De leukste bezienswaardigheden in Thüringen

De leukste bezienswaardigheden in Thüringen

26 november 2015

door Thijs in Algemeen

Thüringen heeft ieder type vakantievierder wel iets te bieden. Cultuur, natuur, avontuur; Thüringen is een veelzijdige regio waar iedereen zich kan vermaken. Treed in de voetsporen van bekende persoonlijkheden, ontdek de bijzondere natuur of duik in de bewogen geschiedenis. Wij hebben de leukste bezienswaardigheden in Thüringen voor je op een rijtje gezet. Zo weet jij precies waar je naartoe moet wanneer je op vakantie bent in Thüringen.

Wartburg in Eisenach

Thüringen telt ruim 400 burchten, kastelen en paleizen. De bekendste is zonder twijfel de Wartburg in Eisenach. Als symbool van de Duitse integratie en eenheid werd de Wartburg in 1999 door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard. In de Wartburg leefde de heilige Elisatbeth, vertaalde Martin Luther het Nieuwe Testament en deed Richard Wagner inspiratie op voor de opera ‘Tannhäuser’. De burcht is bijna 1000 jaar oud en torent hoog boven de plaats Eisenach uit. Groot, imposant en een must see tijdens je vakantie in Thüringen. Na je bezoek kun je je ook wagen aan de bijzondere wandeling door Drachenschlucht, een kloof die soms niet breder is als 70 cm!

Rennsteiggarten Oberhof

De Rennsteig is een van de populairste wandelingen van Duitsland en de bijbehorende tuin hiervan is een leuk uitstapje voor natuurliefhebbers. De ‘Rennsteiggarten’ in Oberhof in het Thüringer Woud is een botanische tuin voor gebergteflora waar op een oppervlakte van 7 ha meer dan 4000 bergplanten groeien. De aanwezige planten komen oorspronkelijk uit diverse bergachtige gebieden in Europa, Azië, Noord- en Zuid-Amerika, Nieuw Zeeland en Arctische regio’s. In de tuin kom je zeven interactieve elementen tegen wat de wandeling ook geschikt maakt voor jeugdige bezoekers.

Rennsteiggarten Oberhof / Natuurgebied Rhön
Rennsteiggarten Oberhof / Natuurgebied Rhön

Natuurgebied Rhön

De Rhön tussen Bad Salzungen en Römhild is een paradijs voor wandelaars en fietsers. Ook sportvissers vinden hier optimale mogelijkheden voor het beoefenen van hun hobby. Het Middengebergte biedt prachtige wandelpaden door beukenbossen en over grote vlaktes met bijzondere orchideeën en zeldzame planten. Hoogste berg van de Thüringer Rhön is de Ellenbogen (814 m), waar in de winter op geskied wordt. Wanneer je hier in de omgeving op vakantie bent ontkom je niet aan het proeven van de Rhönschaap. Bij de diverse gasthofen staat deze lokale specialiteit overal op de kaart.

Point Alpha

Thüringen ligt in het hart van Duitsland precies op de scheidslijn waar Oost- en West-Duitsland van elkaar waren afgesloten tijdens de Koude Oorlog. Tussen Geisa in Thüringen en Rasdorf in Hessen herinnert tegenwoordig een grensgedenkplaats aan deze periode. Point Alpha was voorheen een Amerikaanse basis en nu kun je hier een permanente tentoonstelling bezoeken. De tentoonstelling omvat actuele informatie over het effect van de Koude Oorlog in de regio. Bij Point Alpha kun je onder begeleiding van een gids wandelingen maken door het voormalige grensgebied. De route is ongeveer 10 kilometer lang.

Nationaal Park Hainich

Het Nationaal Park Hainich is het grootste aaneengesloten loofbosgebied van Duitsland. Hier blijft men trouw aan het motto ‘natuur, natuur laten zijn’. Zo is men er hier trots op dat de wilde kat hier voorkomt, waardoor een deel van het park oerwoud wordt gelaten. Een letterlijk hoogtepunt van het Nationaal Park Hainich is het boomkronenpad. Hierbij wandel je over de toppen van dit uitgestrekte beukenbos dat tot het UNESCO Werelderfgoed hoort.

© Foto's: Thüringer Tourismus GmbH / Wartburg Stiftung Eisenach / Stadt Creuzburg /Maik Schuck / Andreas Weise

Zomervakantie tips