Skip to navigation Skip to main content

Mountainbiken: wat heb je nodig?

9664 - Mountainbiken: wat heb je nodig?

Mountainbiken, wij raden het iedereen aan om het in ieder geval één keer te proberen. Zeker in de bergen heeft een mountainbike vele voordelen ten opzichte van een stadsfiets. En nee, met een mountainbike móet je niet offroad. Ook op heuvelachtige paden en wegen is een mountainbike prettig. Maar, wat heb je nou allemaal nodig voor een mountainbikevakantie? Of misschien wil jij het mountainbiken serieus gaan aanpakken? Dan heb je natuurlijk geschikt materiaal nodig. Zowel over een mountainbike, de accessoires, je kleding en je bescherming moet je goed nadenken.

De mountainbike

Ga je je eigen mountainbike kopen? Begin dan met goed nadenken over waar je de mountainbike voor wilt gaan gebruiken. Alleen offroad of met name op de weg? Ga je ook meedoen aan wedstrijden en extreme afdalingen in de bergen? Zodra jij jouw wensen duidelijk hebt, dan kun je hier een mountainbike bij uitzoeken. Er zijn verschillende typen mountainbikes: de cross country, all mountain, downhill en e-bikes. Verder is er verschil tussen een full suspension (voor- en achtervering) en hardtail (voorvering) model, een mannen of vrouwen mountainbike en zijn er verschillende frame en wiel maten. Al deze elementen hebben invloed op jouw keuze voor een mountainbike.

Mountainbike accessoires

Wanneer je een mountainbike aanschaft, dan koop je over het algemeen een basis model. Natuurlijk kun je je tot in de kleinste details verdiepen in alle mogelijke veringssystemen, versnellingen en typen schrijfremmen. Een hoop ‘gedoe’ waar jij misschien het nut (nog) niet van inziet. Maar, ook voor de beginnende mountainbiker raden wij aan om over een aantal handige mountainbike accessoires na te denken. Wil je je mobiel als GPS gebruiken? Dan kun je hier een speciaal standaard voor op je stuur voor kopen. Ga je ook offroad en op regenachtige dagen fietsen? Schaf een spatbord aan. Denk verder ook aan fietsverlichting, klikpedalen en schoonmakenmiddelen en –materialen.

mountainbike
Mountainbike tocht door de dorpen van Karinthië (Foto: © Kärnten Werbung)

Kleding

Om jouw mountainbike avontuur zo comfortabel en leuk mogelijk te laten verlopen, is het aanschaffen van de juiste kleding ook belangrijk. Helaas zien we nog steeds regelmatig mountainbikers met een korte (spijker)broek. Voor een kort ritje begrijpen we dit nog wel, maar na een lange rit zit je echt niet meer prettig. Zorg dan ook voor een goed aansluitende fietsbroek met een zemen kruis. Werk daarnaast met verschillende lagen, zoals een vochtafwerende baselayer, een warme midlayer en een beschermende wind- of waterdichte softshell jas. Voor de koudere en regenachtige dagen is het ook prettig om handschoenen, met of zonder vingers, en overschoenen te dragen.

Bescherming

De juiste kleding en accessoires dragen niet alleen bij aan je comfort tijdens het mountainbiken, maar ook aan de bescherming. Kou en wind kunnen na een tijd fietsen een flinke aanslag hebben op je lichaam. Daarnaast is het, zeker bij offroad tochten en hogere snelheden, van belang dat je een goede (aansluitende) fietshelm draagt. Neem tijdens het fietsen een rugzakje mee of zorg voor een handige zak in de rug van je fietsjas. Neem voor de zekerheid fietsverlichting, een bandenplakset, pompje, water, een energiereep, wat geld en een ID-kaart mee.

mountainbike
Uitdagend mountainbikepad in Sölden (Foto: © Tirol Werbung)

Waar haal jij jouw mountainbike materiaal?

Voor je (online) materiaal en kleding aan gaat schaffen voor jouw mountainbike avontuur, oriënteer je dan eerst op de vele mogelijkheden. Eén van onze favoriete webshops voor fietsers is Bikester.nl. Je vindt hier een ruime keus aan merken, modellen en types. Van mountainbikes tot accessoires en kleding!

Zomer Yvonne

Over Yvonne

Yvonne kreeg de liefde voor bergen met de paplepel ingegoten. Als klein meisje stond ze al op de ski’s en de Alpen werden ook tijdens de zomervakanties bezocht. De landschappen hebben vanaf het begin een grote indruk op Yvonne gemaakt. Ze ontdekt de bergen het liefst te voet, met de lift of de trein.