Skip to navigation Skip to main content

Alles over een vakantie aan de Walchensee in Duitsland

Walchensee 2
© Pixabay / Alfred Koop

De Walchensee ligt in het zuiden van Duitsland, in de deelstaat Beieren en niet ver van de grens met Oostenrijk. Het meer heeft een oppervlakte van 16,4 km² en behoort met een maximale diepte van 190 meter tot één van de diepste meren in Duitsland. Door de diepte is de Walchensee zomers relatief koel, maar toch ideaal voor een vakantie aan het water. Naast waterpret en watersporten zijn ook activiteiten als wandelen en mountainbiken mogelijk. In dit weblog lees je alles over een vakantie aan de Walchensee.

Bestemmingen rondom de Walchensee

De Walchensee ligt tussen München en Mittenwald, op een hoogte van 803 meter en ingebed in een prachtig berglandschap. Rondom het meer liggen de plaatsen Urfeld, Einsiedl en Walchensee. De laatste uit het rijtje is tevens het grootste dorp. Verder is het vanaf hier slechts een half uur rijden naar Garmisch-Partenkirchen, drie kwartier rijden naar Oberammergau en uur rijden naar Ehrwald in de Tiroler Zugspitz Arena (Oostenrijk).

Walchensee
© Pixabay

Vakantieregio samen met de Kochelsee 

Net boven de Walchensee ligt de Kochelsee. De meren vormen samen één vakantieregio en staan ook wel bekend als het ‘Zwei-Seen-Land’ (twee meren land). Rondom dit meer liggen de plaatsen Ried, Ort, Schlehdorf en Kochel am See, waarvan de laatste twee de grootste zijn. De Kochelsee ligt op 600 meter hoogte en is met een oppervlakte van 15 km² iets kleiner. Ook de diepte is een stuk minder, namelijk maximaal 66 meter.

Waterpret en watersporten

Rondom de Walchensee liggen meerdere (zand)stranden waar je kunt genieten van het azuurblauwe water, waardoor het lijkt alsof je je in het Caribisch gebied bevindt. Langs de oevers is het vrij ondiep en dat maakt dat kleine kinderen makkelijk in het water kunnen spelen. Er zijn een aantal watersporten te beoefenen, waaronder vissen (met visvergunning), surfen en zeilen. Het heldere water maakt ook duiken mogelijk. Onderwater zijn er naast verschillende soorten vis, wrakstukken van een auto, een boot en zelfs een vliegtuig te ontdekken. Het zicht onderwater varieert tussen de 10 en 15 meter.

Walchensee 3
© GNTB / Rafa Pérez

Fietsen, mountainbiken en e-biken

Rondom de Walchsee zijn allerlei mooie routes te vinden voor fietsers, mountainbikers en e-bikers. Een aanrader is om een rondje om het meer te fietsen. Deze route heeft een lengte van 25,4 kilometer, overbrugt weinig hoogteverschil en is makkelijk van niveau. Onderweg is het tijdens warme dagen heerlijk om op één van de strandjes te stoppen voor een frisse duik en een picknick. Ook in de bergen rondom de Walchensee zijn een aantal mooie routes voor e-bikers en mountainbikers te vinden. Bijvoorbeeld de tocht van de Walchensee naar de Kotalm. Deze route heeft een lengte van 33,5 kilometer is zwaar van niveau en overbrugt 1023 hoogtemeters.

Wandelen in de omgeving van de Walchensee

Wandelaars vinden in de vakantieregio voldoende mogelijkheden. Vlakbij de westoever van de Walchensee ligt de Herzogstand kabelbaan. Neem deze gondel omhoog en ontdek het wandelnetwerk in de omringende bergen. Kies bijvoorbeeld voor de wandelroute van het bergstation naar de 1731 meter hoge Herzogstand (moeilijk, 411 meter klimmen en 9,8 kilometer). Een wandeltip in het dal is een wandeling door de kloof (3,9 kilometer, 164 meter hoogteverschil en gemiddeld van niveau) of rondwandeling Jochberg (gemiddeld, 758 meter klimmen en 10,4 kilometer).

Walchensee 4
© Pixabay / Christina

Een fijne bestemming voor families

Families voelen zich snel thuis aan de oevers van de Walchensee. Naast urenlang spelen in het water, is het ook mogelijk om een roeiboot te huren. Dat kan bij Edlinger Ruderboote of Gasthaus Edeltraut. Een andere optie is om een speciale familiewandeling te maken. Bijvoorbeeld het Vogellehrpfad naar de Lainbach watervallen of de wandeling rondom schiereiland Zwergern. Een andere tip is om een bezoek te brengen aan de Blomberg in Bad Tölz-Wackersberg (+/- half uur rijden). Op deze berg zijn activiteiten als rodelen, wandelen en klimmen in het klimpark mogelijk. Ook is er een restaurant aanwezig. Verder wordt er zomers een dagelijks kinderprogramma georganiseerd. Tegen een kleine vergoeding zijn allerlei activiteiten mogelijk.

Kamperen aan de Walchensee

Ook kamperen kan aan de Walchensee. Aan de westoever ligt camping Walchensee en deze is van begin mei tot begin oktober geopend. De camping beschikt over 70 plaatsen voor campers en caravans en twee tentenweides. Qua faciliteiten vind je hier onder andere een eigen strand, een kiosk met dagelijks vers brood en een speeltuin. Honden zijn toegestaan, maar check wel vooraf de regels. Vanaf de camping is het ongeveer tien minuten lopen naar het dorp Walchensee. Iets verder van het meer liggen ook nog de campings Kesselberg en Renken.

 

Walchensee 5
© Unsplash / Daniel Seßler

Bezienswaardigheden en activiteiten in de buurt van de Walchsee

Een vakantie aan de Walchsee betekent meer dan alleen zwemmen en sporten. Er zijn namelijk ook tal van andere activiteiten en bezienswaardigheden. Bijvoorbeeld:

  • Een bezoek aan Kloster Benediktbeuern. Met de bus of auto is het ongeveer 10 minuten rijden naar dit klooster. Bewonder de Gotische kloostergang uit het jaar 1493, de Anastasia-Kapelle en de parochiekerk van St. Benedictus.
  • Maak een boottocht over de Kochelsee met de familie Kneidl. De boottocht duurt ongeveer een uur en biedt onderweg de mogelijkheid om vanaf verschillende steigers een bezienswaardigheid te bekijken.
  • Kunst bewonderen in het Franz Marc Museum. In dit museum aan de Kochelsee is de kunstcollectie van de Duitse Franz Marc te bewonderen.
  • Een bezoek aan de Fraunhofer glasblazerij en het bijbehorende museum. Al sinds het begin van de 19e eeuw wordt hier glas geblazen. De glasblazerij is met de bus of auto in 10 minuten te bereiken.
  • Ontdek Walchenseekraftwerk: het water van de Walchensee wordt sinds 1924 gebruikt voor de opwekking van elektriciteit. Sterker nog, Walchenseekraftwerk behoort tot één van de grootste energiecentrales van Duitsland. Het informatiecentrum is gratis toegankelijk en het is ook mogelijk om een rondleiding van ongeveer 30 minuten tot een uur aan te vragen.
Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.