Webserie 24 UUR IN: Valsugana

Uitzicht op Valsugana vanaf Pizzo di Levico

5 juli 2019

door Miranda in Bestemmingen

24 UUR IN is dé webserie voor bergliefhebbers. In iedere aflevering verkennen we 24 uur lang een nieuwe bestemming in de Alpen. We doen zoveel mogelijk activiteiten en bezoeken bezienswaardigheden in de omgeving. Onderweg ontmoeten we locals en uiteraard genieten we ook van de lokale specialiteiten. In deze derde aflevering van dit seizoen bezoeken we het Italiaanse Valsugana, in Trentino. Deze regio is geliefd onder Nederlanders door de combinatie van bergen, meren en la dolce vita. We brachten onder andere een bezoek aan het Levico- en Caldonazzomeer, bezochten een prachtig kasteel en beklommen Pizzo di Levico waarvandaan je een waanzinnig uitzicht hebt op de beide meren en het berglandschap.

Valsugana: bergen en meren

De regio Valsugana ligt op ongeveer een kwartier rijden van de Trento, de hoofdstad van de regio. Vanuit Utrecht is het bijna 1100 km rijden, waarbij je de hele reis - op het laatste kwartier na - over de snelweg rijdt. Je hoeft geen moeilijk bergwegen te rijden, dus de bereikbaarheid is ideaal. In de zomer zijn de meren Levico en Caldonazzo erg geliefd onder Nederlanders. Op de diverse campings zie je dan ook veel auto's met geel kenteken. Bij het Caldonazzomeer liggen de diverse campings direct aan het meer en ook in Levico heb je de mogelijkheid om direct aan de oevers van het water te kamperen. Wij logeerden in een typisch Italiaans hotel, Liberty, met een fantastische keuken. De meren worden omgeven door een mooi berglandschap, waar outdoorliefhebbers zich helemaal kunnen uitleven. Er is een enorm wandelnetwerk met zowel eenvoudige wandelingen in het dal langs het water, als uitdagende hikes naar de diverse bergtoppen.

Wandelen Valsugana
In Valsugana wandel je langs veel overblijfselen uit de Eerste Wereldoorlog

Fietsen over vlakke paden

Wij Nederlanders houden natuurlijk enorm van fietsen en dat kan in de regio Valsugana ook erg goed! Voor mountainbikers is hier uiteraard genoeg te beleven op de ruim 300 km aan paden, maar doe je het liever iets rustiger aan en wil je niet de hele tijd bergop - of af fietsen: dat kan ook! Vanaf Caldonazzo leidt een 80 km lang fietspad helemaal door naar Basanno del Grappa. Het fietspad leidt door het dal, waardoor je nauwelijks hoogteverschil hoeft te overbruggen. Langs de route liggen diverse 'Bicigrills', dit zijn plekken waar je onderweg even kunt stoppen voor een hapje, drankje, maar ook je e-bike kunt opladen of je band kunt plakken. Uiteraard kun je ook een gedeelte van het fietspad afleggen, een ideaal tochtje voor het hele gezin.

Tips voor een vakantie in Valsugana

  • Beklim Pizzo di Levico. Vanaf Passo Vezzena (1417 m), dat bereikbaar is via een lange smalle bergweg vanuit het dal, is het ongeveer een uur en drie kwartier lopen naar dit prachtige uitzichtspunt. Onderweg kom je langs diverse forten uit de Eerste Wereldoorlog.
  • Castello di Pergine ligt op een geweldige locatie. Je kunt het kasteel bezoeken (eventueel met rondleiding), maar ook dineren of zelfs slapen.
  • Arte Sella is een kunstverzameling dat staat opgesteld in een afgelegen dal. De kunst is gemaakt van natuurlijke materialen en weer en wind maken de kunst verder af. Ook voor kinderen is er hier van alles te doen. Zo wordt een wandeling erg afwisselend en leuk.
  • Huur een fiets en leg een deel van het mooie fietspad tussen Caldonazzo en Bassano del Grappa af.
  • Wij verkenden het meer op een SUP, maar waterfietsen, zeilen of windsurfen is ook erg leuk!
  • Adopteer een koe! In Valsugana kun je voor € 60,- per jaar je eigen koe adopteren. Je kunt haar bezoeken tijdens je vakantie en voor € 50,- aan producten van je eigen koe mee naar huis nemen.
  • Geen vakantie in Italië is compleet zonder een heerlijke pizza. Wij genoten van een heerlijk exemplaar bij Pizzeria Riviera met uitzicht op het Caldonazzomeer.
  • Bezoek één van de gezellige Italiaanse plaatsjes, zoals Borgo Valsugana. Hier kun je op woensdagochtend tevens naar de markt, waar je veel kramen vindt met kleding, schoenen en tassen.
Borgo Valsugana
Borgo Valsugana is een knus plaatsje 
Sup op Caldonazzo
Suppen op het Caldonazzomeer
Castel Pergine
Castel Pergine ligt op een prachtige locatie
Castel Pergine image widget

Zomervakantie tips