Skip to navigation Skip to main content

Wandelen met de hond in de bergen

Hond In De Bergen 6

Net als wij, houden ook honden van een heerlijke wandeltocht in de bergen. Ze kunnen hun energie kwijt in de bergen en de omgeving is, zeker voor Nederlandse honden, een fijne afwisseling. Er valt van alles te ontdekken in de natuur voor je hond en bovendien is het erg gezellig als de hond meegaat tijdens je (wandel)vakantie. Maar er zijn natuurlijk een aantal zaken om rekening mee te houden. Daarom in dit artikel alles over wandelen met de hond in de bergen.

Uithoudingsvermogen van de hond

Niet elke hond is een echte berghond. Net als bij mensen is ook de conditie en fitheid van je hond erg belangrijk. Als baasje ken je jouw hond natuurlijk het beste en kun je inschatten hoe lang hij normaal gesproken kan lopen. Een jonge hond zal bovendien veel meer kilometers dan jij lopen, omdat hij steeds heen en weer wandelt. Een oudere hond zal veel meer moeite hebben met het overbruggen van steile stukken en veel hoogtemeters. Ga je voor het eerst wandelen met je hond in de bergen, begin dat met een korte wandeling. Gaat 1 tot 1,5 uur prima, dan kun je de keer erop wat verder en hoger gaan. Houd altijd in je achterhoofd dat het voor de hond ook leuk moet zijn, en ga niet over zijn of haar grenzen.

Bereid je wandeling goed voor

Zorg dat je de route die je samen met je hond wilt afleggen goed voorbereid. Kijk vooraf op de wandelkaart of de route niet te steil is voor jouw hond en of er geen lastige bruggen of ladders in de route opgenomen zijn. Ook het overbruggen van grote rotspartijen kan voor sommige honden lastig zijn. Lees je dus goed in over de route en vraag desnoods locals om advies of details van de wandeling die je wilt maken. Zo voorkom je onaangename verrassingen onderweg.

Hond In De Bergen 2
Hond In De Bergen 1
Hond In De Bergen 3
Hond In De Bergen 5
Hond In De Bergen 4

Natuurpark, alm of andere dieren? Hond altijd aan de lijn!

Sommige honden lopen graag los en luisteren prima als je ze roept. Voor de hond is dit natuurlijk het fijnst, maar houdt wel rekening met andere wandelaars en met overige (wilde) dieren. Wanneer je een Alpenweide oversteekt of een kudde koeien of schapen ziet, lijn je hond dan altijd direct aan. Ga met een ruime boog om de dieren heen, zodat er geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. In veel natuurparken en beschermde gebieden is het sowieso verplicht de hond altijd aan de lijn te houden. Kijk en informeer dus goed voor je een gebied betreedt of je hond eventueel los mag lopen. En laat hem of haar alleen loslopen, wanneer de commando’s altijd goed worden opgevolgd. Je wil niet meemaken dat je hond ineens achter een bergmarmot aan rent en de rotsen induikt…

Muilkorf in de lift

De hond mag eigenlijk altijd mee in de lift naar boven. Echter is het bij veel liften verplicht om de hond niet alleen aangelijnd te hebben, maar dient deze ook een muilkorf te dragen. Zeker in gondels zorgt deze maatregel ervoor dat ook andere passagiers rustig en zonder angst met de lift naar boven kunnen.

Hond in transportbox in stoeltjeslift

Zorg voor voldoende water, eten en pauze

Net als een mens heeft ook je hond af en toe rust nodig. Las dus voldoende pauzes is en doe deze bij voorkeur bij een beekje of meer. Zo kan de hond ook direct drinken en eventueel afkoelen op hete zomerdagen. Zorg sowieso dat je ook altijd zelf water bij je hebt en een opvouwbare drinkbak, mocht er geen natuurwater in de buurt zijn. Neem voor je hond een snack en wat brokjes mee. Pas echter op dat de hond niet teveel eet, want dan loopt hij niet meer zo prettig met een te volle maag. Sommige honden dragen een rugzak en nemen hun eigen proviand mee. Let er wel op dat je deze rugzak nooit te zwaar belaadt (richtlijn: max. 30% van het gewicht van de hond). Houd je hond altijd goed in de gaten: houdt ie het nog vol, loopt ie ontspannen en heeft ie plezier?

EHBO kit voor de hond

Ook een hond kan zich bezeren tijdens een tocht in de bergen en daarom is het belangrijk naast je eigen EHBO benodigdheden ook die voor je hond mee te nemen. Denk hierbij aan: verbandmateriaal dat goed op de vacht blijft (elastisch verband), water om een wond te spoelen, hondenschoenen (voor verwondingen aan poten), tekentang, desinfecterende spray en alcoholdoekjes. Ook je hond wordt blij van wat Arnika creme op z’n poten na een inspannende dag in de bergen.

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.