Skip to navigation Skip to main content
Ahorn Sonnenaufgang Spätsommer Thomas Pfister
© Thomas Pfister

De herfst wordt in het Zillertal in het Oostenrijkse Tirol getypeerd door de kleurrijke bossen, blauwe lucht, almabtriebe en koele nachten met de eerste sneeuw op de bergen. Juist dit seizoen is een genot voor je zintuigen, en vooral voor je smaak! Of je nu na het wandelen in de restaurants in het dal gaat eten, of tijdens een fietstocht in de hoger gelegen berghutten een tussenstop maakt: eten, en dan vooral de Zillertaler specialiteiten, staat gedurende de herfst centraal. We hebben de leukste tips voor onvergetelijke herfstactiviteiten in het Zillertal voor je verzameld.

Almabtrieb Zillertal Tourismus Josef Unterlercher
© Zillertal Tourismus / Josef Unterlercher

Ervaar de traditionele Almabtrieb

De hele zomer grazen de koeien op de hoger gelegen alpenweides in de Zillertaler bergen. In de herfst worden ze feestelijk terug naar het dal gehaald, wat een jaarlijks terugkerende traditie is, o.a. in de regio Tux-Finkenberg. De koeien worden prachtig versierd met een kleurrijke hoofdtooi en de grootst mogelijke koebellen, wat een lust voor het oog is! De Almabtrieb van de Bichlalm in Hintertux is op 23 september 2023 en mag je niet missen. Dit is een van de meest spectaculaire en mooiste almabtriebe in heel Tirol!

Herfstlekkernijen proeven in het dal

Het Zillertal is de thuisbasis van een flink aantal culinaire bedrijven, waar je een kijkje achter de schermen kunt nemen. Zo biedt de beroemde Erlebnissennerei Zillertal rondleidingen aan door de kaasmakerij, waar onder andere hooimelkkaas en de beroemde Graukäs (bergkaas) wordt gemaakt. Je leert er van alles over de oorsprong, productie en de smaakontwikkeling van de zuivelproducten. Een smaakproefje na afloop ontbreekt natuurlijk niet. Bij het BrauKunstHaus kom je tijdens een multimediapresentatie alles te weten over het brouwproces en het afvullen van het Zillertal Bier. Deze brouwerij is de oudste privébrouwerij van Tirol. Na afloop kun je hier de biersoorten proeven en de smaakverschillen tussen al die soorten ontdekken.

Zillertalbier 003
© Zillertal Bier
Een kijkje in het BrauKunstHaus, bij de brouwketels van het Zillertal Bier

Zillertaler Bauernherbst: koop seizoensspecialiteiten op de boerenmarkt

Van half september tot half oktober is de Zillertaler Bauernherbst. Op de boerenmarkt kun je verse seizoensgroentes, kaas, brood en spek van de boerderijen en landbouwbedrijven in de regio Mayrhofen-Hippach kopen. Ook zijn er tal van met de handgemaakte ambachtelijke producten te koop, die thuis een mooie herinnering aan je vakantie vormen.

Gedeckter Tisch Quer Zillertal Tourismus Kevin Ilse
© Zillertal Tourismus / Kevin Ilse

Picknicken op de berg

Zin om nog even zelf de bergen in het Zillertal in te wandelen? In Fügen-Kaltenbach is een picknickplek op bijna 2000 meter hoogte, waar je prachtig uitzicht hebt over het voorste stuk van het Zillertal. Voor een wildromantische picknick kun je een goed gevulde picknickmand reserveren bij de Mountain Loft, zodat je alleen nog naar dit schilderachtige plekje hoeft te wandelen.

Wandern Penken Zillertal
© Zillertal Tourismus / Christoph Johann

Ontdek de verborgen schatten van natuurpark Zillertaler Alpen

Het hooggebergte natuurpark Zillertaler Alpen omvat 422 vierkante kilometer, ofwel 40% van het hele Zillertal. Een gigantisch oppervlak, waar heel veel zeldzame plantensoorten en dieren voorkomen, en waar ook 72 drieduizenders in liggen. In de herfst kom je er vrijwel niemand tegen en is de natuur met de rijke kleurenpracht en het fraaie licht er extra indrukwekkend om te zien. Een extra reden om het natuurpark te bezoeken, is het deze zomer geopende Naturparkhaus in Ginzling. Je kunt er een spectaculaire nieuwe mineralenverzameling uit het natuurpark bekijken, die daar wordt tentoongesteld.

Preview Minerals Flo Smith
© Flo Smith

Zin om in de herfst naar het Zillertal te gaan?

Zillertal Tourismus helpt je graag bij het vinden van een passende accommodatie. Ook hebben ze tal van tips voor wandel- en fietsroutes. Kijk op hun website voor meer informatie voor je herfstvakantie.

Dit weblog is geschreven in samenwerking met Zillertal Tourismus.

Zomer Esther

Over Esther

Bergwandelen is bij Esther met de paplepel ingegoten, maar de liefde is pas echt ontstaan tijdens een beklimming van de Zugspitze. Elke zomer keert ze daarom terug naar de bergen zodat ze weer omgeven kan worden door wat ze een 'paradijselijk' decor noemt.