Rauris: een fijne vakantie in de gouden vallei

Rauris: een fijne vakantie in de gouden vallei

13 februari 2017

door Florien in Bestemmingen

Rauris is een langgerekt, gezellig en authentiek dorp in de Oostenrijkse deelstaat Salzburgerland. Het dorp ligt in het 30 kilometer lange Raurisdal, is onderdeel van het district Zell am See en wordt omringd door allerlei toppen boven de 3000 meter. Het is een dorp waar je je meteen thuis voelt, waar je in alle rust geniet van de natuur en waar genoeg activiteiten te beleven zijn. Of je nou als gezin met kinderen komt of met partner, in Rauris zul je een fijne vakantie beleven.

Rauris: een dorp in de gouden vallei

Rauris is een dorp met een rijke historie. Vroeger werd het dorpje ook wel de ‘gouden stad’ genoemd. Dit heeft te maken met de vele goudzoekers die hier vroeger hun geluk zochten. Eeuwenlang is er veel goud gewonnen in het Raurisdal, met als hoogtepunt 10% van de totale goudproductie. Men schat dat door de eeuwen heen ruim 120 ton goud gevonden is in Rauris. Tegenwoordig wordt er geen goud meer gewonnen, maar je kunt als bezoeker wel nog steeds opzoek gaan naar goud en meer leren over het rijke verleden. Er zijn drie speciale plaatsen waar dat kan, namelijk bij het Bodenhaus, de Heimalm en de Sportalm. Je kunt een les volgen, maar ook zelf op zoek gaan. De prijzen variëren tussen de 5 en 10 euro per persoon. Wil je nog meer leren? Dan kun je een bezoek brengen aan het Talmuseum in Rauris of bij de Zimmererhütte bij Kolm Saigurn.

goudzoeken in rauris
Ook nu kun je nog steeds op zoek naar goud (Foto: ©

Wandelparadijs

In het gehele Raurisdal vind je bijna 300 kilometer aan wandelpaden. Tel daar de 70 kilometer aan wandelpaden in Taxenbach en de mogelijkheden in het Nationaal park Hohe Tauern bij op en de mogelijkheden zijn eindeloos. Er zijn wandelroutes en themapaden voor ieder niveau wandelaar. Van rustig tot zwaar, door de bergen of door het dal, voor jong en oud. Je kunt alleen op pad gaan, maar ook met een gids. Deze helpt je met het opzetten van de route, vertelt je van alles over de omgeving en assisteert je tijdens de route. Hieronder staan een aantal wandelroutes. Klik hier voor de overige routes.

Van half juni tot en met oktober kun je gebruik maken van de wandelbus. Klik hier voor meer informatie >

Je maakt in Rauris prachtige wandeltochten (Foto: © Florian Bachmeier)

Nationaal Park Hohe Tauern

Verblijf je in Rauris, dan zit je vlakbij het Nationaal Park Hohe Tauern. Dit nationaal park is één van de grootste natuurgebieden van Europa en de grootste van Oostenrijk. Het nationaal park heeft een totale oppervlakte van 1.836 km2 en is verdeeld over de provincies Salzburgerland, Tirol en Karinthië. Nationaal Park Hohe Tauern kent vele hoogtepunten, waaronder de Grosslockner (de hoogste berg van Oostenrijk 3789 m), de Pasterzengletsjer (langste gletsjer van de Oostalpen) en de Krimmler watervallen (de hoogste van Europa). Het is een bijzondere bestemming en ideaal voor wandelaars en natuurliefhebbers. Er zijn een aantal prachtige wandeltochten van verschillende niveaus. Klik hier voor een overzicht van de wandelroutes >

omgeving rauris
De omgeving van Rauris is prachtig (Foto: © TVB Bachmeier)

Een fijne bestemming voor de hele familie

Rauris is een hele fijne bestemming voor families met kinderen. Wandelen, spelen in de riviertjes, genieten van de natuur en zwemmen in het water zijn slechts een paar voorbeelden van activiteiten die je hier als gezin kunt ondernemen. Ga samen op ontdekkingstocht en geniet van al het moois dat dit dorp en de omgeving te bieden heeft. Water en kinderen is een gouden combinatie en daarvoor ben je in Rauris aan het juiste adres. Naast de ‘vallei van het goud’, wordt het Raurisdal ook wel de 'vallei van de watervallen' genoemd. Als je het opzoekt op Google Maps, dan kun je goed zien dat er rondom Rauris allerlei riviertjes en beekjes liggen. Je vindt hier meer dan 300 natuurlijke bronnen en watervallen. Sommige stroompjes zijn zelfs van zulke goede kwaliteit, dat je ervan kunt drinken. Er gaan diverse wandelingen langs en naar de watervallen. Een tip is het speciale water themapad. Hier leer je alles over de natuurlijke waterbronnen van Rauris. Je loopt vanaf de Fleckweide naar de Gollehenalm, de Palfneralm, de indrukwekkende Spritzbach waterval, tot het 500 jaar oude Tauernhaus. De wandeling duurt ongeveer 3 uur.

kinderen in rauris
Rauris is een fijne bestemming voor het hele gezin (Foto: © Florian Bachmeier)

Roofvogels spotten in Rauris

Het Raurisdal wordt naast de ‘gouden vallei’ en de ‘vallei van de watervallen’, ook wel de 'vallei van de gieren' genoemd. Je bent hier aan het juiste adres om deze grote vogels in het wild te spotten. Dat hier roofvogels te vinden zijn, heeft te maken met het feit dat Rauris in 1986 werd geselecteerd als gebied voor herintegratie van gieren. Een vogelsoort die hier eigenlijk al jaren niet meer leefde. In het Raurisdal kun je onder andere de Vale gier, de Lammergier en de Steenarend spotten.

roofvogels in rauris
Er zijn ook diverse shows de dieren (Foto: © TVB Bachmeier)

Weetjes en tips:

  • Bij een verblijf in Rauris krijg je de Nationalpark Sommercard, waarmee je aantrekkelijke kortingen ontvangt. Daarnaast kun je de Salzburgerland Card aanschaffen (volwassenen 6 dagen €62,- en kinderen €31,-). Met deze kaart kun je gratis gebruik maken van excursies en andere voordelen. Klik hier voor meer informatie >
  • Je kunt in de winter ook skiën in Rauris. Het dorp beschikt over 32 kilometer aan pistes en is ideaal voor families met kinderen en de beginnende skiër.
  • Er zijn ruim 30 berghutten te vinden waar je even kunt stoppen voor een drankje of lunch.

eten in rauris
Je kunt heerlijk eten in Rauris (Foto: © TVB Bachmeier)

Heb jij Rauris wel eens bezocht en heb je nog tips? Laat het ons weten in een reactie!

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips