Skip to navigation Skip to main content
16745 - Webserie 24 UUR IN: aflevering Livigno

24 UUR IN is onze webserie voor bergliefhebbers. In de ongeveer 15 minuten durende afleveringen worden kijkers een etmaal meegenomen naar een bestemming. In 24 uur proberen we zoveel mogelijk van de omgeving te zien, diverse activiteiten te ondernemen en proeven uiteraard ook de plaatselijke specialiteiten. In deze zomeraflevering van de webserie mocht ik – Miranda – naar Livigno om daar te wandelen, mountainbiken, suppen, heerlijk te eten en natuurlijk te winkelen!

Livigno: belastingvrij outdoor- en shoppingparadijs

Ietwat verscholen, net over de Zwitserse grens, ligt het belastingvrije Italiaanse dorp Livigno op ruim 1800 meter. Het dal biedt veel mogelijkheden voor actieve vakantiegangers, families en liefhebbers van winkelen. Met ruim 1500 km aan wandelpaden, 3200 km aan fiets- en mountainbikepaden en meer dan 250 winkels hoef je je hier geen moment te vervelen. Ook ’s avonds is er van alles te doen in dit levendige dorp.

16745 - winkelen in livigno

Wandelen naar Crap de la Paré (2393 meter)

Eén van de meest indrukwekkende uitzichten rondom Livigno krijg je vanaf de Crap de la Paré. Je hebt een waanzinnige blik op het dorp, het meer van Livigno en de gletsjers in de verte. Deze berg is vanuit het dal te beklimmen en dan is het een 3,5 uur durende pittige en behoorlijk steile wandeling omhoog. De korte versie, die wij gedaan hebben, loopt vanaf de parkeerplaats bij Passo d'Eira op 2210 meter hoogte. Je komt hier gemakkelijk door met de auto vanuit Livigno richting de Passo del Foscagno te rijden en net voor Trepalle kom je bij de ruime parkeerplaats. Vanaf hier loopt een pad naar het uitzichtpunt dat je in ongeveer 40 minuten lopen bereikt. Het eerste stukje gaat iets omhoog, maar daarna loopt het pad gemakkelijk en geleidelijk naar Crap de la Paré.

E-mountainbiken in Livigno

Een mountainbike met een electromotortje, oftewel een e-bike, is een ideaal vervoermiddel in en om Livigno. Door het dal loopt een prachtig fietspad en de brede banden met profiel maken het ook mogelijk om verder de bergen in te trekken. Wij rijden een stuk het dal 'Valle di Alpisella' in over een onverhard, maar redelijk breed pad. Daarna lunchen we bij de berghut Alpisella dat aan het begin van het dal en direct aan het Lago di Livigno ligt.

16745 - e biken in livigno

Met de SUP, kayak of waterfiets het Lago di Livigno verkennen

Het Lago di Livigno is een 9 km lang stuwmeer dat aan de ingang van het dorp ligt. Door de stroming en het ijskoude water (9 á 10 graden in de zomer!) is het meer niet geschikt om te zwemmen, maar wel om diverse watersporten te beoefenen. Bij het meer kun je een SUP (stand up paddle board), kayak, waterfiets of roeiboot huren en heerlijk het water op gaan.

24 UUR IN tips voor Livigno

  • Eet een ijsje bij de Latteria di Livigno: hier maken ze dagelijks overheerlijk vers ijs.
  • Heb je zin in heerlijke huisgemaakte burgers, met of zonder Italiaans tintje, ga dan naar het moderne restaurant 'Why Not' in het centrum.
  • In het Larix Park ligt een enorm netwerk aan klimroutes van verschillend niveau. Super leuk voor jong en oud.
16745 - ijs eten in livigno
Suppen in Livigno image widget
Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.