Wandelen in de bergen van de Zillertal Arena

wandelen zillertal arena

2 mei 2019

door Joanne in Wandelen

Het Zillertal in Tirol is zo'n dal in de Alpen waar echt voor iedereen wat te beleven valt! Wie heeft er niet eerder gehoord van Zell am Ziller of Gerlos? De bergen hieromheen zijn veelzijdig: van lieflijke alpenweides en dichte bossen, tot hoge rotstoppen en een vergletsjerd landschap. Bovendien is het vanuit Nederland vlot te bereiken. In de Zilltertal Arena kun je deze bergwereld ontdekken tijdens eenvoudige wandelingen of uitdagende bergtochten. Naast ongerepte natuur en sfeervolle hutten, maken de dorpen een wandelvakantie in het Zillertal tot een aanrader.

Startpunt in het Zillertal

Alle dorpen in het Zillertal kun je gebruiken als uitvalsbasis voor je wandeling. Zoek je een idyllische bestemming? Kies dan voor Zell am Ziller, gastvrij en ontspannen. Wil je midden in de bergen zijn? Dan ga je naar Gerlos, dat op een hoogte van 1300m ligt. 'Berg Aktiv' is een wekelijks programma voor vakantiegangers die zich graag laten verrassen op verschillende tochten. 'Free Mountain'-accomodaties geven gratis toegang tot de kabelbanen bij Gerlos en Königsleiten en de Zilltertal Activcard geeft ook korting op allerlei vervoersmiddelen in de Zillertaler bergen. Je kunt in deze bergen kiezen uit meer dan 400 kilometer wandelpaden. Waar te beginnen? Om een keuze te kunnen maken uit de wandelingen in de Zillertal Arena, hebben wij een paar wandelingen voor je op een rij gezet.

#1. Weibsbildertour

Speciaal voor dames is er een tocht uitgezet langs de mooiste plekken van de Zillertal Arena. Een tocht waar tredzekerheid belangrijk is. Een stoere tocht die natuurlijk niet alleen voor meiden is. In de vierdaagse toer is ruimte gemaakt voor ontspanning en wellness, de eerste dag is hier geheel voor gereserveerd. De wandeling, die in feite drie dagen duurt, gaat niet alleen door de Zillertaler Alpen, maar ook door Salzburgerland. De route start in Gerlos en eindigt bij de Krimmler Wasserfälle in Nationaal Park Hohe Tauern.

Duur 3 wandeldagen
Hoogtemeters 1870 meter klimmen
Afstand 41 km (10 tot 16 km per dag
Ondergrond Deels verhard, deels onverhard
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

Wandelen in de Zillertal Arena
De Weibsbildertour neemt je mee langs hele mooie plekjes (Foto: © Zillertal Arena)

#2. Mannsbildertour

De mannentocht is ook een wandeltocht van vier dagen. De nadruk ligt bij deze tocht op de grote uitdaging die de Zillertal Arena kan bieden. Laat je inspireren en daag jezelf uit! Deze bergtoppenmissie start bij de Krimmler Wasserfälle in het Salzburgerland en voert via de Reichenspitzgruppe naar de Hainzenberg in Gerlosstein. De pittige tocht door de indrukwekkende bergen rond het Zillertal is natuurlijk niet alleen geschikt voor 'echte kerels'. Maar stoer moet je er er wel voor zijn: in vier dagen tijd worden meer dan 3.000 hoogtemeters overwonnen.

Duur 4 wandeldagen
Hoogtemeters 3300 meter klimmen
Afstand 75 km (16 tot 21 km per dag)
Ondergrond Deels verhard, deels onverhard
Niveau Zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

Genoeg uitdaging tijdens de Mannsbildertour! (Foto: © Zillertal Arena)

#3. Rondwandeling 2 Meren (1460m)

De 2 Meren wandeling start bij de Seestüberl bij het Durlassboden stuwmeer boven Gerlos. Grotendeels loopt de wandeling langs het meer. Je volgt eerst de noordzijde door groene bossen en over paden door de weilanden. Aan het eind van het meer bij Schütthofalm kun je een detour nemen naar het Finkaumeer, met Gasthof Finkau. Op het laatste deel van de wandeling, weer terug langs Durlassboden, loop je overde Bärschlagalm en over de dam terug naar het startpunt.

Duur 3 uur
Hoogtemeters 180 meter klimmen, 180 meter dalen
Afstand 13 km
Ondergrond Klein deel asfalt, verder onverhard pad
Niveau Makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

#4. Gerlosssteinwand (2166m)

Met de Gerlosstein kabelbaan ga je omhoog om een wandelpad te nemen dat direct in de richting van de Gerlossteinwand leidt. Niet alleen biedt het een spectaculair uitzicht, het pad loopt hier iets steiler, waardoor het fijner is deze richting op te lopen. Na ongeveer een half uur bereik je twee houten hutjes. Hiervandaan kun je naar de Gerlossteinwand via ferrata. Kies voor de wandeling voor de geleidelijke route naar het zadel van de Arbiskogel, of rechtdoor steiler omhoog. Boven op de Gerlossteinwand kun je genieten van uitzicht over te Zillertaler, Tuxer, Kitzbühler alpen én de Rofangroep. De terugweg gaat via de Freikopf en het Heimjöchl.

Duur 3 uur
Hoogtemeters 550 meter klimmen, 550 meter dalen
Afstand 5 km
Ondergrond Almpaden, rotspaden
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

#5. Arena Panorama Wandeling (2010m)

De Panorama Wandeling biedt uitzicht over de Zillertaler- en Tuxer Alpen. Deze wandeling start vanaf het bergstation van de Isskogelbahn bij Gerlos. Via Latschenalm, Kellneralm en Innerertensalm bereik je een pad dat boven de bomen door groene weilanden loopt, met vrij uitzicht op de Gerlossteinwand en de gletsjers van Hintertux. Vanaf daar loopt de route door over verschillende almen,om bij de Schmankerlhütte op de Kreuzwiesenalm een rustpunt te bieden. Het einde van de tocht ligt bij de Rosenalmlift. Hiervandaan kom je in Zell en met de bus vervolgens terug in Gerlos. Deze route is ook in de andere richting te lopen.

Duur 5 uur
Hoogtemeters 395 meter klimmen, 395 meter dalen
Afstand 14 km
Ondergrond Almwegen
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

wandelen op alm met bergmeer en bloemen
Wandelen tussen de bloemen (Foto: © Zillertal Arena)

#6. Kreuzjoch (2558m)

Vanuit Zell am Ziller is er een sportieve wandeling naar de Kreuzjoch. Deze wandeling gaat naar 2558m en overbrugt daarmee 830 hoogtemeters. Er is wel 14 km af te leggen en daar heb je zo'n 5 uur voor nodig. De wandeling start bij het bergstation van de Rosenalmbahn. Via de Grindlalm bereik je de Kreuzjochhütte. De tocht gaat door naar de Kreuzjochalm, vlak voor de Hanser X-PRESS sla je af naar een pad dat over de graad loopt. Let op: vanaf Übergangsjoch naar de top loop je over los blokkenterrein. Voor dit laatste technische stuk heb je een goede balans nodig.

Duur 5 uur
Hoogtemeters 830 meter klimmen, 830 meter dalen
Afstand 14 km
Ondergrond Bosgrond, weide en blokkenterrein
Niveau Zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

Meer wandelen?

Tussen Zell am Ziller en Gerlos lopen de meeste wandelingen richting Tirol. Vanuit Gerlos zijn er, naast de bovenvermelde tochten, allerlei eenvoudige wandelingen te maken naar de vijf omliggende dalen en de sfeervolle berghutten. Het zicht op de watervallen van Krimml zijn ook een grote trekker, hiervandaan kun je doorsteken naar het Achental van Krimml. Vanuit de plaatsen Krimml/Hochkrimml en Wald/Königsleiten leiden veel wandelingen richting Salzburgerland. Kortom: de Zillertal Arena biedt het beste van de bergwereld van Tirol en Salzburgerland.

Meer informatie over wandelen in de Zillertal Arena >

Zomervakantie tips