Skip to navigation Skip to main content
Atlantic Road
© Sven-Erik Knoff - Visitnorthwest.no

Noorwegen leent zich uitstekend voor een veelzijdige autovakantie. In Noorwegen vind je tal van prachtige autoroutes. Van de Trolltunga tot het noorderlicht, het land biedt een overvloed aan natuurtaferelen die je niet wilt missen tijdens je reis. Noorwegen is dan ook een van de beste bestemmingen in Europa voor een roadtrip, waarbij je onderweg prachtige landschappen, pittoreske dorpjes en majestueuze fjorden zal tegenkomen. Maar wat zijn eigenlijk de mooiste autoroutes die Noorwegen te bieden heeft?

Autoroutes Noorwegen: ontdek de Norwegian Scenic Routes

Noorwegen heeft zogeheten Norwegian Scenic Routes (Nationale Toeristische Routes), officiële autoroutes die het land zelf heeft samengesteld. Het zijn wegen vanwaar je prachtig uitzicht hebt over de omgeving en waar je onderweg hoogstaande architectuur tegenkomt. Deze goed onderhouden wegen hebben miljoenen kronen en zeeën van tijd gekost, maar dan heb je wel wat. In totaal is er 2136 kilometer aan Scenic Routes in het land. Wij hebben onze favorieten voor je op een rijtje gezet.

1. Trollstigen

De Trollstigen is ongetwijfeld een van de mooiste autoroutes van Noorwegen. Deze smalle, steile bergweg strekt zich uit over een afstand van 20 kilometer en beschikt over elf haarspeldbochten. De route biedt onvergetelijke panorama's, indrukwekkende bergwanden en hoge watervallen. Het eindpunt van de route is het Geirangerfjord, een UNESCO-werelderfgoedlocatie en een van de meest spectaculaire fjorden in Fjord-Noorwegen. Het uitkijkpunt Trollstigheim bevindt zich op de bergwand boven de Trollstigen en bevat een platform vanwaar je de haarspeldbochten kunt bewonderen.

2. Atlanterhavsveien

De Atlanterhavsveien, ook wel bekend als de Atlantic Road, is in 2005 uitgeroepen tot "Engineering Feat of the Century" van Noorwegen en wordt beschouwd als de mooiste autoroute ter wereld. Het is absoluut geen wonder dat deze weg zo wordt gezien. Deze weg verbindt Averøy met het vasteland van Noorwegen via verschillende kleine eilanden, die worden overbrugd door acht bruggen met een totale lengte van 8274 meter. De bouw van de Atlanterhavsveien heeft zes jaar geduurd, voornamelijk vanwege de twaalf orkanen waarmee de bouwers te maken kregen.

Atlantic Road 2
© Unsplash - Julien Riedel

3. Sognefjellsvegen

De Sognefjellsvegen, ook wel bekend als Fylkesvei 55, is een prachtige route langs het Sognefjord. Deze route heeft een totale lengte van 108 kilometer en leidt je naar het hoogste punt van 1434 meter boven zeeniveau, waardoor het de hoogste bergweg van Noord-Europa is. Tijdens de rit kom je door het prachtige landschap van het Jotunheimen Nationaal Park en zijn er tal van bezienswaardigheden te ontdekken. De weg is een belangrijke toegangsweg tot het Jotunheimen Nationaal Park, waar de hoogste bergen van Noorwegen liggen.

Sognefjellsvegen
© Øyvind Heen - fjords.com

4. Aurlandsfjellet

De Scenic Route Aurlandsfjellet, ook bekend als Snøvegen, heeft een lengte van 48 kilometer en brengt je naar een hoogte van 1306 meter boven zeeniveau. De route dankt zijn naam aan de dikke laag sneeuw die de weg in de winter bedekt. Het absolute hoogtepunt van deze route is het uitkijkplatform Stegastein, dat een panoramisch uitzicht biedt op het Aurlandsfjord. Je kunt de route combineren met de Lærdaltunnel. Houd er wel rekening mee dat de Snøvegen in de wintermaanden gesloten is. Het stuk vanaf Aurlandsvangen naar het uitzichtpunt bij Stegastein is daarentegen het hele jaar door toegankelijk.

Stegastein
© Øyvind Heen - fjords.com

5. Hardanger

De Hardanger Scenic Route bevindt zich in het zuidoosten van Noorwegen en omringt het Hardangerfjord over een lengte van 158 kilometer. De route bestaat uit meerdere wegen, waaronder nummers 13, 550, 49 en 79, en strekt zich uit van Låtefoss tot Steinsdalsfossen. De route biedt adembenemende uitzichten op het Sørfjord en beide zijden van het Hardangerfjord. Naast toeristen maken ook de inwoners van de regio gebruik van deze wegen, waardoor ze in de wintermaanden sneeuwvrij worden gemaakt. Hierdoor is de toeristische route het hele jaar door toegankelijk.

6. Lofoten

De route door de Lofoten biedt een spectaculaire rijervaring door de meest schilderachtige landschappen van Noord-Noorwegen. De 197 kilometer lange route, begint in Raftsundet in het noorden nabij de Vesterålen-eilanden en eindigt in de stad Å in het zuiden van de Lofoten. De route gaat langs de hoogtepunten van de regio, waaronder heuvels, eilanden, brede valleien, traditionele vissersdorpen en nog veel meer. Het ongerepte landschap is werkelijk adembenemend.

Lofoten
© Mattias Fredriksson - VisitNorway.com
Jilles Zomer

Over Jilles

Na een wandelvakantie in de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen was Jilles om. Hij was zó onder de indruk, dat hij sindsdien ieder jaar in de bergen te vinden is. De zon, de schilderachtige omgeving en een toffe hike, en je maakt Jilles ontzettend gelukkig.