Skip to navigation Skip to main content
Camping Speeltuin
© Spalder Media Group

Kamperen betekent eindeloos spelletjes spelen. Er zijn dan ook veel leuke camping spelletjes mogelijk. Van potjes voetbal, tot badminton en klaverjassen, de hele dag door kun je je met allerlei spelletjes vermaken. En omdat kamperen toch ook een beetje ‘back to basics’ is, kun je met een beetje creativiteit de vele dozen vol spelletjes thuis laten. Je kunt je namelijk ook prima vermaken met wat je op dat moment tot je beschikking hebt. In dit weblog licht ik de leukste camping spelletjes voor je uit en geef ik je een aantal creatieve tips.

1. Flessenvoetbal

Op een warme dag heeft iedereen behoefte aan een beetje verkoeling en daar is dit spel dan weer perfect voor. Iedere deelnemer vult een (plastic) frisdrank fles met water en zet die een meter voor zich neer. Heb je de bal, dan is het jouw taak om de flessen van de andere deelnemers om te schoppen met de voetbal. Denk erom, je mag de fles pas omkeren als je de bal gepakt hebt! De eerste fles die leeg is, heeft verloren.

2. Wie ben ik?

Het spel ‘Wie ben ik?’ is altijd leuk. Ideaal op de ligweide aan het meer of bij het zwembad, maar ook aan tafel voor de tent of caravan. Uiteraard niet het bekende bordspel, maar de variant waarbij je een soort haarband omdoet waar het kaartje op staat met wie jij op dat moment bent. Je kunt ervoor kiezen om het spel zelf te kopen, maar met een beetje creativiteit kun je ook zelf iets leuks in elkaar knutselen.

3. Waterballon volleybal

Voor dit spel heb je nodig: een volleybalnet (of iets wat daar op lijkt), twee handdoeken of theedoeken (moeilijker) en een emmer vol waterballonnen. Je speelt dit spel met vier personen, twee personen aan de ene kant van het net en twee aan de andere kant. Neem allebei twee punten van de handdoek, leg er een ballon in en start met ‘volleyballen’. De bedoeling is dat je de bal overgooit met de handdoek, maar dat deze niet stuk gaat. Perfect voor op een warme dag!

Waterballon
© Pixabay
Spelen met waterballonnen zorgt voor afkoeling op de warme zomerdagen

4. Badminton of beachball

Badmintonrackets of een beachballsetje nemen weinig ruimte in en vervelen nooit. Loop naar het badmintonveldje van de camping, of begin het spel voor de tent. Wie laat de bal of shuttle het eerst vallen?

5. Bowlen met flessen

Verzamel 10 plastic flessen op het campingveld, vul deze met water, schroef de dop erop, pak een voetbal en het feest kan beginnen. Zet de flessen neer zoals ze ook staan op de bowlingbaan en maak een markering langs de zijkanten die fungeert als goot. Wie heeft de meeste punten na 10 rondes?

6. Jeu de boules

Jeu de boules wordt al generaties lang gespeeld en blijft eigenlijk altijd leuk. Veel campings hebben een eigen Jeu de boules veld. Is dat niet het geval, dan kan het ook makkelijk op het gras voor de tent of caravan.

Jeudesboules
Deze klassieker blijft leuk!

7. Boter kaas en eieren met een zelfgemaakt spel

Waarschijnlijk denk je bij de leukste camping spelletjes niet meteen aan boter kaas en eieren, maar een zelfgemaakte variant maakt het een ander verhaal. Laat de kinderen tijdens de wandeling van die dag op zoek gaan naar 18 platte stenen. Eenmaal terug op de camping is het tijd om de stenen te beschilderen. Maak van de stenen dieren, bloemen of andere figuren en bedenk er een mooi verhaal bij. Maak het spelbord op een stuk hout of karton, alles laten drogen en spelen maar!

8. Kaarten, kaarten en nog eens kaarten

Met een pak kaarten zit je op vakantie altijd goed. Het is een uitstekend redmiddel als de kinderen zich beginnen te vervelen in het restaurant, maar ook om uren mee te spelen voor de tent of caravan als de kinderen eenmaal in bed liggen. Nog een voordeel: het neemt totaal geen ruimte in beslag! Pesten is één van mijn persoonlijke favorieten, maar ook klaverjassen en hartenjagen is altijd leuk.

9. Tafeltennis

Tafeltennis (tafeltennisbatjes v.a. € 6,71) is zo’n spel dat je op de camping uren kunt spelen. Het is leuk om wedstrijdjes te spelen met het hele gezin, maar ook met de rest van de campinggasten. Voor de kinderen is het in ieder geval een leuke activiteit om andere leeftijdsgenootjes te ontmoeten. 

Tafeltennis
© Pixabay
Tafeltennis is een leuk spel voor de hele familie

10. Spoorzoeken

Voor dit spel heb je niet meer nodig dan je eigen fantasie. Verzin een verhaal en laat de kinderen op zoek gaan. Stenen, fossielen, pootafdrukken, bladeren en ga zo maar door. Laat de kids van alles verzamelen en stal het uit op tafel. Niet alleen erg leuk, maar ook erg leerzaam! Je kunt ook zelf een bingokaart maken met voorwerpen. Wie als eerste de kaart vol heeft, heeft gewonnen.

11. Kubb

Kubb is een Zweeds spel, waarbij je houten blokken omver moet gooien met stokken. Stal per team 5 blokken uit op een horizontale lijn tegenover elkaar. In het midden komt een groot blok te staan (de koning). Je kunt daarbij zelf bepalen met hoeveel personen je speelt. Ga achter de blokken staan en werp per beurt 6 stokken naar de overkant. Gooi je een blok van de tegenpartij om, dan komt deze aan jouw kant te staan. Zijn alle blokken om gegooid, dan is de koning aan de beurt.

12. Yahtzee!

Net als kaarten, is ook Yahtzee een spel dat nooit verveeld en wat eveneens een perfect redmiddel is voor verveelde kinderen. Je neemt het spel mee naar het meer, naar het zwembad, tijdens een wandeling in de bergen en ga zo maar door. Hoeveel potjes speel jij gemiddeld tijdens een vakantie?

Yahtzee
© Pixabay
Yahtzee kan altijd mee!

13. Mini bordspelen

Last but not least: mini (bord)spellen. Niet alleen makkelijk mee te nemen, maar ook nog eens leuk voor het hele gezin. De keuze is enorm, maar de leukste 5 spellen zijn toch echt: Koehandel, Vlotte Geesten, UNO, Halli Galli en Regenwormen. Welk spel is jouw favoriet?

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.