Skip to navigation Skip to main content

In de bergen op zoek naar… Nederlandse locals in Oostenrijk: aflevering 8 – Familie Bosten

Chris en Ingrid bij de Plansee

Het is alweer de achtste en tevens laatste aflevering van dit seizoen van ‘In de bergen op zoek naar… Nederlandse locals in Oostenrijk’. We zijn te gast bij de gezellige Limburgse familie Bosten die een uniek gastenverblijf runt in de buurt van Reutte in Tirol, waar ze bijna zeven jaar geleden kwamen wonen. Naast het in de watten leggen van hun gasten, hebben zowel Chris als Ingrid enkele ‘betaalde hobby’s’, zoals ze het zelf noemen. En dat deze bourgondiërs in Oostenrijk hun draai helemaal hebben gevonden, wordt al snel duidelijk!

Over ‘In de bergen op zoek naar… Nederlandse locals in Oostenrijk’

Afgelopen jaar hebben we acht Nederlanders bezocht die al geruime tijd in Oostenrijk wonen en werken. We kregen een inkijkje in hun dagelijks leven, zowel op het werk als in hun vrije tijd. Gedurende de paar dagen dat we bij hen waren, hebben we een korte documentaire gemaakt over hun leven in Oostenrijk. Als je benieuwd bent naar eerdere afleveringen van 'In de bergen op zoek naar... Nederlandse locals in Oostenrijk', kun je ze op deze pagina vinden.

Oostenrijk is mooi tijdens alle seizoenen

Omdat Oostenrijk betoverend is in elk seizoen – de lente, zomer, herfst en winter – besloten we om vier keer het land te bezoeken en telkens twee nieuwe kandidaten te bezoeken. Op deze manier bieden we niet alleen een inkijkje in het Oostenrijkse leven van de Nederlandse locals, maar tonen we ook de pracht van de verschillende seizoenen in het land. Net voor de kerst waren we op bezoek bij de familie Bosten, die zelf ook erg van de winter en sneeuw houdt!

De familie Bosten in Oostenrijk
De familie Bosten in hun Bauernlodge

Een unieke locatie

Chris, Ingrid en dochter Yenthe wonen op een unieke locatie in Tirol. In het kleine dorpje Höfen, vlakbij Reutte net over de Oostenrijkse grens, kochten zij zeven jaar geleden een oude, verbouwde boerderij met een woonhuis, stube en een drietal appartementen: de BauernLodge. Ondanks dat het pand bijna onder de kerktoren in het dorp staat, is het er heerlijk rustig. De uitstraling van buiten én binnen is warm, modern en knus. Een goede combinatie van oude elementen en moderne luxe. Wij hebben de mazzel dat Chris en Ingrid nog een appartement vrij hadden, dus we mochten er zelf ook logeren, wat een feest! En een feestje maken de Limburgers er hier niet alleen voor ons van, maar eigenlijk altijd voor hun gasten. Regelmatig organiseren ze een gezellige wijnproeverij met hapjes in hun sfeervolle stube of een kampvuur met marshmallows. En ja, wij mochten dit allemaal uitproberen, heerlijk!

Betaalde hobby’s

Chris en Ingrid doen al het werk in hun gastenverblijf zelf en dat is een flinke klus met zo’n groot pand en flinke tuin. Toch hebben ze daarnaast nog tijd voor andere dingen. Zo is Ingrid een bedrijf begonnen in wooninrichting. Wat een logische stap is, gezien haar gevoel voor design dat je overal in huis terugziet. Chris werkt in de winter als skileraar en daarnaast is hij regelmatig op pad als bergwandelgids. We volgen Chris wanneer hij privé skiles geeft in het kleine, maar mooie skigebied op enkele minuten van hun huis, Bergwelt Hahnenkamm. Leuk detail: Chris werd gevraagd door de plaatselijke skischooleigenaar of hij niet wilde werken als leraar. Hij volgde dus pas op zijn 52e de opleiding tot skileraar! Het skilerarenpak past hem letterlijk en figuurlijk erg goed, we snappen wel dat hij hiervoor gevraagd is. Na de skiles genieten we van een goeie Käsespätzle bij zijn lievelingsberghut om vervolgens de rest van het skigebied samen te verkennen. 16 km pistes lijkt niet veel, maar dit skigebied biedt wel afdalingen in alle kleuren: compact, maar compleet!

Chris op de piste in Bergwelt Hahnenkamm
Chris op de piste in Bergwelt Hahnenkamm

Schaatsen op de verlichte baan in Reutte

Dochter Yenthe is ook fervent skiër en gaat graag schaatsen. Op zondagavond bezoeken we de prachtig verlichte ijsbaan in Reutte met de familie. Dat de opvallende blonde Hollandse populair is bij de Oostenrijkse boys, wordt al snel duidelijk. Daarna vertrekt Yenthe naar Imst waar ze doordeweeks op school zit. Gezien de afstand, woont ze hier op een internaat. Even wennen voor haar ouders, maar inmiddels hebben ze alledrie hun draai gevonden.

Reutte on Ice ijsbaan
De prachtig verlichte ijsbaan in Reutte

Samen op pad

In hun vrije tijd gaan Chris en Ingrid graag samen wandelen, soms op sneeuwschoenen. Ze nemen ons mee naar enkele van hun favoriete plekjes in de buurt: bij de Lech en de Plansee, beide prachtig! We sluiten de dag af met een bezoekje aan hun lievelingsrestaurant, waar we iets anders eten dan de typische Oostenrijkse gerechten die je overal in het land op de kaart ziet staan. Heerlijk en lekker voor de afwisseling. Na een paar superfijne en gezellige dagen nemen we met een kleine brok in onze keel afscheid van Chris en Ingrid. De laatste aflevering van onze webserie en wederom weer zulke lieve mensen die ons een kijkje gaven in hun bijzondere Oostenrijkse leven. Bijzonder hoe snel je een band opbouwt in zo’n korte tijd!

Een kijkje in het Oostenrijkse leven van de familie Bosten

Bauernlodge in Höfen Oostenrijk
Skiles geven in Reutte
Berghut in het skigebied in Reutte
Hangbrug over de Lech in Oostenrijk

Bekijk ook de andere afleveringen van deze webserie

Dit was alweer de laatste aflevering van het eerste seizoen van onze webserie 'In de bergen op zoek naar... Nederlandse locals in Oostenrijk'. Als je de vorige afleveringen nog niet hebt gezien, neem dan een kijkje op ons YouTube kanaal , waar je ze allemaal kunt bekijken. Daarnaast delen we op dit kanaal nog veel meer plezierige en informatieve video's uit de bergen. Vind je onze video's leuk? Abonneer je dan op het kanaal, geef ons een duimpje omhoog of laat een reactie achter; dat waarderen we!

 

‘In de bergen op zoek naar… Nederlandse locals in Oostenrijk’ is een webserie die we maken in samenwerking met het Oostenrijks Toeristenburo.

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.