Skip to navigation Skip to main content

Beste rugzakken voor een mooie bergwandeling

Wandelen Rugzak
© Spalder Media Group

Kun jij ook zo genieten van een mooie bergwandeling? Het geeft je een ultiem gevoel van vrijheid, genietend van de schone lucht en fraaie uitkijkpunten die je onderweg tegenkomt. Over het algemeen geldt dat het nergens zo stil is als in de bergen. Europa heeft tal van fraaie plekken te bieden waar je, ook als beginnende wandelaar, een mooie bergwandeling kunt maken. Om de wandeling enigszins comfortabel door te komen, is een goede rugzak onmisbaar. Je kunt kiezen voor een Eastpak rugzak, welke multifunctioneel is, maar ook een rugzak aanschaffen specifiek bedoeld voor langere wandelingen. Denk hierbij aan een model met een zogenaamd rugpand. Het stimuleert de ventilatie rond je rug, waarmee de kans afneemt dat je een last krijgt van een zeer vochtig shirt.

Aandachtspunten bij het kopen van een rugzak

Bij de aanschaf van een rugzak zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Kies je direct voor een stijlvol vormgegeven Rains rugzak? Ga je voor de populaire rugzakken van Fjällräven? Of kies je voor een degelijke, maar minder stijlvol ontworpen tas van een merk als Osprey?

Inhoud en gewicht van een rugzak voor wandelaars

Naast het design van reeds genoemde rugpand van een rugzak is het belangrijk te letten op de inhoud hiervan. De tas moet groot genoeg zijn om voldoende water, eten en een EHBO-doos met je mee te kunnen dragen. Daarbij wil je wellicht ruimte hebben voor een fototoestel, je navigatie en een mobiele telefoon. Het formaat van de tas gaat vaak enigszins samen met het gewicht hiervan. Vaak gaat de voorkeur uit naar een tas die zo licht mogelijk is; met alle spullen die je meeneemt wordt de tas immers al zwaar genoeg.

Rugzakken in een outdoorwinkel
© Spalder Media Group

Mogelijkheid om een regenhoes te gebruiken

Tijdens wandelingen in de bergen, maar bijvoorbeeld ook in het bos, kan het weer snel omslaan. Je wilt bij een hevige regenbui voorkomen dat de spullen in de tas erg nat worden. In het ergste geval raken ze als gevolg van het vocht beschadigd. Er zijn verschillende tassen die een geïntegreerde regenhoes hebben. Biedt de tas die jij kiest dit niet? Schaf in dat geval een losse regenhoes aan.

Zorg voor voldoende drinken in de bergen

Tijdens een bergwandeling kom je doorgaans nauwelijks winkels tegen, hooguit in een klein bergdorpje. Om niet uitgedroogd te raken is het belangrijk voldoende drinken mee te nemen. Sommige tassen hebben een handige houder in de vorm van een netje aan de zijkant, terwijl andere tassen geschikt zijn voor het gebruik van een drinksysteem. Een beginnende wandelaar heeft zo’n drinksysteem niet direct nodig. Een of twee losse flessen meenemen in de rugzak is veelal voldoende. Zorg dat de tas comfortabel zit, om te voorkomen dat het gewicht van het drinken voor lichamelijke klachten zorgt.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.