Skip to navigation Skip to main content

Aosta

5912 - Aosta

In mijn eerste blog ‘Alternatief voor drukke Gotthardtunnel’ schreef ik over de mooie Grote Sint Bernhard pas, die je vanuit het Zwitserse Val d’Entremont met de Valle d’Aosta verbindt. Vanuit Zwitserland rijd ik een paar keer per jaar over de pas naar de hoofdstad van de regio, Aosta. Bijna 1,5 uur in de auto voor een Italiaanse pizza, een goede kop koffie en een wandeling door de stad. Ik kan je vertellen, het is de reis meer dan waard…

De stad Aosta

De prachtige stad Aosta is gelegen in het Italiaanse Valle d’Aosta, precies op een splitsing van hoofdwegen richting Frankrijk (Mont Blanc tunnel) en Zwitserland (Grote Sint Bernhard tunnel en bergpas). De stad heeft een rijke geschiedenis met eeuwenoude bouwwerken en herinneringen.

Het centrum van de stad

Bij een bezoek aan de stad raad ik aan de auto aan de rand van de oude stadsmuren te parkeren. Via de leuke, authentieke straatjes loop je vervolgens door de stad. Onderweg loop je langs allerlei winkeltjes en restaurants. Middenin het centrum vind je mooie, oude bouwwerken zoals het gemeentehuis en de ‘Cattedrale di Santa Maria Assunta’. Zoals overal in Italië kan je bijna overal terecht voor een overheerlijke pizza voor Italiaanse prijzen, iets dat we in Zwitserland natuurlijk niet gewend zijn.

Straat Aosta

De geschiedenis van Aosta

Zelf duik ik normaal gesproken niet zo diep in de geschiedenis van een regio, maar om eerlijk te zijn vind ik de regio van Aosta interessanter dan gemiddeld. Wanneer je door de regio rijdt zie je overal oude kastelen en andere herinneringen aan de rijke historie van dit gebied. Mij is verteld dat de regio zijn authentieke uitstraling behouden heeft door de gunstige besloten ligging in de Alpen, dat overigens erg logisch klinkt.

Historische gebouwen

Wat er zich de afgelopen eeuwen rondom Aosta heeft afgespeeld, is voor een echte geschiedenisliefhebber het bestuderen waard. De eeuwenoude pelgrimsroute Via Francigena gaat over de Grote Sint Bernhard pas langs Aosta richting Rome en door de jaren heen bouwden veroveraars diverse kastelen en forten voordat ze weer verdreven werden door een nieuwe groep veroveraars. Onder de veroveraars bevinden zich ook namen als Karel de Grote en Napoleon.

Historische gebouwen Aosta

Wanneer kan ik het beste naar Aosta gaan?

Aosta is in elk jaargetijde te bezoeken en voor de wintersportliefhebber kan je in het naastgelegen skigebied Pila ook nog terecht voor een skivakantie. Mijn voorkeur heeft het om in de zomer of in het najaar te gaan, dan is de Grote Sint Bernhard pas geopend en kan je normaal gesproken je pizza op het terras eten. Buon appetito!

Aosta
Zomer Auteur5

Over Maarten

In de zomer van 2011 werd het grootste besluit uit het leven van Maarten genomen. Hij vertrok naar Zwitserland! Maarten ademt Alpen, en na meerdere malen het land bezocht te hebben was hij erover uit. Hier wil hij elke dag wakker worden...