Vakantie in de bergen van Schotland

 © Mini Expedities 
Cairngorm uitzicht schotland

28 februari 2019

door Joanne in Wandelen

Schotland is een land waar niet veel mensen aan denken bij een vakantie in de bergen. Het is ver weg, het is er koud en het is er nat. Dan heb je ook nog muggen. De bergen zijn niet hoog, de hoogste berg in Schotland is de Ben Nevis met 1345 meter. Dat lijkt geen aanrader voor een fijne bergvakantie. Dat is jammer, want het landschap is prachtig, de mensen zijn ontzettend aardig en er is van alles te doen. Dus pak je regenpakken in, neem lekker warme kleren mee en ga toch een keer naar Schotland. Je zult worden betoverd door de wisselende kleuren in de bergen, de ruige natuur en het gevoel dat dat helemaal voor jou alleen is.

Munro Bagging

Schotland is een land met grote uitgestrekte berggebieden. De bergen heten hier hills en zijn minder spits en steil dan de Alpen. Maar vergis je niet, de boomgrens ligt lager en het terrein is woest. Al loop je misschien maar op 1000 meter hoogte, het voelt als hooggebergte. Omdat de dalen ook laag liggen, is de klim als snel lang. In dit landschap voel je je nietig en kruip je omhoog. Het voelt echt als een hele prestatie als je boven op zo'n hill staat. Schotse sportievelingen doen aan Munro Bagging. Een Munro is een berg van 3000 voet, ofwel 914,4 meter. Schotland heeft 282 Munro's. 

Cairngorm Schotland afdalen en uitzicht
Afdalen vanaf de Cairngorm in Schotland (Foto: © Mini Expedities)

Toegankelijkheid

De berggebieden zijn groots en leeg. Je zult hier niet veel mensen tegenkomen als je dieper het gebied in gaat. Langs de randen kom je juist altijd wel iemand tegen. De Schotten gaan namelijk veel op pad. Weer of geen weer.  Waar nog mensen komen is het ook meestal goed georganiseerd. De wegen zijn goed begaanbaar gemaakt. Dat kan soms ook betekenen dat een smal bergpaadje opeens een brede weg is. Vaak is er wel een restaurant, pub of theeroom. Dat is natuurlijk erg fijn na een wandeling.

Freedom to roam

De Scottish Access Code geeft iedereen de ruimte om vrij de natuur in te gaan. Dat betekent dat je je niet aan paden hoeft te houden. Hoe leuk is dat? Je mag gewoon je eigen weg zoeken. Dit betekent niet dat alles mag. Veel natuurgebieden in Schotland zijn van privé-eigenaren. Door de freedom to roam mag je toch overal komen. Binnen estates kan het dan wel strakker georganiseerd zijn, maar dat heeft er vaak mee te maken dat het daar druk is. 

freedom to roam schotland
Struinen door de natuur in Schotland (Foto: © Mini Expedities)

Kastelen jagen

Schotland is een land van kastelen. De kastelen variëren van idyllisch romantisch, tot ruige steenklompen ter verdediging. Veel kastelen zijn open voor bezoek. Schotland is natuurlijk ook bekend van de doedelzak. Een doedelzakspeler draagt altijd een kilt. Een kilt is een soort rok, speciaal voor mannen. De kilt heeft een ruitpatroon. Dit ruitpatroon, de tartan, is specifiek voor de eigen familie, de eigen clan. 

Slapen in een bothy

In de Alpen heb je berghutten. In Schotland staan bothies. Dit zijn onbemande hutjes. Vaak niet meer dan een paar stenen muren en een dak. Maar vaak wel met een kachel en een fijne plek om warm te worden en bij te komen. De hutten zijn helemaal gratis. Wie het eerst komt heeft plek. Overdag zijn de hutten grijs en kil. 's Avonds doe je een kaarsje aan en bij het flikkerende licht waan je je in een kerk of in ieder geval in een kapelletje. 

Bothy Ruigh Aiteachain in de Cairngorms van schotland
Bothy Ruigh Aiteachain in de Cairngorms (Foto: © Mini Expedities)

Scones en Haggis

Naast fish en chips hoor je hier natuurlijk Haggis te eten. Wil je je daar niet aan wagen en toch Schots eten, duik dan niet alleen een pub in, maar bezoek ook één van de vele theerooms. Hier bestel je scones, flapjacks en schotse pannenkoeken. En verrassend genoeg, naast vele smaken thee, ook goede koffie.

Whiskyproeferij

Schotland staat ook bekend om zijn whisky's. Dit is een cultuur op zich zelf. Er zijn veel distilleerderijen en vele daarvan bieden rondleidingen en proeverijen aan.

Bond, James Bond

Skyfall, het ouderlijk huis van James Bond, ligt in Schotland. Ook Balmoral, het jachtdomein van de Queen is te vinden in Schotland. Daarnaast zijn er nog veel meer plekken te vinden die bekend zijn geworden van filmsets.

wandelen hoogvlakte cairngorms schotland
Hoogvlakte in de Cairngorms van Schotland (Foto: © Mini Expedities)

Waar ga je heen?

Als je dan naar Schotland gaat, waar moet je dan echt naartoe? Er zijn twee grote Nationale Parken: Loch Lomond & de Trossachs en de Cairngorms. Op het Loch Lomond kun je terecht voor vele wateractiviteiten. De Trossachs verken je te voet. De Cairngorms omvatten vijf van de zes hoogste bergen van Schotland. Alleen de allerhoogste ligt hierbuiten. Je kunt hier met een tandradbaantje de berg op of tochten maken door woeste bergen. Naast de Nationale Parken zijn de Ben Nevis, Glen Coe en natuurlijk Loch Ness heel bekende vakantiebestemmingen.

Wat is jouw favoriete plek in Schotland? Laat hier een reactie achter.

Zomervakantie tips