Skip to navigation Skip to main content

Deel van gouden kruis op Zugspitze breekt af na storm

Zugspitze
©Tiroler Zugspitzbahn

Al sinds de feestdagen was het kruis op de top van de Zugspitze niet meer zoals voorheen. Een aantal van de gouden stekels braken vermoedelijk af tijdens een storm. Gelukkig werd het onderdeel gevonden, waardoor het iconische kruis boven op de hoogste berg van Duitsland binnenkort gerepareerd kan worden.

Kruis beschadigd na storm

Oorspronkelijk stamt het kruis op de Zugspitze uit 1851. Dit kruis werd in de jaren ’90 echter vervangen door het huidige, glimmende model. Sinds 1993 moet dit kruis weer en wind doorstaan. Tijdens de feestdagen bezweek het kruis onder de omstandigheden en verloor het een deel van de gouden stekels.   

Reddingsactie voor zoekgeraakte onderdeel

Nadat de schade ontdekt was, ging het personeel van de Zugspitzbahn op zoek naar het onderdeel. Helaas zonder succes. Gevreesd werd dat de wind de gouden punten had weggevoerd en dat deze bedolven lagen onder een laag sneeuw. Totdat men ruim twee weken later iets zag glinsteren in de zon. Er werd met succes een reddingsactie op touw gezet om de zoekgeraakte stekels in veiligheid te brengen.

Reparatie vindt plaats op de Zugspitze

De volgende stap is het herstellen van het kruis. Geen gemakkelijke klus, aangezien dit waarschijnlijk plaats gaat vinden op de top van de Zugspitze. In 2019 zijn er ook reparaties uitgevoerd, dus men heeft hier al enige ervaring mee. Ook toen braken er enkele punten af als gevolg van een storm. Het bedrijf uit Eschenlohe, even ten noorden van Garmisch-Partenkirchen, dat het kruis maakte, krijgt wederom een flinke uitdaging voor de kiezen.  

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.