Skip to navigation Skip to main content

Barbarossahöhle

Barbarossahöhle
© Barbarossahöhle Rottleben
Barbarossahöhle
©Barbarossahöhle Rottleben
Barbarossahöhle
©Barbarossahöhle Rottleben
Barbarossahöhle
©Barbarossahöhle Rottleben
  • Ruim 13.000 m² grote grot
  • Grootste anhydrietgrot van Europa
  • Gratis toegang met de HarzCard

De Barbarossahöhle is gelegen aan de zuidrand van het Kyffhäusergebergte in de Duitse Harz, en werd ooit in 1865 door mijnwerkers bij toeval ontdekt. Het is een van de twee grotten ter wereld dat bestaat uit anhydrietgesteente. Je kunt alleen een bezoekje brengen aan de grot middels een rondleiding met gids. De unieke rotsformaties en helderde groenblauwe meren laten doorgaans bij de meeste bezoekers van de Barbarossahöhle een diepe indruk achter.

Unieke kenmerken

De plafonds en wanden van de Barbarossahöhle hebben unieke eigenschappen, waarvan sommige alleen in deze grot te bewonderen zijn. Zoals de zogenoemde ‘albastenogen’, een soort witachtige cirkels die gevormd zijn toen het gesteente nog niet verhard was en zuiver gips zich op bepaalde plekken heeft kunnen ophopen. De Barbarossahöhle bestaat daarnaast simpelweg uit bizarre rotsformaties waarbij je je ogen uit zult kijken.

Het verhaal van Barbarossa

Wat het verhaal precies achter Barbarossa is, waar de naam van de grot van is afgeleid? Nadat de oude keizer Frederik I Barbarossa tijdens een van zijn expedities was verdronken, kwam hij op magische wijze in een oud, ondergronds kasteel in Kyffhäuser terecht. Sinds die tijd zit hij slapend aan een tafel met zijn hoofd in zijn handen gevouwen. Zijn baard groeit rondom de tafel, zelfs tot aan zijn voeten. Eens in de 100 jaar ontwaakt de keizer echter. Hij opent dan zijn ogen, knippert, en vraagt zijn trouwe dwerg Alberich om te controleren of de raven nog steeds rond de berg vliegen. Als dat inderdaad het geval is, slaapt de keizer opnieuw 100 jaar. Intussen blijft zijn kenmerkende rode baard doorgroeien. Wanneer zijn baard rond de hele tafel is gegroeid, ontwaakt Barbarossa opnieuw en zal de man voor vrede en orde in de wereld zorgen.

Leuke activiteiten voor kinderen

Niet alleen de grot zelf is de moeite van het bezoeken waard, er zijn ook leuke dingen te doen voor kinderen. Ze kunnen zich inleven in de tijd van de mijnwerkers door verschillende leuke activiteiten. Bovendien kent de omgeving gezellige plekken in de natuur waar je kunt relaxen en/of picknicken met het hele gezin.

Openingstijden

Maandag 10:00 - 17:00
Dinsdag 10:00 - 17:00
Woensdag 10:00 - 17:00
Donderdag 10:00 - 17:00
Vrijdag 10:00 - 17:00
Zaterdag 10:00 - 17:00
Zondag 10:00 - 17:00

Schrijf een beoordeling

Persoonlijke gegevens
*
Algemeen cijfer
Vertel iets over je verblijf
*