Skip to navigation Skip to main content

Tips voor een vakantie in Gerlos

16325 - Tips voor een vakantie in Gerlos

Gerlos ligt op een hoogte van 1300 meter in het Gerlostal in Tirol. Het dorp is onderdeel van de Zillertal Arena en wordt omringd door prachtige bergen. Zomers kun je er tal van activiteiten ondernemen. Gerlos staat bekend als actief dorp en biedt zelfs wekelijks een speciaal ‘Berg Aktiv’ programma. Natuurlijk is dat niet het enige dat je er kunt doen. Ook voor ontspanning, lekker eten, een frisse duik in het meer of een rustige wandeling door de natuur ben je hier aan het juiste adres. In dit weblog geef ik je een aantal tips voor een vakantie in Gerlos.

#1. Klimmen in de Hochseilgarten of Riederklamm Erlebnisgarten

In Gerlos vind je diverse mogelijkheden om te gaan klimmen. De Hochseilgarten is een klimtuin met 55 verschillende stations en 15 ziplines. De stations bevinden zich tussen de 10 en 15 meter hoogte, tussen de bomen. Een bezoek aan de Hochseilgarten is geschikt voor jong en oud. Wil je klimmen over echte rotsen? Dan is een bezoek aan Riederklamm Erlebnisgarten aan te raden. Er zijn 3 verschillende routes van verschillende niveaus. De lengte varieert tussen de 40 en 150 meter. Tip: heb je het klimmen nog niet helemaal onder de knie? Je kunt ook oefenen op de 12 meter hoge klimtoren in het dorp.

#2. Wandelen

In Gerlos vind je allerlei mogelijkheden voor een fijne wandelvakantie. Vanuit het dorp en de vijf zijdalen (Swarzachtal, Krummbachtal, Wimmertal, Wildgerlostal en het Schönertal) heb je toegang tot enkele honderden kilometers aan wandelpaden. Je kunt rondwandelingen maken, maar ook themawandelingen, wandelingen op grote hoogte (boven de 3000 meter) en zelfs tours voor alleen mannen of vrouwen. Je kunt daarbij gebruik maken van een aantal bergliften. Ben je in het bezit van een gastenkaart, dan krijg je korting op toegangsprijs.

Wandelen in de bergen rondom Gerlos met de familie
Je kunt prachtige wandelingen maken in Gerlos (Foto: © Johannes Sautner)

#3. Een bezoek aan het Durlassboden stuwmeer

Gerlos staat bekend als actief dorp, maar op vakantie is ontspanning natuurlijk ook erg belangrijk. Op een warme dag is het goed toeven aan de oevers van het Durlassboden stuwmeer. Neem een picknickmand mee met allerlei lekkere hapjes, geniet van het verkoelende water en de zon op je huid. Is dat allemaal net iets te rustig? Het is ook mogelijk om een waterfiets of boot te huren. Een andere optie is een wandeling rondom het meer. Tip: beloon jezelf na afloop met een lunch bij berghut Seestueberl.

Waterfietsen op het Durlassboden Stuwmeer

#4. Mountainbiken

Mountainbikers kunnen in Gerlos het hart ophalen. In de zogeheten ‘Bike Arena’ vind je ruim 200 kilometer aan paden. Er zijn spannende single trails, mooie dagtochten en rustige routes mogelijk. De moeilijkheidsgraad wordt aangegeven met de kleuren blauw (makkelijk), rood (middelzwaar) en zwart (moeilijk). Je kunt natuurlijk zelf op stap gaan en je eigen route uitstippelen, maar het is ook mogelijk om dat samen met een gids te doen. En is het niet mogelijk om eigen fietsen mee te nemen? Deze zijn te huur in het dorp.

Mountainbiken in de bergen rondom Gerlos
In de 'Bike Arena' van Gerlos vind je tal van mooie routes (Foto: © Johannes Sautner)

#5. Raften of Canyoning

Activiteiten waar je zeker een adrenalinekick van krijgt zijn raften en canyoning. Tijdens canyoning ga je samen met een deskundige gids op avontuur in het water. Je klimt tijdens deze tocht over rotsen en je waant jezelf door smalle bergspleten. Abseilen en een duik in het frisse bergwater zijn daarbij geen uitzondering, maar uiteraard wel met een warme wetsuit, helm en de juiste veiligheidsmaatregelen. Ook met raften gaat er een deskundige gids met je mee. Na een korte introductie over de boot en het eventueel te water raken, ga je met de boot het wilde water op. Plezier gegarandeerd!

Canyoning door de rivier vlakbij Gerlos
Canyoning is een leuke activiteit voor sportievelingen (Foto: © Johannes Sautner)

#6. Een bezoek aan de Krimmler Wasserfälle

Gerlos ligt op de grens van Tirol en het Salzburgerland. Via de 12 kilometer lange Gerlospass kun je vanuit Gerlos naar Krimml rijden. De route is prachtig, biedt onderweg mooie uitzichtpunten en neemt je voor een deel mee door Nationaal Park Hohe Tauern. Vlakbij Krimml liggen de Krimmler Wasserfälle. Met een valhoogte van 380 meter over drie verschillende fases, behoort deze waterval tot één van de hoogste gefaseerde watervallen ter wereld. Je kunt een wandeling maken naar de top, maar ook gewoon genieten van de natuur en de positieve gezondheidseffecten van de nevel die vrijkomt door het naar beneden vallen van het water.

Heb jij nog tips voor een vakantie in Gerlos? Laat een reactie achter!

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.