Skip to navigation Skip to main content

De mooiste kloven van de Alpen om doorheen te wandelen

Liechtensteinklamm Indebergen

Een kloof heeft altijd iets fascinerends. Het idee dat de natuur dit in duizenden jaren tijd kan creëren, blijft bijzonder. Overal in de Alpen kom je kloven tegen. De één smal en diep, de ander breed en kort. Stuk voor stuk met indrukwekkende rotsformaties, prachtige flora en fauna en vaak een kolkende rivier of waterval. In sommige kloven is het mogelijk om te wandelen. En daarvan heb ik de mooiste in dit blog op een rijtje gezet.

Dit zijn de mooiste kloven van de Alpen

Een uitstapje naar een kloof in de Alpen maakt indruk bij jong en oud. In alle Alpenlanden kom je indrukwekkende kloven tegen. De wandelroutes door de kloof leiden je langs rotsen, over bruggen en door tunnels. Houd er bij het bezoeken van een kloof in de Alpen rekening mee dat het glibberig kan zijn en dat je nat kunt worden. Na afloop zal iedereen onder de indruk zijn van de kracht van de natuur! Hieronder lichten we de mooiste kloven om doorheen te wandelen voor je uit.

1. Les Gorges de la Diosaz - Chamonix, Frankrijk

In de vallei van Chamonix ligt deze prachtige kloof. Sommigen bestempelen Les Gorges de la Diosaz zelfs tot één van de mooiste van Frankrijk. Het wandelpad in de kloof neemt je mee door een wilde omgeving vol rotsen en denderend water. Onderweg kun je meer te weten komen over de kloof en de historie ervan via de informatieborden. Het wandelpad heeft een lengte van 2,6 kilometer en daar doe je ongeveer 1,5 uur over.

2. Aareschlucht - Haslital, Zwitserland

De Aareschlucht ligt in het Haslital, vlakbij de plaats Meiringen en is ontstaan door de gelijknamige rivier. De kloof heeft een diepte van ongeveer 200 meter, maar de totale wandelroute is ongeveer 1,4 kilometer. Op sommige stukken is de kloof zo smal, dat deze nog geen meter breed is. Dankzij houten steigers, tunnels en wandelpaden is het mogelijk om de kloof te voet te ontdekken.

Aareschlucht in de avonduren
© Aareschlucht AG / David Birri

3. De Gilfenklamm - Zuid-Tirol, Italië

De Gilfenklamm, Cascate di Stanghe op z’n Italiaans, ligt in het plaatsje Stranghe in Zuid-Tirol. Door de kloof baant de wilde rivier Ratschinger Bach zich een weg. De wanden van de kloof bestaan uit marmer in allerlei tinten groen. Je kunt een 2,5 kilometer lange wandeling door de kloof maken over een goed beveiligd pad met allerlei steile trappen en smalle bruggen. De vele watervallen, bijzondere kleuren en rotsformaties maken de Gilfenklamm een bijzondere belevenis.

4. Tiefenbachklamm - Kramsach, Oostenrijk

Het Alpbachtal is maar liefst drie kloven rijk. Naast de Tiefenbachklamm kun je namelijk ook de Kaiserklamm en de Kundler Klamm bezoeken. De Tiefenbachklamm is wat ons betreft de mooiste uit het rijtje. De kloof ligt in het plaatsje Kramsach en heeft een lengte van 5,7 kilometer. De wandeling door de kloof duurt ongeveer 1,5 uur en daarbij wandel je over een smal, maar goed beveiligd pad. Aan het einde van de kloof ligt Jausenstation Tiefenbachklamm. Hier kun je terecht voor een lekkere lunch of een kop koffie.

Tiefenbachklamm
Wandelpad door de Tiefenbachklamm

5. Les Gorges du Durnand - Wallis, Zwitserland

Les Gorges du Durnand ligt in Bovenier, vlakbij de plaats Martigny in het kanton Wallis. De kloof is ontdekt aan het einde van de 19e eeuw. Het wandelpad in de kloof is in 1987 compleet gerenoveerd en heeft een lengte van 1 kilometer. De wandeling duurt ongeveer een uur en bestaat uit een pad met houten bruggen en trappen (ruim 300 treden!). Onderweg passeer je 14 watervallen, struiken vol bosbessen en aardbeien, indrukwekkende rotspartijen en een denderende rivier.

6. Trientkloof - Vernayaz, Zwitserland

Net boven het dorpje Trient ontspringt de rivier de Trient bij de Trientgletsjer in het Mont Blanc gebied van Zwitserland. Het water van die bergbeek heeft in de loop der eeuwen een indrukwekkende smalle kloof uitgeslepen. De Trientkloof is met 200 meter niet erg diep, maar wel een enorme belevenis. Tip: combineer de kloof met een bezoek aan de nabijgelegen Pissevache waterval.

7. Liechtensteinklamm - Salzburgerland, Oostenrijk

De Liechtensteinklamm ligt in de Oostenrijkse deelstaat Salzburgerland, vlakbij Sankt Johann im Pongau. De kloof is één van de langste en diepste van de Alpen. Ongeveer 1 kilometer van de kloof is te voet begaanbaar. Je loopt onderweg over smalle, houten wandelpaden en bruggen. Op sommige plaatsen is de Liechtensteinklamm zo smal en hoog, dat je de lucht bijna niet kunt zien.

8. Combe Grède - Villeret, Zwitserland

De Combe Grède kloof ligt in Regionaal Park Chasseral in het kanton Bern. Als je de kloof van binnen wilt bekijken, dan moet je een pittige wandeling maken. Deze is alleen geschikt voor geoefende wandelaars, duurt ongeveer 6 uur en heeft een lengte van 14 kilometer. Het is een prachtige wandeling, waarbij je wandelt over trappen, steile wandelpaden en hangbruggen.

9. Viamala kloof - Tamins, Zwitserland

De Viamala kloof ligt vlakbij de plaats Tamins in het kanton Graubünden. Wat eeuwenlang de angst van iedere reiziger was, is nu een prachtige ontdekkingstocht geworden. Aan beide zijden van de kloof reiken de rotswanden tot wel 300 meter hoogte. Ver voor Christus was de Viamala kloof de belangrijkste toegangsweg naar de San Bernardinopas en de Splügenpas. De historie is nog duidelijk zichtbaar aan de vele oude bruggen, burchten en kapelletjes. Een bezoek aan de Viamala kloof is een indrukwekkende ervaring en bestaat uit een combinatie van de Säumerroute en een gezekerde afdaling over 321 traptreden.

10. Grießbachklamm - Kitzbüheler Alpen, Oostenrijk

De Grießenbachklamm ligt in de Kitzbüheler Alpen, tussen de plaatsen Waidring en Kirchdorf. Om de kloof te bekijken, kun je drie verschillende wandelingen maken. Dat zijn de Big Grießbach Loop (6 km), de Short Grießbach Loop (3,2 km) en de Grießbachklamm - Almenrunde (10 km). Alle drie de wandelingen nemen je mee door het ruige en bijzondere landschap van de kloof. Een bezoek aan de Grießbachklamm is leuk voor jong en oud. Het houten pad, de hangbrug, en de vele waterpoeltjes maken het ook voor de kinderen erg leuk.

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.