop in door het aanbod van wandelroutes te vergroten. Ook in de Oostenrijkse vakantieregio Kufsteinerland in Tirol, merkt men een toename van het aantal winterwandelaars.

Wandelen sport nummer 2 in Nederland

Volgens een onderzoek van NOC-NSF (‘Zo sport Nederland’) is wandelen na fitness de meest beoefende sport in ons land. In 2018 waren er 2,5 miljoen wandelaars in Nederland ten opzichte van 1,7 miljoen vijf jaar daarvoor. Geen enkele andere sport groeit zo snel als wandelen. En dat wandelliefhebbers hun hobby ook graag in de Alpen uitoefenen lijkt een logisch gevolg van deze trend. Wandelaars reizen niet alleen in de zomer af naar de Alpenlanden, maar ook steeds vaker in de winter. Wandelen door een prachtig besneeuwd landschap wint snel aan populariteit.

Winterwandelen in het Kufsteinerland

Een ideale plek om te winterwandelen is het Kufsteinerland in Oostenrijk. In deze Tiroolse vakantieregio, vlakbij de grens met Beieren, liggen zo’n 100 km aan winterwandelpaden. Er is een breed aanbod aan routes die verschillen in lengte, hoogtemeters en moeilijkheidsgraad. Hierdoor vinden zowel beginnende als ervaren wandelaars een geschikte route. Afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw die er jaarlijks valt, is winterwandelen mogelijk tot ongeveer midden maart.

Kaisertal verkozen tot mooiste plek van Oostenrijk

Het Kaisertal in het Kufsteinerland is door Oostenrijkers verkozen tot de mooiste plek van hun land. Dit gebeurde tijdens het ORF programma “9 Plätze - 9 Schätze”, waarin door de kijkers live gestemd werd. Ook tijdens de wintermaanden is dit verscholen pareltje, dat tot 2008 alleen te voet bereikbaar was, een absolute must-do voor winterwandelaars. Voordat wandelaars echt in het dal zijn, moeten eerst de 285 treden van de zogenaamde Kaiserstieg beklommen worden. De totale wandeling duurt ongeveer 3 uur, is 8,2 km lang en tijdens het wandelen worden 370 hoogtemeters overbrugd. Deze wandeling behoort zonder twijfel tot de mooiste winterwandelingen van Tirol.

winterwandelen Kufsteinerland
©Tirol Werbung - Oliver Soulas

Toename aantal winterwandelaars

We spraken met Vanessa Klaus van het plaatselijke VVV in Kufstein over de ontwikkeling die het winterwandelen doormaakt. Ook zij geeft aan dat de trend duidelijk merkbaar is in hun regio. “Er zijn veel toeristen die op zoek zijn naar een activiteit en een omgeving die hen helpt te onthaasten. De rust en de mooie besneeuwde omgeving zorgen voor ontspanning en laden de batterij weer op. In onze vakantieregio spelen we hier verder op in door speciale arrangementen aan te bieden, waarbij men niet alleen een accommodatie boekt, maar ook deel kan nemen aan een gratis activiteitenprogramma rondom de thema’s natuur, gezondheid en cultuur. Vakantiegangers kunnen bijvoorbeeld meegaan met een fakkelwandeling in de avond of een begeleide wandeling op speciale sneeuwschoenen. We merken dat zowel jong als oud van de wandelingen in de sneeuw geniet.”

wandelen in de winter
©Tirol Werbung - Oliver Soulas

Meer informatie over winterwandelen in het Kufsteinerland >

Zomervakantie tips