Skip to navigation Skip to main content
53452 - Tour de glamping: luxe kamperen in Frankrijk

Huttopia is een Franse organisatie die campings heeft ontwikkeld waarbij de natuurbeleving centraal staat. De kampeerplaatsen zijn kleinschalig, gelegen op de mooiste plekken van Frankrijk en bieden naast ‘normale staanplaatsen’, diverse originele accommodaties voor mensen die geen zin hebben om met een eigen tent of caravan op pad te gaan. Wij gingen een kleine week op 'Tour de Glamping' langs drie verschillende Huttopia campings en probeerden verschillende accommodaties uit: een ‘cahutte’, een ‘chalet’ en een ‘trappeur tent’. Wat een heerlijke kampeerervaring: de knusheid en gezelligheid van een camping, maar dan luxe logeren!

#1. Camping Wattwiller, Vogezen

Vanuit Breda rijden we in een kleine zes uur naar onze eerste bestemming: Huttopia Wattwiller in de Vogezen. De camping ligt midden in het bos op slechts een half uurtje rijden van de hoogste berg van de regio, Grand Ballon op 1424 meter. Helaas is het weer wat droevig: grijs en regenachtig. Maar ondanks dat zien we wél hoe tof deze plek is. Tussen de bomen liggen grote staanplaatsen en centraal ligt een klein complex met zwembaden, zowel overdekt als in de openlucht, de receptie en een bar/restaurants met terras. De vogeltjes fluiten en het ruikt hier heerlijk naar bos. We relaxen wat met een boek, testen de afhaalpizza op de camping (lekker!) en verkennen de belangrijkste highlights van de Vogezen.

Slapen in een Cahutte

Wanneer we bij onze Cahutte aankomen, voelt het een beetje alsof we in de jungle zijn beland. Een Cahutte is een combinatie van een chalet en een tent en hier in Wattwiller staan de Cahuttes in een oase van groen. Beneden is een keuken, eethoek en badkamer en de bovenverdieping telt twee slaapruimtes onder tentdoek. Behoorlijk romantisch, zeker wanneer je hier ’s ochtends wakker wordt met het geluid van de wind door de bladeren en het getjilp van tientallen vogeltjes. Ook op het terras heb je echt het gevoel in de jungle te zijn. Enig nadeel is de steile trap naar de slaapverdieping, vooral wanneer je ’s nachts je bed uit moet voor een bezoekje aan het toilet. Maar verder: lekker plekje hoor!

53452 - huttopia cahutte
De Cahutte op camping Wattwiller staat midden in het groen

Tips Camping Wattwiller:

  • Loop de panoramische rondwandeling op de Grand Ballon. Deze route is 2,6 kilometer lang, je klimt 179 hoogtemeters en bij mooi weer heb je uitzicht tot het Zwarte Woud in Duitsland.
  • Breng een bezoekje aan Hartmannswillerskopf. Op deze 956 meter hoge berg werd tijdens de Eerste Wereldoorlog flink gevochten. Vandaag de dag geniet je hier van een prachtig uitzicht, mooie wandelingen en kun je het museum, de gedenkplaats en de militaire begraafplaats bezoeken.
  • Rijd (een stuk) van de Routes des Crêtes van 90 kilometer lang. Deze weg leidt je langs de mooiste punten en hoogste toppen van de regio.
53452 - camping wattwiller
De staanplaatsen en accommodaties op de camping liggen prachtig in het bos
53452 - grand ballon vogezen
Helaas stonden wij in de dikke mist boven op Le Grand Ballon
53452 - routes des cretes vogezen
De Routes des Crêtes is een prachtige weg dwars door de Vogezen

#2. Camping Bozel en Vanoise, Savoie

De volgende stop van onze ‘Tour de Glamping’ is Huttopia camping Bozel en Vanoise. Deze camping ligt op loopafstand van het sfeervolle, gelijknamige dorpje en het idyllische bergmeer dat tevens dezelfde naam draagt. Het is een echte ‘bergcamping’ met verschillende terrassen, waarbij je overal een heerlijk uitzicht hebt op de omliggende bergwereld. De camping is levendig en er worden veel activiteiten georganiseerd. Het is ons al snel duidelijk dat dit dé plek is voor echte outdoorliefhebbers: hiken, raften, klimmen of fietsen, het kan hier allemaal direct vanaf de camping. Voor de kleintjes is er een kinderclub en een mooie speeltuin. Wat wij doen? We gaan wandelen, maken een fietstocht op de e-bike, struinen door het leuke dorpje en chillen aan het zwembad op de camping én aan het meer. We hadden ons hier wel een week kunnen vermaken! Of twee…

Logeren in een chalet

Op Camping Bozel slapen we in een chalet en dat is pure luxe. Het gezellige houten huisje is van alle gemakken voorzien: een woonkamer met bank, eethoek en houtkachel, grote keuken, prima badkamer en twee slaapkamers. Op het terras staat een picknicktafel en twee ligstoelen. In tegenstelling tot de Cahutte, waar je op een soort pallets met matras op de grond slaapt, heeft het chalet echte bedden en dat is fijn. Evenals het heerlijke dekbed en het zachte beddengoed. De huisjes zijn bovendien zo neergezet dat je voldoende privacy hebt en niet meteen bij je buren op hun ontbijtbord kijkt. Wat wel bijzonder is, is dat de chalets iets lijken te bewegen als je erin loopt. De huisjes zijn op palen gezet, waardoor ze ook in de winter verhuurd kunnen worden, maar dat maakt ze dus wel ietsje bewegelijk.

53452 - huttopia bozel en vanoise
De chalets op Huttopia Bozel en Vanoise staan zo opgesteld dat je veel privacy hebt

Tips Camping Bozel:

  • Op de camping huur je een e-mountainbike met korting. De route Notre-Dame-des-Neiges is een aanrader. De tocht is 18,5 km lang en je klimt 645 hoogtemeters. Normaal gesproken doe je zo’n twee uur over de route, maar met alle geweldige oude Franse bergdorpjes onderweg, het kapelletje waar de route naar vernoemd is en de mooie uitzichten, ben je zeker langer onderweg: je komt hier ogen te kort.
  • Start je dag met een yogasessie aan het zwembad van de camping. Deze les is gratis en wordt wekelijks georganiseerd.
  • Wandel ’s ochtends vroeg naar de plaatselijke bakker voor vers stokbrood of een croissantje en maak een stop bij Lac de Bozel wanneer de eerste zonnestralen hier door de bomen schijnen. Veel mooier kan de vakantiedag niet beginnen.
53452 - zwembad huttopia bozel en vanoise
Alle Huttopia campings die we bezoeken beschikken over een heerlijk zwembad
53452 - mountainbike door franse bergdorpjes
Een van de Franse bergdorpjes tijdens de e-bike tour 'Notre-Dame-des-Neiges'
53452 - lac de bozel
Lac de Bozel in de vroege ochtend

#3. Camping La Clarée, Hautes Alpes

De laatste camping die we aandoen op onze roadtrip is Huttopia La Clarée, op slechts tien minuten rijden van de sfeervolle stad Briançon. Ook deze camping ligt weer op een prachtige plek, direct aan de rivier in het Val de Prés, een van de mooiste dalen van de regio. Net als op de andere campings is ook hier weer een fijn zwembad met relaxstoelen, een restaurant en worden er allerlei activiteiten georganiseerd. Wij ontdekken de leukste straatjes, winkeltjes en restaurants van Briançon, zitten met een boek heerlijk onderuit voor onze tent en maken een prachtige wandeling in het Nationaal Park Écrins. Ook de twee nachten die we hier verblijven zijn eigenlijk veel te kort, er is hier nog zoveel te doen en te ontdekken!

Tukken in een Trappeur tent

De Trappeur tenten staan op Huttopia La Clarée prachtig beschut tussen de enorm hoge naaldbomen. Wij verblijven in een 5-persoonstent die bijzonder ruim is met twee slaapkamers, een keuken, een eethoek en – jawel – een eigen badkamer! Ook hier heeft Huttopia de tenten op grote afstand van elkaar geplaatst, waardoor je echt het natuurgevoel hebt en genoeg privacy. Het gasfornuis staat op wieltjes waardoor je zelf kunt kiezen of je binnen of buiten wilt koken, zo leuk! En, voor de koukleumen onder ons is de tent zelfs voorzien van een houtkachel. Deze heerlijke vorm van verwarming zorgt overigens wel voor die typische houtkachelgeur in de tent ;-).

53452 - trappeur tent huttopia la claree
De Trappeur tent heeft plek voor vijf personen en achter de houten deur bevindt zich het badkamertje met wastafel, WC en douche

Tips Camping La Clarée:

  • Vanaf het plaatsje Les Casset starten diverse wandelingen in het Nationaal Park Écrins. De hike naar het Lac de la Douche duurt gemiddeld een uur, waarbij je ongeveer 400 hoogtemeters overbrugt. Eenmaal boven heb je uitzicht op het diep turquoise/groen gekleurde bergmeertje en de hoger gelegen gletsjers.
  • Briançon is een heerlijke stad om lekker rond te struinen in de middag of ’s avonds te gaan eten. Drink een aperitief bij het Panorama Café voor het mooiste uitzicht en wil je niet alleen genieten van de Franse keuken, kijk dan is op het menu van restaurant Spirit. De Thaise salade met gamba's en de poké bowl met zalm zijn aanraders.
  • Een keer per week kun je deelnemen aan de astrologische wandeling die georganiseerd wordt door de camping. Christian vertelt fantastische verhalen uit de mythologie aan de hand van de sterrenhemel!
53452 - huttopia la claree
De Trappeur tenten staan op flinke afstand van elkaar tussen de hoge naaldbomen
53452 - lac de la douche
De wandeling naar Lac de la Douche is prachtig
53452 - briancon
Briançon heeft een bijzonder sfeervol centrum met knusse straatjes

Conclusie: wanneer mogen we weer terug?

Het was een tijdje geleden dat ik had gekampeerd en ik vond het weer fantastisch om op een camping te logeren. En zeker de campings van Huttopia! De ruime opzet, de ligging in de natuur en de goede faciliteiten in combinatie met kleinschaligheid, maken het voor mij een heerlijke plek om vakantie te vieren. En als je dan niet steeds je eigen tent hoeft mee te sjouwen of op te zetten, maar gewoon in een normaal bed slaapt en je eigen sanitair binnen tien stappen kun bereiken, scoort het glampinggevoel wat mij betreft tien uit tien punten. Wanneer mogen we weer?

Bekijk alle campings van Huttopia

Lac de la douche image widget

Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.