Skip to navigation Skip to main content

De mooiste fjorden van Noorwegen

53566 - De mooiste fjorden van Noorwegen

Een van de meest spectaculaire bergachtige omgevingen in Europa zijn ongetwijfeld de fjorden van Noorwegen. Met dromerige passages door hoge heuvelachtige terreinen, kletterende watervallen, diepblauw water en een natuur in allerlei tinten groen, kijk je hier je ogen uit. Wie eens iets anders wil bezoeken voor een tripje naar de bergen, moet een vakantie naar Noorwegen absoluut op z'n lijstje zetten, en dan in het bijzonder een bezoek aan de fjorden van het land. Waan je in de tijd van de Vikingen, dompel je onder in saga's over trollen en bewonder de indrukwekkende natuur... Dit zijn een aantal van de mooiste fjorden van Noorwegen!

De fjorden van Noorwegen

Wie nog op zoek is naar een unieke bestemming voor een volgende vakantie, moet eens een trip naar Noorwegen plannen. En dan vooral naar de westkust, want daar ligt een enorme hoeveelheid aan adembenemende plekken. Fjord-Noorwegen is een sprookjesachtige omgeving die direct uit een film lijkt te zijn gekropen. Het is dan ook niets voor niets uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. De fjorden van Noorwegen bestaan uit reusachtige kliffen die tot wel 1400 meter hoogte kunnen reiken, bulderende watervallen die met fors geweld honderden meters naar beneden kletteren, kobaltblauw water en groene bergen met besneeuwde toppen. Een waar paradijs! Bezoek de mooiste fjorden van Noorwegen en fantaseer over de tijd van de Vikingen, terwijl je wegdroomt bij het overweldigende uitzicht tijdens mooie wandelingen, boottochten, klimtochten of andere leuke activiteiten.

53566 - watervallen fjorden noorwegen
Overal kom je prachtige watervallen tegen, die keer op keer weer een schitterende aanblik geven. Zoals deze, bij het Geirangerfjord

Sognefjord

Niet alleen een van de mooiste fjorden van Noorwegen, maar ook de langste, is het Sognefjord. Vanaf het noorden van de stad Bergen loopt het fjord zo'n 204 km landinwaarts. Vaar je door het fjord heen, dan kun je je verwonderen over een ruig berglandschap en een verscheidenheid aan pittoreske dorpjes door de hele vallei. Deze plekken zijn zeker een stop waard, want hier vind je een aantal van oudste staafkerken van Noorwegen, welke soms nog uit de 12e eeuw dateren. Naast dat je de omgeving kunt verkennen per boottocht, is een andere tip het bewandelen van de vallei, middels bijvoorbeeld een tocht door het Utladalen. Tijdens een wandeling door dit dal kom je langs enkele van de meest indrukwekkende watervallen van Europa.

Nog meer wandeltips rondom het Sognefjord:

  • Maak de wandeling in Molden en klim naar het beste uitzichtpunt op het Sognefjord van de hele omgeving.
  • Aurlandsdalen, ook wel bekend als de 'Grand Canyon van Noorwegen', is een fraaie vallei waar je mooie wandelingen kunt maken terwijl je onderweg overnacht in knusse berghutten.
  • Vanaf de gemeente Harstad kun je een korte wandeling maken naar Mount Keipen, waar je een overweldigend uitzicht op het fjord staat te wachten.

Aanbiedingen voor een vakantie naar de mooiste fjorden in Noorwegen

Geirangerfjord

Winter, lente, zomer of herfst; het Geirangerfjord is het hele jaar door een van de meest sprookjesachtige fjorden van Noorwegen. Eén bezoekje aan deze bestemming en je wordt gegarandeerd verliefd op Noorwegen. De schitterende natuur begroet je vanuit alle hoeken in de mooiste kleuren, evenals de idyllische dorpjes in de dalen. Vanaf de haven kun je, op een groene manier, met een klein elektrische auto de bergweg volgen. Je rijdt tussen bonte landschappen richting de mooiste uitzichtpunten, terwijl je ondertussen meer leert over de geschiedenis en achtergrond van de omgeving. Daarnaast kun je het gebied rondom het Geirangerfjord ook eenvoudig te voet ontdekken. Er zijn verschillende prachtige en eenvoudige wandelingen te maken langs de watervallen en tussen rotswanden.

Dit is ook leuk om te doen in het Geirangerfjord:

  • Vlak bij de haven van Geiranger loopt een majestueuze waterval die zich een weg door de natuur baant. Je kunt de waterval helemaal naar boven of naar beneden volgen door middel van 327 treden tijdens de 'Waterfall Walk'. Bij elke trede die je neemt, verandert het uitzicht!
  • Bezoek de authentieke 15-eeuwse boerderij Møllstunet en dompel je onder in het leven van de boeren in die tijd. Drink en eet lokale specialiteiten, maak een eigen souvenir en kom meer te weten over de tradities van de Noorse bevolking.
  • Volg (een deel van) de bergweg Trollstigen, een 106 km lange weg met 11 haarspeldbochten, en droom weg bij uitzichten op de mooiste fjorden van Noorwegen.
53566 - geirangerfjord in noorwegen
Het Geirangerfjord is zonder twijfel een van de meest spectaculaire fjorden van Noorwegen...

Hardangerfjord

Een reis naar het Hardangefjord is misschien wel het allermooist als je deze plant in de lente of de herfst. Waar de omgeving in het voorjaar gesierd is met duizenden kleurige bloemen, wordt het fjord in het najaar omgeven door de meest heerlijke appels. Resultaat van deze rijkelijke begroeiing is een speciale cider uit de regio, die je middels een route, inclusief proeverij en bezoek aan een boerderij, kunt ontdekken. De omgeving vormt bovendien een ideale plek voor actieve bergliefhebbers. Zo kun je de steile wanden en kliffen bedwingen op de via ferrata, maar je kunt ook door het diepblauwe water kajakken om het Noorse landschap vanuit een ander perspectief te bewonderen.

Must-do rondom het Hardangerfjord:

  • Ben je een fervente wandelaar en wel toe aan een uitdaging? Maak een van de begeleide wandeltochten naar de Trolltunga (de uitgestoken trollentong). Je kunt er zelfs voor kiezen om te glampen in soort tent met glazen plafond op de top van de berg. Zeker weten dat je geen genoeg kunt krijgen van het uitzicht dat je bij zonsopkomst of -ondergang zult meemaken!
  • Breng een bezoek aan Agatunet, een traditioneel middeleeuws dorpje uit de 13e eeuw. Hier kun je verschillende exhibities bekijken en musea bezoeken.
  • Mag het wel een beetje luxe? Overnacht in het chique hotel Ullensvang aan de haven. Extra bijzonder: je kunt hier ontspannen in de heerlijke wellness en vanuit de sauna genieten van een schitterend uitzicht op het fjord!
53566 - trollen noorwegen
Het land van de trollen...

Lysefjord

Een waar wandelwalhalla en tevens een van de mooiste fjorden van Noorwegen, is het Lysefjord. Hier maak je eindeloze wandeltochten door fenomenale landschappen, die eigenlijk nooit vervelen. Voor een bezoek aan het fjord is Stavanger een uitstekende uitvalsbasis. De karakteristieke havenstad kent een bruisende energie die gecombineerd wordt met authentieke elementen, zoals het oude stadsdeel Gamle Stavanger, en hippe wijken, zoals de straat Øvre Holmegate. Laatstgenoemde staat bol van de boetiekjes en charmante café's, ontzettend leuk om doorheen te slenteren. Vanuit de stad kun je eenvoudig de natuur in trekken om de omgeving van het fjord te ontdekken, middels wandelingen, maar ook te water. Maak een boottochtje en verken niet alleen het bergdecor met ruwe kliffen, maar ook de vele eilandjes in de omgeving.

Tips voor je vakantie rondom het Lysefjord:

  • Best spannend, maar ontzettend bijzonder, is het volgen van de langste houten trap van de wereld in het plaatsje Flørli. Wandel over 4444 krakende traptreden die gezamenlijk een lengte van ongeveer 740 m hebben en bezoek het historische dorp.
  • Nergens anders beleef je de geschiedenis meer dan in de prehistorische dorpjes in Landa Park. Maak mee hoe de Noren honderden jaren geleden leefden en geniet van een leuk dagje uit met het hele gezin.
  • Ook een bezoek aan het Viking House in Stavanger mag niet ontbreken. Benieuwd naar hoe de oude Vikingen leefden en dorpen plunderden en veroverden? Met de VR-belevenis zit je er middenin! Leer meer over de saga's rondom onder andere Harald Schoonhaar, de eerste koning van heel Noorwegen, en meer.

Kamperen tussen de Noorse fjorden
53566 - viking house stavanger
Ben je op vakantie in de Noorse fjorden, dan mag een bezoek aan het Viking House uiteraard niet ontbreken!

Nordfjord

Groene diepe dalen, azuurblauw water en een overweldigende indruk... Dat zijn dingen waar je mee te maken krijgt bij een bezoek aan het Nordfjord, absoluut een van de mooiste fjorden van Noorwegen. De natuur bewonderen kan middels mooie wandeltochten, bijvoorbeeld door natuurpark Jostedalsbreen, waar je een grote variatie aan flora en fauna zult vinden. Wil je het wat uitdagender? Dan kunnen hier ook gletsjerwandelingen worden gemaakt. Een andere aanrader is om de kabelbaan te nemen, de Loen Skylift, die je naar Mount Hoven brengt. Alleen de rit naar boven is al indrukwekkend, maar zodra je boven bent, verbaas je je pas echt over het wonderschone uitzicht op het fjord. Hier liggen verschillende relatief eenvoudige wandelpaden om op een leuke manier dit schitterende stukje Noorwegen te verkennen.

Zet deze dingen op je lijstje voor tijdens een vakantie in het Nordfjord:

  • Iets wat Noorwegen zo mysterieus en tegelijkertijd zo interessant maakt, zijn de saga's die hier rondgaan. Bijvoorbeeld over de Vikingen, de grondleggers van vele Scandinavische bestemmingen. Ben je daarin geïnteresseerd, dan moet je zeker een bezoek aan Sagastad brengen. Hier kun je onder andere in een van de grootste Viking-schepen aller tijden lopen!
  • Een stranddag beleven tijdens een bergvakantie in Noorwegen? Dat kan gewoon! Het kristalheldere water en hagelwitte strand bij Grotlesanden doen vermoeden dat je hier op een tropische bestemming bent, als je niet beter wist. Het strand is vrij toegankelijk en naast dat je er een duik in het koele water kunt nemen, is het een prachtige plek om te wandelen of te fietsen.
  • Maak een paardenrit op de Fjord, het nationale paardenras dat zijn herkomst in Nordfjord vindt. De kalme en betrouwbare dieren zijn ideaal om op een rustige en tegelijkertijd leuke manier tochten door het weergaloze landschap te maken.

Bekijk de fjorden op de kaart:

Zomer Marlous

Over Marlous

Hoewel Marlous al flink bereisd is, blijven vooral de bergen haar betoveren. Continu verschillende uitzichten, het natuurgeweld, de kristalheldere meren en watervallen, ze krijgt er geen genoeg van. Met name de Noorse fjorden hebben haar gegrepen, maar eigenlijk vindt ze alle bergbestemmingen prachtig en gaat ze er graag heen om te wandelen.