Skip to navigation Skip to main content

Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden in Thüringen

Luchtfoto Wartburg Eisenach
© Florian Trykowski / Wartburg-Stiftung / Thüringer Tourismus GmbH

Bezienswaardigheden in Thüringen? Deze deelstaat in het midden van Duitsland heeft het nodige te bieden! Er zijn in Thüringen tal van bezienswaardigheden op het gebied van cultuur, natuur en geschieden. Treed in de voetsporen van bekende persoonlijkheden, ontdek de bijzondere natuur of duik in de bewogen geschiedenis. Wij hebben de leukste bezienswaardigheden in Thüringen voor je op een rijtje gezet. Zo weet jij precies waar je naartoe moet wanneer je op vakantie bent in Thüringen.

Bezienswaardigheden in Thüringen: dit is er te doen!

De deelstaat Thüringen ligt in het hart van Duitsland en heeft als hoofdstad Thüringen. Je doet er vanaf Utrecht zo'n 6 uur over om de regio te bereiken. Thüringen staat te boek als Duitsland in het klein. Te midden van het groene, glooiende landschap vind je tal van sfeervolle steden, kastelen en andere bezienswaardigheden. Aan natuur ook geen gebrek, het Thüringer Wald wordt ook wel 'de groene long van Duitsland' genoemd. Op een kleine oppervlakte vind je in Thüringen tal van interessante bezienswaardigheden!

Stadscentrum Erfurt
© Thüringer Tourismus GmbH / Maik Schuck
Luchtfoto Leuchtenburg
© Stiftung Leuchtenburg / Daniel Suppe
Herzogliches Museum (Gotha)
© Thüringer Tourismus GmbH / Udo Bernhardt (Cross Media Redaktion GmbH)
Luchtfoto Rennsteiggarten
© Thüringer Tourismus GmbH / Maik Schuck
Weimar Rathaus met fontein
© Thüringer Tourismus GmbH / Florian Trykowski

Rennsteiggarten Oberhof

De Rennsteig is een van de populairste wandelingen van Duitsland en de bijbehorende tuin hiervan is een leuk uitstapje voor natuurliefhebbers. De ‘Rennsteiggarten’ in Oberhof in het Thüringer Woud is een botanische tuin voor gebergteflora waar op een oppervlakte van 7 ha meer dan 4000 bergplanten groeien. De aanwezige planten komen oorspronkelijk uit diverse bergachtige gebieden in Europa, Azië, Noord- en Zuid-Amerika, Nieuw Zeeland en Arctische regio’s. In de tuin kom je zeven interactieve elementen tegen wat de wandeling ook geschikt maakt voor jeugdige bezoekers.

Wartburg in Eisenach

Thüringen telt ruim 400 burchten, kastelen en paleizen. De bekendste is zonder twijfel de Wartburg in Eisenach. Als symbool van de Duitse integratie en eenheid werd de Wartburg in 1999 door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard. In de Wartburg leefde de heilige Elisatbeth, vertaalde Martin Luther het Nieuwe Testament en deed Richard Wagner inspiratie op voor de opera ‘Tannhäuser’. De burcht is bijna 1000 jaar oud en torent hoog boven de plaats Eisenach uit. Groot, imposant en een must see tijdens je vakantie in Thüringen. Na je bezoek kun je je ook wagen aan de bijzondere wandeling door Drachenschlucht, een kloof die soms niet breder is als 70 cm!

Kasteel Wartburg
© Thüringer Tourismus GmbH / Andreas Weise

Point Alpha

Thüringen ligt in het hart van Duitsland precies op de scheidslijn waar Oost- en West-Duitsland van elkaar waren afgesloten tijdens de Koude Oorlog. Tussen Geisa in Thüringen en Rasdorf in Hessen herinnert tegenwoordig een grensgedenkplaats aan deze periode. Point Alpha was voorheen een Amerikaanse basis en nu kun je hier een permanente tentoonstelling bezoeken. De tentoonstelling omvat actuele informatie over het effect van de Koude Oorlog in de regio. Bij Point Alpha kun je onder begeleiding van een gids wandelingen maken door het voormalige grensgebied. De route is ongeveer 10 kilometer lang.

Natuurgebied Rhön

De Rhön tussen Bad Salzungen en Römhild is een paradijs voor wandelaars en fietsers. Ook sportvissers vinden hier optimale mogelijkheden voor het beoefenen van hun hobby. Het Middengebergte biedt prachtige wandelpaden door beukenbossen en over grote vlaktes met bijzondere orchideeën en zeldzame planten. Hoogste berg van de Thüringer Rhön is de Ellenbogen (814 m), waar in de winter op geskied wordt. Wanneer je hier in de omgeving op vakantie bent ontkom je niet aan het proeven van Rhönschaap. Bij de diverse gasthofen staat deze lokale specialiteit overal op de kaart.

Uitzicht Natuurgebied Rhön
© Thüringer Tourismus GmbH / Rasmus Schübel

Nationaal Park Hainich

Het Nationaal Park Hainich is het grootste aaneengesloten loofbosgebied van Duitsland. Hier blijft men trouw aan het motto ‘natuur, natuur laten zijn’. Zo is men er hier trots op dat de wilde kat hier voorkomt, waardoor een deel van het park oerwoud wordt gelaten. Een letterlijk hoogtepunt van het Nationaal Park Hainich is het boomkronenpad. Hierbij wandel je over de toppen van dit uitgestrekte beukenbos dat tot het UNESCO Werelderfgoed hoort.

Uitkijktoren Boomkroonpad Nationaal Park Hainich
© Thüringer Tourismus GmbH / Florian Trykowski

Overige bezienswaardigheden in Thüringen

  • Barbarossahöhle
  • Erfurt, hoofdstad van Thüringen
  • Kasteel Leuchtenburg
  • Schloss Friedenstein
  • Erlebnisbergwerk Merkers
  • Concentratiekamp Buchenwald

Vakantie Thüringen boeken? Bekijk het aanbod van:

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.