Herzogstand: ontdek de huisberg van München

Uitzicht op de Walchensee vanaf de Herzogstand

12 maart 2019

door Thijs in Wandelen

Een citytrip combineren met een vakantie in de bergen In München is het mogelijk, dankzij de 1731 meter hoge Herzogstand die zich op een uurtje afstand van de stad bevindt. Zowel in de winter als de zomer is deze berg geliefd onder wandelaars, klimmers en dagjesmensen. Vanaf de bergtop heb je een geweldig uitzicht op de Kochelsee, Walchensee en de Zugspitze. In dit weblog alles over de Herzogstand, de huisberg van München.

Wandeldoel in het achterland van München

Ten noordwesten van de Walchensee ligt de 1731 meter hoge Herzogstand, de bekendste huisberg van München. De populariteit van de berg is te danken aan het feit dat deze tijdens ieder seizoen kan worden beklommen. Op een hoogte van 1575 meter bevindt zich het drukbezochte Herzogstandhaus, waar je ook kunt overnachten. Wie liever al deze hoogtemeters niet te voet aflegt, kan gebruik maken van de in 1994 vernieuwde Herzogstandbahn. Op de Herzogstand kan je ook mountainbiken, toerskiën en alpineskiën.

Op de flanken van de Herzogstand liggen diverse bergwandelingen (Foto: Flickr cc by 2.0 Allie_Caulfield)

Wandelroutes op de Herzogstand

De kortste wandelroute naar de top van de Herzogstand begint bij het dalstation in Walchensee en loopt via het Herzogstandhaus. Voor deze route dien je ongeveer 4 uur in te plannen. Dezelfde tijd heb je nodig, wanneer je via de ‘Reitweg’ wandelt die op de Kesselberg start. Wie houdt van rust en onderweg minder wandelaars wil tegenkomen, kan vanaf de Kochelsee ook voor de ‘Pionierweg’ kiezen. Vanaf de meeste routes heb je een geweldig uitzicht op het achterland van München, de Kochelsee en de Walchensee.

Overnachten in Berggasthaus Herzogstand

Wandelaars en bergliefhebbers die de rust en natuur van de Herzogstand in de avonduren willen beleven, kunnen overnachten in het gelijknamige Berggasthaus. Deze gezellige plek beschikt over 65 bedden en er zijn onder andere tweepersoonskamers en ruimtes voor groepen (8, 15 of 16 personen) beschikbaar. Tijdens de zomermaanden zijn in het naastgelegen gebouw nog meer bedden beschikbaar. Overnachten in Berggasthaus Herzogstand is alleen mogelijk wanneer je dit van te voren boekt. Een overnachting kost € 34,- per persoon inclusief ontbijt.

Meer informatie over de omliggende regio

In de regio rond de Kolchensee en de Walchensee is van alles te doen. Actievelingen, natuurliefhebbers en rustzoekers vinden hier onbeperkte mogelijkheden. Voor wandelaar zijn er routes van alle niveaus in het Karwendelgebergte. Het Loisach-Kochelsee-Moore gebied is minder bergachtig. In dit landschap liggen diverse themapaden, pelgrimsroutes en rondwandelingen. Vanuit München heb je een uurtje nodig (80 km) met de auto om aan de voet van de Herzogstand te staan. Het openbaar vervoer is ook een optie, hiervoor moet je na een treinrit naar Garmisch-Partenkirchen overstappen op de bus naar Walchensee.

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips