Skip to navigation Skip to main content

Getest: Cortazu outdoorkleding

53543 - Getest: Cortazu outdoorkleding

Cortazu is een Nederlands outdoormerk dat sinds een aantal jaren internationaal enorm in opkomst en succesvol is. Naast dat zij kwalitatief hoogstaande producten maken, is ook hun visie omtrent duurzaamheid en marketing vernieuwend in de outdoormarkt die al jarenlang gedomineerd wordt door gevestigde namen als Mammut, The North Face en Peak Performance. Voor de zomer van dit jaar kwamen we met elkaar in contact en we kregen een pakket outdoorjassen om dit seizoen te gebruiken en te testen tijdens onze reizen. Van tevoren hadden we afgesproken dat we een eerlijke review over de items wilden schrijven en geen blad voor onze mond zouden nemen: dat was prima. Inmiddels snap ik waarom ze dit wel aandurfden: Cortazu maakt namelijk echt topproducten! In dit artikel lees je welke jassen we getest hebben en wat we ervan vonden.

Cortazu: een echt Nederlands outdoormerk

Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden, is Cortazu wel degelijk een echt Nederlands merk. Opgericht door drie mannen die zelf fervent outdoorliefhebber en wintersporter zijn en bovendien de nodige ervaring in de textielmarkt hebben. In 2017 begonnen zij hun eigen outdoormerk en in 2019 sleepten de heren een Gold Award op de ISPO in München in de wacht voor hun, volledig met gerecycled materiaal vervaardigde, hardshell. Dit zorgde vanzelfsprekend voor meer naamsbekendheid en een boost in de verkoop. Begin van de zomer had ik een gesprek met Wiebe, een van de oprichters van Cortazu om meer te weten te komen over het merk en hun visie omtrent duurzaamheid en outdoorkleding. Zo worden bijvoorbeeld niet alleen de items vervaardigd uit zoveel mogelijk duurzame materialen, maar gaat van elke hardshell die verkocht wordt een bedrag naar de Amsterdamse organisatie Justdiggit, die met het geld per jas, 62 m2 grond 'vergroend' in Kenya. Opvallend: Cortazu is niet te koop in de winkel, maar alleen online via de eigen website. Wil je passen of de producten eerst zien en voelen, dan kun je een afspraak maken bij de showroom in Amsterdam.

53543 - cortazu getest
Cortazu heeft diverse outdoorjassen voor dames en heren

Een goede technische outdoorjas is niet goedkoop

Het is inmiddels al heel wat jaren geleden dat ik voor het eerst een dure Gore-tex hardshell jas kocht. In de aanbieding betaalde ik nog steeds € 350,- voor de jas, wat ik een enorm bedrag vond en vind, maar ik had wel jarenlang plezier van de jas. Hij was niet te verslijten en na ruim vijf jaar verkocht ik 'm op marktplaats, simpelweg omdat ik wel eens een andere wilde. Eén nadeel: wanneer je eenmaal 'verwend' bent met een jas die je optimaal beschermd tegen wind, sneeuw en regen en welke bovendien goed ademt, wil je niets anders meer. De afgelopen jaren heeft deze 'verwende outdoorliefhebber' heel wat verschillende jassen aangehad en ik heb zo duidelijk mijn voorkeuren. 'Helaas', kwam ik vaak tot de conclusie dat de duurdere jassen het beste bevielen. Goede technische materialen kosten geld, maar gaan lang mee. Cortazu is dan ook geen 'goedkoop' merk, maar in vergelijking met andere dure outdoormerken wel een stuk voordeliger. Je betaalt 30 tot 40% minder in tegenstelling tot de bekende namen. Ik was dan ook serieus erg benieuwd naar de kwaliteit, want als je durft te concurreren met de grote namen als The North Face en Mammut, dan leg je de lat hoog. Hieronder lees je wat mijn collega's en ik van de producten van Cortazu vonden.

Hard Shell (all round) mannen (en vrouwen)

Deze 3-laags lichtgewicht hardshell is volgens Cortazu ideaal voor wintersport outdooractiviteiten, maar ook voor dagelijks gebruik. De jas is gemaakt van Dermizax®EV en is 100% water- en winddicht, terwijl de jas toch goed ademt. Wat direct opvalt, is dat de jas veel handige en technisch details heeft, onder andere een grote binnenzak voor je telefoon, een zakje voor je bankpas of creditcard, een capuchon die over een helm kan, waterdichte ritsen, getapete naden, een doekje voor je zonnebril, een zakje op de mouw voor je liftpas en een keycord. Opvallend is ook dat de stof van de jas, zowel aan de binnen- als buitenkant, zeer zacht en prettig aanvoelt. Hierdoor 'kraakt' de jas ook niet zo wanneer je beweegt en zit hij bijzonder prettig, ook op blote armen. De stretch van het materiaal en de pasvorm van de jas zorgt ervoor dat je je goed kunt bewegen. Kortom, een hele fijne hardshell die breed inzetbaar is en zeker de concurrentie aan kan met jassen die minimaal € 200,- meer kosten. Het model is er ook voor vrouwen, maar die hebben we niet getest.

53543 - hard shell all round cortazu getest
De hard shell heeft fijne manchetten die verstelbaar zijn

Mid-layer (all season) mannen en vrouwen

De mid-layer van Cortazu is gemaakt van Airtastic™ en is een zacht, ademend jasje dat klein opgevouwen kan worden. De jas kan gedragen worden onder bijvoorbeeld een hardshell voor extra warmte, maar ook los als buitenlaag, want hij is tevens waterafstotend. Ook deze jas heeft weer veel technische details: een zakje voor je telefoon, een capuchon die je in de kraag kunt stoppen, koortjes die je met één hand kunt aantrekken en uiteraard is ie ook ademend. Deze mid-layer vind ik echt een topper! Het feit dat in de mouwen alleen een soort gaasstof (wel heel zacht) zit en de isolatie alleen op het lichaam zit, maakt dat deze ideaal is op iets frissere dagen en je precies warmte geeft daar waar nodig. Het hele jasje is zo zacht en soepel, dat je nauwelijks voelt dat je hem aan hebt. Bovendien is ie super klein op te vouwen in je rugzak. De prijs voor deze jas is wat mij betreft meer dan in orde voor hetgeen je ervoor terug krijgt. De mid-layer is er zowel voor mannen als vrouwen. Of ik ook een nadeel ervaren heb? Nee eigenlijk niet, dit is een van mijn nieuwe favoriete outdoor items en ook de mannen waren zeer enthousiast over de jas. Persoonlijk vind ik het qua looks altijd wel leuker als een jasje een goed vallende capuchon heeft. Dat heeft dit jasje natuurlijk, maar die is erg dun omdat ie in de kraag past, dus heeft vooral een praktische functie. De maatvoering klopte overigens helemaal, zowel voor mannen als vrouwen.

53543 - mid layer all season
De Mid-layer kun je zo dragen als jas of onder een hard shell als extra warme laag

Hard Shell (all season) vrouwen (en mannen)

Ook deze hardshell is er voor mannen en vrouwen. Wij testten het vrouwenmodel. Net als de andere hardshell is ook deze gemaakt van hetzelfde 3-laags materiaal en is de jas wind-, en waterdicht en ademend. De jas is gemaakt voor alledaags gebruik en wandelen. Toch kan ik me voorstellen dat je er ook prima in kan wintersporten met de juiste laag eronder. Verder heeft de jas dezelfde technische details als de hard shell zoals hierboven beschreven, dus onder andere een grote binnenzak voor de telefoon, een zakje voor je bankpas of creditcard, een capuchon die over een helm kan, waterdichte ritsen, getapete naden, een doekje voor je zonnebril, een zakje op de mouw voor je liftpas en een keycord. Ook deze jas is wat mij betreft weer een absolute topper. Hij is super licht en het materiaal voelt fijn en zacht aan. Normaal gesproken trek ik niet zo snel een hard shell over een T-shirt met korte mouwen aan, maar deze binnenkant voelt heerlijk comfortabel en niet 'plakkerig', waardoor ik de jas erg snel uit m'n rugzak trek wanneer het net iets frisser is. Het model is mooi vrouwelijk gesneden en de kraag is lekker hoog, maar niet té. De maatvoering klopte precies; normaal heb ik een S en de S van Cortazu past perfect. Nadelen aan deze jas? Nee, niets, nada, noppes. Een geweldige jas voor een zeer concurrerende prijs in de markt.

53543 - mid layer all season cortazu
De speciale zak voor je telefoon is lekker ruim

Stretch jacket (all season) vrouwen (en mannen)

Het laatste item dat we getest hebben is een heel lichtgewicht stretch jasje dat bovendien waterafstotend is. Het is gemaakt van een super stretch materiaal dat in vier richtingen elastisch is. Het jasje is erg dun en voelt als een tweede huid. Ideaal voor niet al te koude dagen tijdens het wandelen, fietsen of kajakken. Je kunt het jasje ook dragen onder een hard shell voor extra warmte. Ik vond het een perfect jasje tijdens het afdalen op de mountainbike, maar ook tijdens het wandelen, wanneer een hard-shell of mid-layer net wat te warm is. Wat heel fijn is, is dat deze stretch jacket super klein is op te vouwen; hij past echt in het kleinste gaatje van je rugzak. De stof voelt prettig op de blote huid, wat dus sowieso kenmerkend is voor alle items van Cortazu. Wij hadden een vrouwenmodel maat M, maar deze viel wat klein bij collega's die normaal gesproken maat M hebben. Ik had dus mazzel en paste de M perfect, terwijl ik normaal S heb. Persoonlijk vond ik wel de kraag wat wijd, maar dit is meer iets qua looks, dan praktisch, want het zit heerlijk. Met de prijs van € 125,- heb je een zeer fijn jasje dat multi inzetbaar is.

53543 - review cortazu
De Stretch jacket voelt als een tweede huid

Conclusie: hoge kwaliteit, echt waar voor je geld

Wanneer je de reviews van de bovenstaande producten hebt gelezen, is het je waarschijnlijk al duidelijk dat we enthousiast zijn over de verschillende items die we getest hebben. Naast dat de jassen heel fijn zitten, kun je er optimaal in bewegen en doen ze wat ze beloven: ze beschermen je tegen wind, regen en kou, waarbij ze ook nog eens ademend zijn. Na één zomer zien we nul gebruikssporen op de artikelen, maar dat is ook niet meer dan normaal voor jassen in deze prijsklasse. Cortazu geeft bovendien tien jaar garantie op haar producten, dus je hoeft je over de levensduur sowieso geen zorgen te maken. Wij weten wel wat we voorlopig nog even aan hebben!

53543 - waterdichtheid
Of de jassen ook goed waterdicht zijn? Dat hebben we (helaas) enkele keren ondervonden: JA!
Of de jassen ook goed waterdicht zijn? Dat hebben we (helaas) enkele keren ondervonden: JA!
Review Cortazu image widget
Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.