Skip to navigation Skip to main content

Wandelen over de 7 toppen van het Ruhrgebied

Landschap Rurhgebied met stortheuvels
© WDR/2Pilots Filmproduction

Wandelen in het Ruhrgebied? Je denkt hier eerder aan grote fabrieken, mijnbouw en andere zware industrie. Toch is het landschap van het Ruhrgebied afwisselender dan je denkt. Van uitgestrekte natuur en industriële monumenten tot gezellige stadjes, het is er allemaal. Voor wie wil wandelen in het Ruhrgebied, of ‘der Pott’ zoals het gebied ook wel wordt genoemd, is de tocht over de zeven grote toppen een aanrader. In dit artikel meer over deze route die dwars door Noordrijn-Westfalen en het enige kunstmatige middelgebergte van de wereld loopt.

De zeven toppen van het Ruhrgebied

Het Ruhrgebied ligt ten oosten van Venlo, op geringe afstand van de Nederlandse grens. Tijdens de industriële revolutie groeide het gebied uit tot een van de grootste industriegebieden van Europa. De dagen dat de lucht grijs kleurde van de steenkoolstof liggen achter ons. De Badeneysteig in Essen, natuurgebied Bislicher Insel en het zes meren plateau zijn slechts een paar van de groene oases in dit voormalige mijnbouwgebied. Als je hoogtemeters wilt maken, dan kun je ‘de Alpen van het Ruhrgebied’ beklimmen, de mijnstortplaatsen. In de jaren ’80 werd er met succes voor gekozen over de mijnstortplaatsen te vergroenen en in de loop der jaren zijn deze plekken uitgegroeid tot populaire recreatiegebieden.

Wandelen door het enige kunstmatige middelgebergte ter wereld

Toeristen uit binnen- en buitenland komen tegenwoordig naar het enige kunstmatig aangelegde middelgebergte ter wereld, in het hart van Noordrijn-Westfalen. Sommige bergen liggen meer dan honderd meter boven het omringende landschap. Wandelaars die de zeven bergen van het Ruhrgebied in een dag willen beklimmen, dienen zo’n 12 uur te rekenen voor de route van zo’n 50 kilometer. Hoewel het Ruhrgebied niet tot de klassieke wandel- en berggebieden behoort, biedt deze regio wel alles wat je zoekt tijdens een dag wandelen. En dat op slechts een paar uur rijden van Nederland.

Wandelen Ruhrgebied: 7 toppen wandeling

Duur 12 uur
Afstand 50 km
Ondergrond Bosgrond, verharde paden, grind en stenen
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

Startpunt in Bottrop: Halde Haniel

Al vroeg beginnen we aan de wandeltocht, die van west naar oost over de zeven ‘Haldes’, of hopen, van het Ruhrgebied gaat. Startpunt is een van de hoogste bergen van het Ruhrgebied (159 m), Halde Haniel in Bottrop. Vanaf boven heb je een geweldig uitzicht over de omgeving en ook het totemkunstwerk is indrukwekkend. Er is zelfs een kruis op de top, ter ere van Paus Johannes Paulus II.
Vervolgens gaat de wandeling verder richting de opvallende driehoek op de heuvel van de Beckstraße. De steile klim duurt zo’n 20 minuten, maar het uitzicht vergoedt veel. Voor wie met minder inspanning bij het kunstwerk wil komen, is er ook een minder steile route.

Pyramide op top Halde Beckstraße
© Pixabay

‘Slab for the Ruhr area’

De wandeling door het Ruhrgebied gaat verder in zuidoostelijke richting naar de Schurenbachhalde in Altenessen, een wijk van de stad Essen. Je wandelt langs het Rijn-Hernekanaal, maar ook langs grotere wegen en over landweggetjes. Deze bult behoorde tot de Zollverein mijn en tot halverwege de jaren ’90 werd hier nog deklaag gestort. Na de sluiting zette de Amerikaanse kunstenaar Richard Sera het 15 meter hoge sculptuur ‘Slab for the Ruhr area’ hier neer. Inmiddels zijn we al halverwege de wandeling en in de verte kunnen we de Haldenhöhe al zien liggen.

Mottbruchhalde in der Gladbecker Haldenwelt

Tuinstad Welheim in Bottrop is het volgende punt op de route. Langs het Emscherpark-fietspad wandelen we richting de Mottbruchhalde. Het is een van de vijf ophopingen van de Glacbecker Haldenwelt en tevens een van de jongste bulten op de route, aangezien deze pas sinds 2001 toegankelijk is. Het vulkanische uiterlijk van deze berg doet denken aan het landschap op het Canarische eiland Lanzarote.

Halde Rheinelbe in Gelsenkirchen-Ückendorf

12 kilometer te gaan naar de stortplaats Rheinelbe in de wijk Ückendorf, van de stad Gelsenkirchen. Dit is een van de hopen in het Ruhrgebied die nog ‘brandt’. Er zitten nog veel kolenresten in de deklaag, wat zichzelf ontsteekt wanneer het in contact komt met zuurstof. De top van deze berg ligt op 100 meter boven de zeespiegel en heeft als herkenningspunt het kunstwerk ‘Stairway tot Heaven’ van kunstenaar Herman Prigann. De Halde Rheinelbe is populair bij downhillers en motorcrossers die hier hun eigen routenetwerk hebben ontwikkeld.

Kunstwerk boven op top Halde Rheinelbe
© Pixabay

Mijnstortplaats Rungenberg in Gelsenkirchen

Na al 35 kilometer te hebben afgelegd, gaat het pad verder naar de Rugenberhalde in Gelsenkrichen. Een trap met 300 treden moet je zien te overwinnen om de top te bereiken. ’s Avonds maken de twee lichtbronnen het pyramide-landschap compleet. De lichtinstallatie ‘Nachtzeigen’ werd in 1992 geinstalleerd als onderdeel van de prijsvraag voor het ontwerp van de berg. Vanaf de Rungenberg heb je een geweldig uitzicht op het stadion van voetbalclub Schalke 04.

De hoop van Hoppenbruch

Tegen het einde van de wandeling bereik je de twee zusterberen, Hoppenbruch en Hoheward. De oude stortplaats Hoppenbruch ligt in Emscherbruck en werd in 1992 volledig opengesteld. Hier geen kunst, maar een windmolen die boven op de berg staat. Zoals zoveel van de heuvels is dit een populair recreatie- en wandelgebied. Ook is er een uitdagend mountainbikeparours met een lengte van 4,4 km, waar ook wedstrijden op worden gehouden.

Windmolen boven op Halde Hoppenbruch
© Pixabay

Eindpunt op de Halde Hoheward

Halde Hoheward bevindt zich vervolgens al nabij, de eindbestemming van deze zeven toppen wandeling door het Ruhrgebied. Bij mooi weer kun je zelfs Düsseldorf zien liggen. Rond en op de bult vallen diverse bezienswaardigheden te ontdekken, onder andere een drakenbrug, zonnewijzer en balkonpromenade. Echt een hoogtepunt aan het einde van deze bijzondere wandeling door het Ruhrgebied!

 

Lees ook: de 7 mooiste wandelingen in het Ruhrgebied

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.