Skip to navigation Skip to main content

De mooiste wandelingen in de Zillertal Arena

50396 - De mooiste wandelingen in de Zillertal Arena
© Zillertal Arena

Het Zillertal Arena in Tirol is zo'n regio in de Alpen waar echt voor iedereen wat te beleven valt! Wie heeft er niet eerder gehoord van Zell am Ziller of Gerlos ? De bergen hieromheen zijn veelzijdig: van lieflijke alpenweides en dichte bossen, tot hoge rotstoppen en een vergletsjerd landschap. Bovendien is het vanuit Nederland vlot te bereiken. In de Zillertal Arena kun je deze bergwereld ontdekken tijdens eenvoudige wandelingen of uitdagende bergtochten. Naast ongerepte natuur en sfeervolle hutten, maken de dorpen een wandelvakantie in de Zillertal Arena tot een aanrader.

Startpunt in de Zillertal Arena

Om te wandelen in de Zillertal Arena kun je alle dorpen in deze regio gebruiken als uitvalsbasis. Zoek je een idyllische bestemming? Kies dan voor Zell am Ziller, gastvrij en ontspannen. Wil je midden in de bergen zijn? Dan ga je naar Gerlos, dat op een hoogte van 1300m ligt. 'Berg Aktiv' is een wekelijks programma voor vakantiegangers die zich graag laten verrassen op verschillende tochten. 'Free Mountain'-accomodaties geven gratis toegang tot de kabelbanen bij Gerlos en Königsleiten en de Zilltertal Activcard geeft ook korting op allerlei vervoersmiddelen in de Zillertaler bergen. Je kunt in deze bergen kiezen uit meer dan 400 kilometer wandelpaden. Waar te beginnen? Om een keuze te kunnen maken uit de wandelingen in de Zillertal Arena, hebben wij een paar wandelingen voor je op een rij gezet.

#1. Gerlosssteinwand (2166m)

Met de Gerlosstein kabelbaan ga je omhoog om een wandelpad te nemen dat direct in de richting van de Gerlossteinwand leidt. Niet alleen biedt het een spectaculair uitzicht, het pad loopt hier iets steiler, waardoor het fijner is deze richting op te lopen. Na ongeveer een half uur bereik je twee houten hutjes. Hiervandaan kun je naar de Gerlossteinwand klettersteig. Kies voor de wandeling om via de geleidelijke route naar het zadel van de Arbiskogel te lopen, of ga rechtdoor steiler omhoog. Boven op de Gerlossteinwand kun je genieten van uitzicht over de Zillertaler, Tuxer, Kitzbühler Alpen én de Rofangroep. De terugweg gaat via de Freikopf en het Heimjöchl.

50396 - wandelen zillertal arena gerlossteinwand
De wandeling op de Gerlossteinwand kun je ook met zonsopgang doen, prachtig! (Foto: © Zillertal Arena)

2. Weibsbilder Tour

Speciaal voor dames is er een tocht uitgezet langs de mooiste plekken van de Zillertal Arena: de Weibsbilder Tour. Een tocht waar tredzekerheid belangrijk is. Een stoere tocht die natuurlijk niet alleen voor meiden is. In de vierdaagse toer is ruimte gemaakt voor ontspanning en wellness, de eerste dag is hier geheel voor gereserveerd. De wandeling, die in feite drie dagen duurt, gaat niet alleen door de Zillertaler Alpen, maar ook door Salzburgerland. De route start in Gerlos en eindigt bij de Krimmler Wasserfälle in Nationaal Park Hohe Tauern.

3. Rondwandeling 2 Meren (1460m)

De 2 Meren wandeling start bij de Seestüberl bij het Durlassboden stuwmeer boven Gerlos. Grotendeels loopt de wandeling langs het meer. Je volgt eerst de noordzijde door groene bossen en over paden door de weilanden. Aan het eind van het meer bij Schütthofalm kun je een omweg nemen naar het Finkaumeer, met Gasthof Finkau. Op het laatste deel van de wandeling, weer terug langs Durlassboden, loop je over de Bärschlagalm en over de dam terug naar het startpunt.

50396 - wandelen zillertal arena met kinderen
Ook kinderen kunnen de mooiste wandelingen maken in de Zillertal Arena (Foto: © Zillertal Arena)

4. Mannsbildertour

De mannentocht is ook een wandeltocht van vier dagen. De nadruk ligt bij deze tocht op de grote uitdaging die de Zillertal Arena kan bieden. Laat je inspireren en daag jezelf uit! Deze bergtoppenmissie start bij de Krimmler Wasserfälle in het Salzburgerland en voert via de Reichenspitzgruppe naar de Hainzenberg in Gerlosstein. De pittige tocht door de indrukwekkende bergen rond het Zillertal is natuurlijk niet alleen geschikt voor 'echte kerels'. Maar stoer moet je er er wel voor zijn: in vier dagen tijd worden meer dan 3.000 hoogtemeters overwonnen.

5. Arena Panorama Wandeling (2010m)

De Panorama Wandeling biedt uitzicht over de Zillertaler- en Tuxer Alpen. Deze wandeling start vanaf het bergstation van de Isskogelbahn bij Gerlos. Via de Latschenalm, Kellneralm en Innerertensalm bereik je een pad dat boven de bomen door groene weilanden loopt, met vrij uitzicht op de Gerlossteinwand en de gletsjers van Hintertux. Vanaf daar loopt de route door over verschillende almen, om bij de Schmankerlhütte op de Kreuzwiesenalm een rustpunt te bieden. Het einde van de tocht ligt bij de Rosenalmlift. Hiervandaan kom je aan in Zell en met de bus kun je vervolgens terug naar Gerlos. Deze route is ook in de andere richting te lopen.

50396 - wandelen zillertal arena
Je kunt prachtig wandelen in de Zillertal Arena! (Foto: © Zillertal Arena)

#6. Kreuzjoch (2558m)

Vanuit Zell am Ziller is er een sportieve wandeling naar de Kreuzjoch. Deze wandeling gaat naar 2558m en overbrugt daarmee 830 hoogtemeters. Er is wel 14 km af te leggen en daar heb je zo'n 5 uur voor nodig. De wandeling start bij het bergstation van de Rosenalmbahn. Via de Grindlalm bereik je de Kreuzjochhütte. De tocht gaat door naar de Kreuzjochalm, vlak voor de Hanser X-PRESS sla je af naar een pad dat over de kam loopt. Let op: vanaf Übergangsjoch naar de top loop je over los blokkenterrein. Voor dit laatste technische stuk heb je een goede balans nodig.

Duur 5 uur
Hoogtemeters 830 meter klimmen, 830 meter dalen
Afstand 14 km
Ondergrond Bosgrond, weide en blokkenterrein
Niveau Zwaar
Conditie  
Techniek  
Uitzichten  

Meer wandelen?

Tussen Zell am Ziller en Gerlos lopen de meeste wandelingen richting Tirol. Vanuit Gerlos zijn er, naast de bovenvermelde tochten, allerlei eenvoudige wandelingen te maken naar de vijf omliggende dalen en de sfeervolle berghutten. Het zicht op de watervallen van Krimml zijn ook een grote trekker, hiervandaan kun je doorsteken naar het Achental van Krimml. Vanuit de plaatsen Krimml/Hochkrimml en Wald/Königsleiten leiden veel wandelingen richting Salzburgerland. Kortom: de Zillertal Arena biedt het beste van de bergwereld van Tirol en Salzburgerland.

Zomer Joanne

Over Joanne

Joanne is dol op de bergen. Als er pieken opduiken aan de horizon krijgt ze al bijna tranen in haar ogen. Misschien is het de frisse berglucht, misschien de ruige toppen, misschien zelfs het afzien of de rust die Joanne krijgt in haar hoofd. Ze gaat zo vaak mogelijk op pad: wandelen, fietsen, klimmen, zwemmen of kanoën. Lekker buiten spelen.