Skip to navigation Skip to main content

Lekkere broodjes voor onderweg naar de vakantiebestemming

Broodjes Onderweg In De Auto

Of je nu met de auto richting de Alpen rijdt of een lange treinreis voor de boeg hebt, een goedgevulde koelbox met lekkere broodjes maakt de reis meteen een stuk aangenamer. Geen gedoe met dure en vaak minder smakelijke wegrestaurants, maar gewoon genieten van je eigen favoriete beleg onderweg. Bovendien is het een handige manier om tijd te besparen en iets gezonds bij de hand te hebben. In dit artikel geven we je inspiratie voor smakelijke broodjes die perfect zijn voor onderweg naar je vakantiebestemming.

1. BLT+A&K

Een populair Amerikaans broodje is een BLT, lees: bacon, lettuce, tomato (spek, sla en tomaat). Erg simpel, maar oh zo lekker! Nog lekkerder als je daar de A van avocado aan toevoegt en/of de K van kipfilet. Dit heb je nodig voor 4 broodjes: 8 sneetjes van je favoriete brood, mayonaise, 12 plakjes bacon, 2 middelgrote trostomaten (in plakken), 2 avocado’s (in plakjes), 1 krop botersla en eventueel 8 plakjes kipfilet. Zo maak je het: bak de bacon krokant in de oven of in een koekenpan. Besmeer de bovenkanten van twee sneetjes brood met mayonaise (naar smaak), beleg 1 snee met sla, tomaat, de helft van 1 avocado, 3 plakken bacon, eventueel de kipfilet en weer een plak sla. Leg de andere boterham erop, snijd doormidden en verpak in aluminiumfolie.

Broodje voor onderweg een BLT
© Unsplash, Seriously Low Carb

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wimmertal

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de bergen, verrast worden met leuke tips en aantrekkelijke aanbiedingen ontvangen? Schrijf je nu in en ontvang 'm iedere week in je mailbox.

Schrijf je in voor de Indebergen nieuwsbrief

2. Broodje ei

Een broodje ei hoort bij op vakantie gaan. Gekookt of gebakken, op een zacht of op hard broodje. Persoonlijk vind ik een wit kadetje met een gebakken eitje met stukke dooier, spek en een klein beetje mayo het lekkerst. Maar ook met een omelet is altijd goed. Voordeel daarvan: je maakt de groenten in je koelkast op die je anders weggooit, omdat je op vakantie gaat. Hoe eet jij je eitje het liefst?

Broodje ei om mee te nemen onderweg naar de vakantie

3. Caprese

In Italië is alles simpel, maar ontzettend smaakvol. Ideaal om na te maken en om mee op reis te nemen. Zo is ook dit broodje. Dit heb je nodig: 4 speltbollen, 2 bollen buffel mozzarella, groene pesto van goede kwaliteit, 8 cherry trostomaten (de kleine variant), verse basilicum. Zo maak je het: snijd de mozzarella en tomaat in plakken. Snijd de broodjes doormidden, besmeer één helft met pesto en verdeel de mozzarella en tomaat over de broodjes. Hak wat basilicum fijn en strooi over de broodjes. Gebruik zout en peper naar smaak. Optioneel: een paar druppels balsamicosiroop.

4. Wraps met kip, zalm of hummus

Met wraps kun je echt eindeloos variëren en ze zijn ideaal om mee te nemen. Gewoon oprollen, folie eromheen en de koeltas in. Mijn favoriete combinaties:

  • Zuivelspread & zalm: besmeer een volkoren wrap met zuivelspread met tuinkruiden/knoflook. Leg daar in de lengte plakjes zalm op. Eventueel wat verse of gedroogde dille, kappertjes, een rood uitje en uiteraard een grote hand rucola!
  • Kipfilet: besmeer een wrap met pesto en doe daar plakken gerookte kipfilet op. Zongedroogde tomaat in stukjes, verse tomaat in plakjes, rucola of verse babyspinazie, parmezaanvlokken en oprollen maar. Voor de fans zijn een paar toefjes truffelmayo aan te raden.
  • Hummus: besmeer een wrap met je favoriete hummus. Doe daar wat plakjes komkommer, geraspte wortel, plakjes tomaat en eventueel zongedroogde tomaat op. Flinke hand met rucola of babyspinazie en oprollen maar!

5. Broodje zelfgemaakte eiersalade

Ik ben dol op eiersalade. Op een broodje, bij de borrel en ook zeker voor onderweg. Natuurlijk kun je kant-en-klare eiersalade kopen, maar zelf maken is zooo makkelijk! Kook 4 tot 6 eieren (hardgekookt), afhankelijk van of je voor twee of vier personen broodjes maakt. Pel de eieren en snijd ze in kleine stukjes. Doe in een kom met 1 eetlepel mayo en 1 eetlepel crème fraîche. Snufje zout, halve theelepel kerrie, flinke snuf paprikapoeder, 2 kleine augurkjes in stukjes en een eetlepel verse fijngehakte bieslook. Roeren, proeven en broodjes beleggen. Een beetje ijsbergsla eronder voor de crunch en frisheid maakt het helemaal af.

6. Quiche

Eens, geen broodje, maar wel heerlijk om mee te nemen. Quiche kun je zowel warm als koud eten en het is makkelijk om te maken. Mits je zin hebt om de dag voor vertrek nog even de keuken in te duiken.

  • Neem een vel kant en klaar deeg voor quiche (zelf deeg maken kan, maar we gaan nu voor gemak). Doe die in een springvorm/quichevorm bekleed met bladerdeeg. Prik er gaatjes in en leg er nog een vel bakpapier bovenop met bakerwten of bonen. We gaan de quiche eerst 10 minuten 'blind' bakken op 200 °C. Haal daarna de vorm uit de oven, verwijder het bakpapier met de bakerwten en zet apart.
  • Tips voor de vulling: Je kunt hier alle kanten op. Bijvoorbeeld 2 courgettes in dunne plakken in de lengte (met een kaasschaaf) en die in een soort roos in de quiche. Cherrytomaatjes ertussen en wat stukjes feta en daarna het eimengsel. Of bak een prei met spekjes en een ui. Laat uitlekken in een vergiet, smeer 1 eetlepel mosterd over de boden en verdeel hier de prei/ui/spekjes over. Na het eimengsel tomaatjes gehalveerd erop en de oven in. 
  • Het eimengsel: 6 eieren, 2 eetlepels cremè fraîche, 1 eetlepel verse of gedroogde peterselie, 50 gram oude kas, zout en peper. Dit verdeel je als laatste over de vulling.
  • Bak de quiche af op 160 graden voor zo'n 30-40 minuten. Houd de kleur in de gaten en wiebel na een half uurtje even om te zien of de vulling gestold is.
Quiche met courgette om mee te nemen onderweg naar de vakantie

7. Bananenbrood met pecannoten

Dit recept is niet alleen ideaal voor onderweg, het is ook het perfecte ontbijtje voor een drukke werkweek. De noten, bananen en havermout zijn voedzaam en geven je voldoende energie. Dit heb je nodig: 150 gram havermout (fijngemalen tot meel), 3 rijpe bananen (geprakt), 1 kopje rozijnen, 1 kopje pecannoten (grof gehakt), zap en zest van 1 limoen, 1 zakje bakpoeder, scheutje vanille (optioneel). Meng alle ingrediënten door elkaar en stort het beslag in een ingevette cakevorm. Bak het brood +/- 40 minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden. Laat helemaal afkoelen, snijdt in stukken en verpak in aluminiumfolie of een plastic zakje.

Lekkere snacks voor onderweg:

Naast broodjes is het ook verstandig om voldoende fruit en water mee te nemen. Bananen en appels blijven meestal het langst goed tijdens de autorit. Een zak mini krentenbollen, mini komkommers, snacktomaten en gekookte eieren doen het ook altijd goed voor de snelle trek. Bij ons is het traditie om uitgebakken speklapjes mee te nemen. Die laat je op laag vuur echt wel een uur in de koekenpan uitbakken. Lekker krokant en een beetje zout. Uiteraard is het vakantie, dus zorg ook voor iets lekkers, zoals een koekje, snoepje of zakje chips. Niet teveel, je wilt zelf niet misselijk worden en je wilt ook geen misselijke kinderen op de achterbank.

Onderweg naar de vakantie met lekkere broodjes voor onderweg

En op de terugweg?

De Alpenlanden hebben stuk voor stuk een breed assortiment aan kaas en vleeswaren. Qua smaak veel lekkerder dan bij ons! Koop knapperig stokbrood of een mix van allerlei soorten lokale broodjes en vul de koelbox met vleeswaren en kaassoorten. Vers beleggen is namelijk veel lekkerder en die pauze moet je toch houden! Geen koelbox mee? Bewaar het beleg tussen flessen koud water in de achterbak.

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.