7 tips om de bergen in huis te halen

7 tips om de bergen in huis te halen

30 november 2018

door Joanne in Algemeen

Mis jij de bergen ook zo als je in Nederland bent? Je kunt natuurlijk je huis omtoveren tot berghut, maar wat ik vooral mis zijn de vergezichten. De blik over de wereld heen. Niet alleen de grazige bergweides vol bloemen of de dennenbossen op de hellingen, nee, vooral de eindeloze woestheid van stenen en ijs. Er zijn natuurlijk manieren om dat ook thuis voor elkaar te krijgen. Hoe creëer je een wereld van sneeuw en rots? Hoe haal jij de bergen in huis?

#1. Bergprints in de slaapkamer

De slaapkamer is een plek waar je goed kunt uitpakken met het berggevoel. Gebruik hier bijvoorbeeld prints met stenen en sneeuw op die ene saaie witte kledingkast. Of vul de wand achter je bed met een grote foto van een bergmassief. Prints in het bergthema kunnen ook terugkomen in de kussens, de gordijnen of zelfs je dekbedhoes. Zo begint de dag al met de bergen in je dromen.

#2. Een woonkamer vol bergkunst

In de woonkamer hang je natuurlijk graag de mooiste kunstwerken op, omdat je daar het meeste bent. Je kunt hierbij kiezen voor je eigen vakantiekiekjes of een kunstwerk van een berglandschap. Er zijn enorm veel berglandschappen te vinden in aquarel, krijt, potlood, acryl, noem maar op. Het mooie aan kunst kan ook zijn dat het juist niet een exacte weergave is, maar juist dat gevoel oproept dat jij in de bergen hebt. Het is dan ook niet altijd nodig dat het een hele wand inneemt. Je kunt bijvoorbeeld een combinatie maken van allerlei verschillende beelden (van jezelf of van een ander) die bij jou goeie herinneringen oproepen. Op die manier kun je ook makkelijk nog eens wat wisselen.

Bergkunst in de woonkamer boven de bank

#3. Een leistenen wc en keuken

Dit is natuurlijk de plek waar je de rotsmassieven ervaart. De vloer of de hele achterwand kun je maken van leisteen. Naast de achterwand is het keukenblad ook de plek waar je gepolijste bergen in huis kunt halen. Een marmeren of granieten keukenblad of achterwand brengt de bergen bij je thuis.

#4. Hout in de badkamer

Als de wc en keuken al steen ademen, dan wil je in de badkamer iets anders. Kies dan juist hier voor hout. Hout? In de badkamer? Je kunt de kastjes of een wandje natuurlijk van schrootjes of sloopafval maken. Maar er bestaan ook tegels die ogen als hout. Dus als je wilt, kun je de hele badkamer van hout maken.

Een houten klimmuur

#5. Bergbehang op de trappen

De gang of trap is uitermate goed geschikt voor een bergbehang. Je moet hier toch al omhoog, toch? Behangen kun je kopen in verschillende prints. Maar hier komen de vergezichten van de bergen goed tot zijn recht. Je kunt ook je eigen foto’s op behang laten printen. Dan weet je zeker dat je je favoriete berglandschap elke dag ziet.

Hartje in een houten muur

#6. Schilderingen in de tuin

Als je een tuin bezit en een schuur, dan heb je daar de mogelijkheid om echt uitzicht op mini-bergen te maken. Tover je schuurtje om tot een berghut, schilder een berglandschap op de schutting of hang hier een zeil met een foto print. De tuin zelf, die vorm je met natuurlijke stenen en rotsen en een bloemenwei voor je eigen miniberglandschap-uitzicht.

#7. Muurschildering in de kinderkamer

Een berglandschap op de muur, dat kun je natuurlijk ook zelf maken. Vooral de (kinder) slaapkamer is favoriet. Elke ouder die van bergen houdt, hoopt toch dat de kleine daar ook van gaat dromen… Voor diegene die echt nooit klussen; moeilijk is dit niet. Je kunt met plakband op de muur de vormen van de bergen maken en dan daaronder de vlakken verven. Dit kan iedereen.

Muurschildering van een berg op de babykamer
(Foto: © Marcel van Lienden)

Verlang jij naar de bergen? Behang je muren, schilder de wanden of koop bergkunst. Elke keer dat jij erlangs loopt verschijnt er even een grijns op je gezicht!

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips