Het hele jaar door kun je genieten van de bergen en de veranderende landschappen die elk seizoen met zich meebrengt. In het najaar en de winter kennen de bergen andere uitdagingen dan in de zomer en het voorjaar. De dagen zijn korter, de toename in de lage drukgebieden zorgt voor meer neerslag en het is vooral….k-k-kouder! Hoe blijf jij de kou de baas en kun je ontspannen en comfortabel genieten van die prachtige herfstige en winterse taferelen? De allerbeste tips om de kou de baas te blijven lees je hier!
Nooit meer koude handen en voeten
Kou ervaar je het meest bij de uiteinden van je lichaam: je tenen, vingers en het puntje van je neus. Hoe dat komt? Doordat deze lichaamsdelen zich het verst van je hart bevinden, heeft je bloedsomloop de meeste moeite de circulatie op deze plekken op gang te houden.
Daarbij komt dat je lichaam gemaakt is om te overleven. Bij een dalende omgevingstemperatuur is het vooral zaak de vitale organen in je romp en in je hoofd te beschermen. De vaten in je armen en benen worden daarom vernauwd zodat de warmte vooral rondom je hart, longen, darmen en hersenen blijft.
Dit overlevingsmechanisme lijkt bij zo’n 10% van de bevolking gevoeliger afgesteld, waardoor zij eerder last hebben van koude handen en voeten. Behoor jij ook tot deze groep koukleumen? Bij deze zijn de hulptroepen gearriveerd!
Warme handen
Het is verleidelijk om te denken dat hoe dikker een handschoen is, hoe beter hij je vingers warm houdt. Dat is maar ten dele waar. Nog belangrijker is het om rekening te houden met de vochtregulerende werking.
Iedereen kent het, je bent actief aan het wandelen en je handen voelen heerlijk warm aan. Totdat je een pauze neemt en het zweet in je handschoenen gaat afkoelen. Vocht koelt sneller af dan droge lucht. In no-time koelen je handen dus af, met ijskoude vingers tot gevolg.
Conclusie: De handschoen moet zowel in staat zijn het vocht van buitenaf te weren als het vocht van binnenuit af te voeren.
Kies dus voor een exemplaar met maximale vochtregulerende eigenschappen:
- Een voering van fleece is een goed idee. Niet alleen voelt dit materiaal heerlijk zacht aan, het is ook nog eens optimaal in staat vocht af te voeren naar de volgende laag.
- Dons is een prima materiaal om je handen warm te houden. Echter bij regen of sneeuw is dons een minder goed idee, omdat dit natuurlijke materiaal het vocht juist vasthoudt.
- Synthetische isolatie als Thinsulate is een aanrader. Deze microvezelstof heeft sterke isolerende eigenschappen en is ook nog eens in staat vocht af te voeren.
- Goede handschoenen hebben zowel een membraan aan de binnenkant als aan de buitenkant. Aan de buitenkant gaat het om een onzichtbaar laminerend membraan dat vocht maximaal afstoot. Aan de binnenkant gaat het om een membraan dat vocht tegenhoudt dat eventueel door naden naar binnen gesijpelt is.
- Staar je niet blind op termen als Gore-Tex en Dryway. Dit zijn merknamen van membranen. Hoewel deze merken uitstekende kwaliteit membranen produceren, hoeft een membraan van een merkloze variant niet inferieur te zijn.
- De shell van de handschoen kan van leer of een synthetisch materiaal als een polyester/nylon mix zijn. Leer is duurder in aanschaf, maar isoleert over het algemeen beter en gaat langer mee. Heb je een beperkter budget dan is polyester een uitstekend alternatief. De toevoeging van nylon zorgt ervoor dat de shell nog steviger wordt, polyester daarentegen heeft als eigenschap sneller te droger dan nylon.
- Houden zelfs de meest technische handschoenen je handen niet warm? Zet dan grof geschut in en investeer in een paar verwarmde handschoenen. In aanschaf zijn ze niet goedkoop maar je weet wèl zeker dat je doel bereikt wordt: warme handen!
- Bij de aanschaf van verwarmde handschoenen is het vooral belangrijk te letten op de batterijen die erbij geleverd worden. Daarbij kijk je niet alleen naar de energie die ze leveren maar ook naar het formaat die ze hebben. Goedkope batterijen leveren vaak niet voldoende energie (met minimaal 7.4 V – 2600 mAh zit je goed), maar zijn minder compact waardoor ze behoorlijk in de weg kunnen zitten tijdens het dragen. De verwarmde handschoenen van HeatPerformance® bijvoorbeeld zijn uitgerust met robuuste kwaliteitsbatterijen; compact, krachtig, antivries en eindeloos oplaadbaar.
- Wanten houden beter warm dan handschoenen met vingers omdat de vingers de warmte aan elkaar doorgeven. Je levert helaas wel in op de bewegingsvrijheid van je vingers.
Warme voeten
Op koude en natte dagen draag je ander schoeisel dan in de zomer. Je let op extra grip om uitglijden te voorkomen en je kiest voor schoenen met een hoog vochtafstotend vermogen. Wat kun je nog meer doen om warme voeten te bevorderen?
- Het dragen van dikke sokken is heel verleidelijk. Maar als daardoor je schoenen te strak komen te zitten werkt dit averechts op jouw doel om koude voeten te voorkomen.
- Strakke schoenen kunnen de doorbloeding afknellen en zorgen er ook nog eens voor dat er geen luchtlaag rondom je sokken meer aanwezig is. Wil je toch dikke sokken dragen? Kies dan voor wandelschoenen in een maatje groter.
- Die luchtlaag rondom je voeten is extreem belangrijk. Het vocht dat door je sokken naar buiten wordt afgevoerd heeft kans in deze luchtlaag te verdampen.
- Kies voor sokken met een hoog vocht afdrijvend vermogen zoals polyester, bamboe en Coolmax. Katoen en wol hebben wel warmte-isolerende eigenschappen maar zijn slecht in staat vocht af te voeren.
- Elastaan (ook spandex genaamd) heeft als eigenschap dat je sokken goed meerekken en dus niet zullen knellen rondom je voeten. Te veel elastaan is geen goed idee omdat dit materiaal geen isolerende of vochtregulerende eigenschappen bezit.
- De beste sokken voor koude voeten zijn verwarmde sokken. Doordat je voeten sneller kunnen gaat zweten bij verwarmde sokken is het extra belangrijk te letten op de materiaalsamenstelling. In de verwarmde sokken van HeatPerformance® is een groot percentage bamboe verwerkt. Deze stof voelt heerlijk zacht aan, is ademend, absorberend, slijtvast en ook nog eens antibacterieel.
- Bij elektrische sokken is aan de binnenkant een warmtesysteem weggewerkt. Deze warmtezone bestaat uit soepele, dunne warmtegeleiders rondom de voorkant van je voet. Het is aan te raden wandelschoenen in een maatje groter te kiezen, omdat deze warmtelaag de sokken dikker maakt.
- HeatPerformance® is het enige merk met dunne verwarmde sokken in zijn assortiment, juist om ervoor te zorgen dat de essentiële ruimte rondom je voeten behouden blijft.
- Zweetvoeten kun je beperken door het gebruik van transpiratie zalf, een voetenspray of voetpoeder. Transpiratie zalf werkt pas na enkele dagen, dus het is niet aan te raden deze enkel voor een wandeling te gebruiken.
Spray of poeder kun je wel direct voor een wandeling gebruiken. Deze poeders voorkomen het zweten echter niet maar zorgen ervoor dat het vocht wordt opgenomen in het magnesiumcarbonaat. Er zitten natuurlijk beperkingen aan in de hoeveelheid vocht die deze middelen kunnen opnemen. Een ander voordeel is de antibacteriële werking. Infecties en schimmels worden met een voetspray of -poeder buiten de deur gehouden.
Bonustips
- Zorg ervoor dat je warm de deur uit gaat. In de kou een koud lichaam opwarmen is vrijwel onmogelijk.
- Loop in het begin niet te hard van stapel. Je wilt voorkomen dat je in het begin al te veel zweet en na een pauze niet meer vooruit te branden bent. Doseer je energie gelijkmatig over je wandeling.
- Houd je pauzes kort. Juist als je stil zit koel je snel af. Zeker als je in de buitenlucht een pauze neemt is het belangrijk enigszins in beweging te blijven. Doe bijvoorbeeld rustig wat rek- en strekoefeningen, zodat je hartslag niet te ver terugzakt.
- Een warme drank verwarmt je lichaam van binnenuit. Neem in plaats van water een thermosfles thee mee.
- Veel drinken helpt overigens ook om warm te blijven. Ongemerkt verlies je tijdens het wandelen veel vocht. Om alle processen in je lichaam goed op gang te houden is hydrateren een must.
- Als snack kies je liefst voor langzame koolhydraten zoals een havermoutreep of een banaan. Vermijd producten waarin veel suikers en vezelarme tarwebloem in is verwerkt, deze energie komt snel vrij waardoor je lichaam in de kortste keren geen energie meer heeft om te verbranden. Volkoren tarwebloem is natuurlijk wel een goed idee. Net zoals een reep waar veel noten en zaten in zijn verwerkt.
- Heb jij het snel koud? De kans is groot dat je tot de circa 10% van de mensen behoort die snel last hebben van dit euvel. Maar het zou ook zomaar kunnen dat er een onderliggende oorzaak is aan te wijzen. Laat bij de huisarts eens je bloed checken, misschien heb je ongemerkt een ijzer of vitamine B12 tekort opgelopen. Ook daar kun je het sneller koud door krijgen.