Skip to navigation Skip to main content

Rijden op onverharde wegen in de bergen: handige tips

Over stenen rijden met een Kuga in Karinthië

Rijden op grindwegen, off road of onverharde wegen in de bergen is iets dat wij natuurlijk niet echt gewend zijn in ons vlakke landje. In de bergen kan het zomaar gebeuren dat het asfalt eindigt en je dus onverhard door moet rijden. Zeker wanneer er (haarspeld)bochten in de weg zitten en je de bergop of en af rijdt, is het handig als je weet wat je wel en niet moet doen. Daarom in dit artikel een aantal tips voor wanneer je op onverharde wegen door de bergen rijdt.

Met een gewone auto op onverharde ‘Schotterweg’ rijden

In de Alpenlanden heb je veel zogenaamde Schotterwege, deze zijn het meeste vergelijkbaar met grindwegen. Maar deze wegen kunnen ook een stuk grover zijn. De stenen kunnen wat groter zijn dan normaal grind en ook de geulen in de weg kunnen best diep zijn. Locals zie je op dit soort wegen vaak in een 4X4 rijden, wat natuurlijk het meest passend is. Toch kun je, indien de weg niet al te steil is en de bochten niet te smal, ook met een normale voor- af achter aangedreven auto omhoog rijden. Hieronder lees je enkele handige tips.

Mustang op de onverharde weg in Oostenrijk
Soms zijn grindwegen vrij vlak en breed in de Alpen: hier kan iedereen rijden

1. Vraag locals om advies

Ben je van plan om een onverharde weg op te gaan, informeer dan eerst even bij de plaatselijke bevolking hoe de staat is van de betreffende weg. Vaak is een eigenaar van het hotel, pension, appartement, de plaatselijk barman of berggids heel goed op de hoogte van de wegen rondom zijn of haar dorp. Hoe steil is de weg, zijn er afgronden, kun je goed omkeren als je terug wilt en is het te doen met een normale auto? De local weet hier vaak het antwoord wel op, maar houd wel in je achterhoofd dat wat de local misschien ‘niet zo spannend’ vindt, voor jou wél spannend kan zijn.

2. De ‘normale’ regels voor rijden in de bergen gelden ook op onverharde wegen

Eigenlijk gelden de standaardregels en tips voor het rijden in de bergen ook voor een ritje op onverharde wegen. Denk hierbij aan in een lage versnelling klimmen, toeren maken en in dezelfde versnelling afdalen. Maar ook het remmen op de motor tijdens het afdalen is op off roadwegen erg belangrijk. Lees standaardregels voor rijden in de bergen dus nog even door.

Ford Kuga op een Schotterweg in Oostenrijk
Rem wanneer je naar beneden gaat zoveel mogelijk op de motor door in een lage versnelling te rijden

3. Ga niet onverhard rijden met een (te) lage auto

Wanneer je een onverharde weg oprijdt, is het handig als je een auto hebt die wat hoger op de wielen staat. Zo heb je minder kans dat de bodem van de auto het midden van de onverharde weg, die vaak wat hoger is, of andere obstakels op de weg raakt. Heb je een verlaagde auto, dan kun je beter gewoon op asfaltwegen blijven.

4. Blijf rollen en rijd ‘vlot’ door

Zowel wanneer je stijgt als daalt, is het belangrijk als de weg wat steiler is, dat je wielen blijven rollen. Rijd rustig in eenzelfde tempo. Zo heb je minder kans dat je wielen gaan slippen. Slip je toch, geef dan eventueel een klein beetje gas bij totdat je weer grip hebt. Rijd met beleid, maar vlot en met zelfvertrouwen. Voorkom onverwachte bewegingen en stuuracties en blijf zo veel mogelijk weg van je koppeling, behalve als je moet schakelen natuurlijk.

5. Neem de buitenbocht van een haarspeldbocht

Geef genoeg, maar niet te veel, gas in haarspeldbochten, zo voorkom je dat je stil komt te staan wanneer het steil is. Zeker met achterwielaandrijving zul je merken dat je last kunt hebben van overstuur, waarbij de achterbanden weg slippen, wanneer je te snel gaat... Rijd je op een rustige weg, wat onverharde wegen in de Alpen meestal zijn, maak dan altijd gebruik van de buitenbocht wanneer je door een haarspeldbocht gaat. Zo heb je meer tijd om rustig de bocht door te sturen, meer ruimte en de weg is er minder steil. Let uiteraard wel goed op of er geen tegenliggers aankomen.

6. Let goed op grote gaten, stenen en rotsen

Op onverharde bergwegen liggen regelmatig grotere stenen of rotsen die van de berghelling naar beneden gerold zijn. Kijk dus altijd goed voor je zodat je deze obstakels op de weg nog kunt ontwijken. Je kunt ook altijd stoppen om de de steen eventueel weg te ruimen. Pas ook op voor diepe gaten in de weg. Je wilt namelijk niet lekrijden wanneer je hoog in de bergen onderweg bent.

Auto op een onverharde weg in Oostenrijk
Ook op een relatief 'gladde' weg kun je ineens verrast worden door een steen of een gat

7. Kijk waar je kunt keren of wachten

Onverharde wegen zijn vaak smal en niet overal heb je plaats om elkaar altijd te passeren. Kijk dus goed om je heen waar je eventueel kunt wachten wanneer er een tegenligger komt. Ook is het handig altijd de plekken te onthouden waar je naartoe terug kunt keren als dat nodig is.

8. Oefen met achteruit rijden

Het kan zijn dat de weg te smal of te steil wordt, of je gewoon niet meer verder durft te rijden. Zorg er daarom voor dat je ook bergaf achteruit leert rijden. Zo kun je altijd terug naar een punt waar je genoeg ruimte hebt om de auto rustig te kunnen keren.

9. Rechtop zitten en houd je stuur goed vast

Om goed zicht op de weg en een actieve houding te hebben tijdens het rijden, is het belangrijk dat je je stoel niet in de ‘ligstand’ hebt staan. Zorg dat je lekker rechtop zit en misschien zelfs wel ietsje dichter op je stuur en het gaspedaal dan je normaal gewend bent. Houd je stuur goed vast met beide handen, waarbij je je duimen op de rand van het stuur legt, alsof je met beide handen je duim omhoog doet. Bij een onverwachte beweging zou je anders je duimen kunnen bezeren. Op die manier heb je meer controle over de auto die op een onverharde weg meer zal hobbelen en waar je wat meer corrigerend moet sturen.

10. Pas op voor gladheid tijdens regen

Wanneer het regent kunnen onverharde wegen ineens gladder worden, waardoor je sneller kunt gaan slippen. Ook kunnen er stoompjes water ontstaan in de geulen die eigenlijk altijd al aanwezig zijn in onverharde wegen. Wees daarop alert! 

11. Zoek een goede plek om je auto te parkeren

Het spreekt eigenlijk voor zich, maar zoek een goede plek om je auto te parkeren. Niet alleen een plek waar hij veilig staat, maar vooral waar er ruimte is en je andere weggebruikers niet in de weg staat. Draai daarnaast je wielen altijd richting de berg, zodat als je auto toch zou gaan rollen, deze snel tot stilstand komt tegen de berghelling. 

Auto parkeren op een onverharde weg in de bergen
Zoek een goede plek om te parkeren en draai je wielen richting de berg

12. Check of je er inderdaad mag rijden

Niet onbelangrijk: check vooraf of het toegestaan is om via de onverharde weg bijvoorbeeld naar die leuke berghut te rijden. Vaak hebben locals een ontheffing om van een weg gebruik te mogen maken, maar dit geldt natuurlijk vaak niet voor toeristen. Soms mag je tegen betaling wel gebruik maken van een weg, ook al staat er een slagboom. Hier is soms de mogelijkheid te betalen met muntjes.

 

En verder geldt ook op onverharde wegen: hoe vaker je het doet, hoe meer ervaring en zelfvertrouwen je krijgt.

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.