Wandelrugzak: verschillende draagsystemen

Wandelrugzak: verschillende draagsystemen

19 december 2016

door Yvonne in Materiaal

Ga je op wandelvakantie in de bergen? Dan is het juiste materiaal erg belangrijk, als je wilt dat de vakantie slaagt. Een onderdeel van dit materiaal is natuurlijk de wandelrugzak. Niets zo vervelend als een rugzak die te klein of juist te groot is, alle kanten op wiebelt of een schurende heupriem heeft. Om dit te voorkomen hebben wandelrugzakken vaak een zogeheten draagsysteem. De techniek achter het draagsysteem is in grote lijnen hetzelfde, maar heet bij elk merk weer anders. Ook verschilt de uitvoering per merk. In dit blog lees je meer over de draagsystemen van de bekende merken Jack Wolfskin, Deuter en Vaude.

Jack Wolfskin

De rugzakken van Jack Wolfskin zijn globaal volgens vier verschillende technologiën vormgegeven. Zoals bij alle merken hebben ze alle vier een bijzonder naam: de ACS, de EDS - Ergo Dynamic System, de Flex Motion en de X-Transition. Voor zowel vrouwen als mannen zijn er speciale rugzakken, aangepast op de verschillen in de bouw van het lichaam. Qua volume zijn er rugzakken tussen de 15 en 60 liter.

ACS: de meest basis uit het rijtje. Deze rugzakken hebben een welving aan de achterkant en een groot gazen vlak, wat zorgt voor een goede ventilatie.
EDS - Ergo Dynamic System: zoals de naam al verklapt is de rugzak met de EDS technologie zeer dynamisch. Je kunt de rugzak door middel van allerlei touwtjes en straps precies op jouw lichaam aanpassen.
Flex Motion: ligt dicht op de rug en is daardoor geschikt voor de wandelaars die bijvoorbeeld ook willen trail runnen. Ondanks dat het dicht op de rug ligt heeft het een 'beperkt aantal contactvlakken' waardoor er wel voldoende ventilatie is.
X-Transition: grotere rugzakken voor meerdaagse trektochten. Aluminium stangen in het rugvlak en heupriemen zorgen zoveel mogelijk comfort en bewegingsvrijheid.

Bron: Jack Wolfskin

Deuter

Een ander bekend rugzakkenmerk is natuurlijk Deuter. Dit merk is (net als Jack Wolfskin), in de meeste sport- en outdoorwinkels te vinden. Deuter kent 7 verschillende rugsystemen voor wandelrugzakken.

Aircontact Trail System: het rugvlak heeft twee contactvlakken, met daartussen een ventilatiekanaal. Verstelbare riemen, zachte schouderbanden van '3D-AirMesh' en een heupgordel. Deze rugzak zorgt voor stabiliteit en verdeling van het gewicht. Naast de gewone is er ook nog een 'Pro' versie, met een frame van elastisch verenstaal.
Aircomfort System: Op deze technologie zijn vijf varianten: de Advanced, de Futura, de Futura Pro, de Futura Vario Pro en de FlexLite. Het grootste verschil met de Aircontact is dat deze rugzak een gebogen rugvlak heeft met een gazen vlak, voor de ultieme ventilatie. De rugzakken hebben een frame van elastisch verenstaal. De verschillen tussen de onderlinge modellen zijn klein, maar voor sommigen cruciaal. De Vario heeft een ronder frame, de FlexLite heupvinnen. Weten welke rugzak het beste bij jouw lichaam past? Passen!

Bron: Deuter.nl

Vaude

Bij outdoor- en activemerk Vaude liggen het weer even anders. Waar Jack Wolfskin een duidelijk onderscheidt maakt tussen de draagsystemen, heeft Vaude een aantal elementen die sommige rugzakken wel en andere niet hebben. Ook Vaude heeft een aantal rugzakken speciaal voor mannen of vrouwen. Baby mee op wandelvakantie? Geen probleem, Vaude heeft ook wandelrugzakken met een geïntegreerde kinderdrager. Een mooie lijn van Vaude is de 'Green Shape', deze rugzakken zijn milieuvriendelijk want gemaakt uit duurzame materialen en op energiezuinige en eerlijke wijze.

Aeroflex draagsysteem: ideaal voor lichte wandeltochten. Het Aeroflex systeem is een gazen ventilatievlak op het rugvlak. De 'Easy Adjust' versie van het Aeroflex draagsysteem zorgt ervoor dat je de spanning van het ventilatievlak zelf kunt instellen.
F.L.A.S.H. schouderbandverstelling: Dankzij deze functie kun je de hoogte van de schouderbanden instellen ten opzichte van het rugvlak. Handig als je bijvoorbeeld een rugzak deelt, maar de een heeft een veel langere rug dan de ander.
Multi Shape Panel: tegen het rugvlak aan zit aan de binnenkant van de rugzak een kunststof paneel, met twee aluminium staven. Afhankelijk van je lichaam en de activiteit kun je de vorm van dit paneel aanpassen of het paneel uit de rugzak halen.

Bron: Vaude.com

Welke wandelrugzak heb jij?

Zomervakantie tips