7 meren in Tirol waar campings aan liggen

 © Indebergen.nl 
uitzicht op de Achensee

21 juni 2020

door Joanne in Kamperen

Als je het hebt over vakantie, dan is een plek met water en bergen de ideale combinatie. Na een dag of een ochtend wandelen, koel je af in het water. In de Alpen zoek je dus naar de leukste meren om te zwemmen. En wat is er nou fijner dan je tent of caravan direct aan de oever van een meer neer te zetten? Wel zo fijn als je niet zo ver hoeft te lopen voor een duik én natuurlijk fijn als je uitzicht op de bergen en op het water hebt. Grote bergmeren vind je al snel in Zwitserland of Italië. Maar bergmeren vol gemütlichkeit, tussen de bergen en midden in de natuur, vind je juist in Tirol! In dit weblog heb ik 7 meren met campings in Tirol op een rijtje gezet.

#1. De Haldensee

Vlakbij Duitsland ligt het Tannheimer Tal met daarin de Haldensee. Aan het meer ligt Natur Camping Haldensee. Dit is een kleine camping, waar je voor je gevoel midden in de natuur staat. In het meer kun je zwemmen of waterfietsen. De bergen rondom dit dal zijn niet vreselijk hoog, maar wel spectaculair, met steile kale rotspunten. Zowel in de zomer als de winter is het de moeite waard om een liftje omhoog te nemen. Hoog in de bergen loopt namelijk het smokkelaarspad. Volg deze wandelroute en vang zoveel mogelijk smokkelaars of ontloop juist de grenswachters en wandel door de steile bergen van Oostenrijk naar Duitsland.


#2. De Natterer See

Toegegeven het meer is niet heel groot, het is eerder een soort grote zwemplas. Maar het ligt heel dicht bij Innsbruck, terwijl het toch echt in de bergen ligt. Aan het meer ligt Ferienparadies Natterer See, een camping waar je naast je tent of caravan ook schattige blokhutten kunt huren. In de omgeving kun je alle (berg)sport activiteiten ondernemen die je kan bedenken. En daarna? Dan neem je nog lekker een duik in het water.

Wandelen Innsbruck
Maak eens een wandeling in de bergen boven Innsbruck als je aan de Natterer See kampeert! 

#3. De Walchsee

De Walchsee ligt ten noorden van de Wilder Kaiser. Dit is vanaf München gezien de eerste afslag links Oostenrijk in. Ze adverteren hier dan ook dat je geen vignet nodig hebt voor de auto. Aan het meer liggen verschillende campings, namelijk Camping Seespitz en Ferienpark Terrassencamping Süd-See. Je kunt hier in de zomer zwemmen, waterfietsen of met een boot op het meer varen. In de omgeving kun je prima wandelen en mountainbiken. Ook in de winter kun je op de campings terecht. Je zit weliswaar net ten noorden van skigebied SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental, maar je kunt goed skiën in Zahmer Kaiser en Hochkössen.

#4. De Reintaler See

Ten oosten van de Achensee vind je vlak naast het Inntal een aantal meren bij elkaar. Eén daarvan is de Reintaler See. Aan dit meer ligt Camping Seeblick Toni. Het meer zelf is heerlijk om te zwemmen of te varen. Maar de andere bergmeren zijn ook de moeite van een bezoek meer dan waard. De camping is helemaal ingericht op kinderen met een indoor speelparadijs en een speelparadijs buiten. In de omgeving kun je mooie bergtochten maken of fietsen, bijvoorbeeld langs de Inn. De Tiefenbachklamm, een toeristische trekker, is bijna op loopafstand. Doordat het meer net iets hoger ligt dan het Inntal zelf, waan je je midden in de bergen en heb je geen last van het drukke Inntal.

#5. De Achensee

De Achensee is het grootste meer van Tirol. Rond dit meer liggen een paar campings, zoals Seecamping Wimmer, Schwarzenau Camping en Caravan Park Achensee. De Achensee ligt ten zuiden van München, net over de Duitse grens in Oostenrijk. Aan de westzijde van het meer ligt het Natuurpark Karwendel, aan de oostzijde het Rofangebergte. Je kunt in de omgeving wandelen en fietsen. Het meer zelf leent zich om te zwemmen, maar is ook groot genoeg voor andere watersporten. Het meer verken je met een boottocht of je maakt een ritje met de oude stoomtrein die langs één zijde van het meer rijdt.

camping Achensee
Heerlijk vertoeven aan de Achensee!

#6. De Heiterwangersee en Plansee

Een meer met turkoois wateroppervlak, net over de Fernpas. Langs dit meer liggen verschillende campings, namelijk Plansee Camping Heiterwangersee, Camping Seespitze en Camping Sennalpe. Er is een kanaal gegraven om de twee meren te verbinden. Naast een rondwandeling om het meer, kun je ook in de omgeving goed wandelen met uitzicht op de Zugspitze, de hoogste berg van Duitsland. De kleur van het water roept om een duik. Vergeet dus vooral je badspullen niet!

#7. De Thiersee

De Thiersee ligt vlakbij de Duitse grens. Direct over de grens sla je rechtsaf. Het meer ligt ten westen van het Inntal en is een pareltje tussen de bergen. Het water is in de zomer lekker om in te zwemmen. Rond het meer liggen Camping Rueppenhof en Camping Hiasenhof. Op deze campings vind je een plekje tussen de bomen. Geen strak afgebakende plekken als zo vaak in Oostenrijk, nee, het kamperen doet hier natuurlijk aan. Elke zes jaar worden hier de Passionsspiele gehouden. 250 inwoners doen dan mee aan een voorstelling en dat niet alleen met Pasen, maar de hele zomer door. Van juni tot oktober kun je dit spektakel elk weekend meemaken.

thiersee
De omgeving rondom de Thiersee is prachtig! 

Zomervakantie tips