6 leuke fietstips in Zell-Gerlos

 © Zillertal Arena 
Fietstips in Zell-Gerlos

9 augustus 2021

door Marlous in Tips

Bergliefhebbers die van fietsen houden kunnen hun hart ophalen met de mogelijkheden in Zell-Gerlos. De bergwereld van de Zillertal Arena telt talloze kilometers aan fietspaden die voor iedere soort fietser geschikt is. Er is namelijk een grote keuze uit blauwe, rode of zwarte routes en bovendien zijn er diverse single trails te rijden. Of je nu wilt mountainbiken of liever op de e-bike stapt, er is ongetwijfeld een mooie route te maken. Wil jij in de zomervakantie gaan fietsen in de omgeving van de Zillertal Arena? Kijk dan eens naar deze zes leuke fietstips in Zell-Gerlos en kies alvast een mooie route!

Fietsen in Zell-Gerlos

De omgeving van Zell-Gerlos is ideaal als je graag een actieve zomervakantie wilt beleven. De Zillertal Arena (in het Tiroolse Zillertal in Oostenrijk) met de dorpjes Zell am Ziller en Gerlos wordt geschetst door een afwisselend en kleurrijk landschap die tje e voet kunt ontdekken, maar ook middels een mooie fietstocht kunt verkennen. De mogelijkheden om te fietsen rondom Zell-Gerlos zijn enorm. Van mountainbiken tot lange-afstandstochten en van e-biken tot downhillen; er is voor iedere actieve bergliefhebber een uitdaging of leuke tocht te maken. Beschik je over de 'Zell-Gerlos Bike Ticket', dan profiteer je van tal van voordelen als je gaat fietsen. Bovendien kun je je fiets gratis meenemen in de lift tot een hoogte van 1800 meter. Ga je op zomervakantie naar Zell-Gerlos en ben je benieuwd welke fietsroutes je absoluut moet volgen? Dit zijn een aantal leuke tips!

Alles over een zomervakantie in Zell-Gerlos >

#1. Fietstocht door het Schönachtal

Een mountainbiketour die geschikt is voor de hele familie is de tocht door het prachtige Schönachtal. Deze route is niet heel moeilijk doordat je nauwelijks bergopwaarts hoef te fietsen en ook in lengte is de route goed te doen. Je fietst hier door een fraai landschap waarbij je je ogen uitkijkt en waar je regelmatig even kunt stoppen voor een fotomomentje. De tour start bij het muziekpaviljoen in Gerlos en eindigt bij de Issalm, een geweldige plek met een ligging tussen imposante rotsformaties. 

Bekijk alle fietsroutes in Gerlos

Fietstocht door het Schönachtal

Duur 1 uur
Hoogtemeters 213 meter klimmen, 213 meter dalen
Afstand 5,5 km
Niveau Makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

fietsen familie zell-gerlos
De fietstocht door het Schönachtal kun je uitstekend met de hele familie maken (© Zillertal Arena)

#2. Rondweg Wildgerlostal

Een van de prachtige plekken in de Zillertal Arena is het stuwmeer Durlassboden, dat met een grote dam een indrukwekkend aanzicht is. Met deze rondweg in het Wildgerlostal fiets je rondom het stuwmeer, een echte aanrader als je een bezoekje hieraan met een fietstocht wilt combineren. Het is een lange fietstocht maar doordat je niet al te veel hoogtemeters hoeft te overbruggen is de tour uitstekend te doen. Start de tocht bij het muziekpaviljoen in Gerlos en neem genoeg tijd om Durlassboden te bewonderen voor je weer terugkeert naar het beginpunt van de tour.

Rondweg Wildgerlostal

Duur 2 uur
Hoogtemeters 260 meter klimmen, 260 meter dalen
Afstand 22 km
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

#3. Zillertaler Höhenstraße

Deze fietstocht is weggelegd voor fervente fietsers en is een pittige tocht, maar dat maken de spectaculaire uitzichten over de vallei dubbel en dwars goed. De route is zo'n 28 kilometer lang waarbij je in totaal maar liefst 1275 meter moet klimmen. Die getallen zijn niet mis, maar de omgeving waar je doorheen fietst is dan ook echt uitzonderlijk mooi. Je begint de tocht in het centrum van Zell am Ziller en dat is ook waar de tour weer eindigt. Het eerste stuk bestaat uit de klim naar de Höhenstraße, waar je na ongeveer een half uur fietsen even van kunt bijkomen bij het uitkijkpunt bij de kapel Herz-Jesu. De route wordt hierna nog steiler maar ook mooier en het laatste gedeelte bergafwaarts voelt dan ook als een overwinning, terwijl je geniet van het landschap. 

Bekijk alle fietsroutes in Zell

Zillertaler Höhenstraße

Duur 3 uur
Hoogtemeters 1275 meter klimmen, 1275 meter dalen
Afstand 28 km
Niveau Zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

fietstips zell-gerlos
Neem genoeg tijd om even stil te staan bij al die mooie uitzichten (© Zillertal Arena)

#4. Bike & Hike Isskogel

Een andere leuke fietstip is de 'Bike & Hike' route naar de Isskogel. Deze tocht begint op de fiets, waar je van het muziekpaviljoen in Gerlos eerst richting de Innerertensalm fietst. Eenmaal daar aangekomen begint het laatste stuk naar de top van de Isskogel, welke je te voet moet afleggen. Je fiets laat je bij het reservoir Stuanmandl achter en vervolgens kun je aan de 30 minuten lange wandeltocht naar de top beginnen. Deze tour is zonder meer uitdagend, maar de uitzichten die op je liggen te wachten zijn fenomenaal. Absoluut de moeite waard dus!

Alles over de Bike & Hike route naar de Isskogel

Bike & Hike naar de Isskogel

Duur 3,5 uur fietsen, 0,5 uur wandelen
Hoogtemeters 1075 meter klimmen, 1075 meter dalen
Afstand 26 km
Niveau Zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

#5. Single Trails

Meer toe aan actie op de fiets? Dan zijn de twee single trails in Zell-Gerlos echte aanraders. Deze gaan geheel bergafwaarts tussen bossen door en zitten vol jumps, scherpe bochten en snelheid. Echt iets voor avontuurlijke downhillers dus! De single trails zijn niet al te moeilijk en goed te doen voor alle niveaus, omdat je zelf goed de snelheid kunt bepalen. Er zijn twee verschillende trails waaruit je kunt kiezen:

  • Single Trail Wiesenalm: een trail van vijf kilometer van het middelstation van de Rosenalmbahn naar het dalstation. In totaal daal je 740 meter waarbij het eerste gedeelte nog redelijk vlak is, en de route naarmate die vordert steiler wordt.
  • Single Trail Isskogel: deze trail loopt in bijna vier kilometer van het bergstation van de Isskogelbahn helemaal naar beneden, waar het eindigt bij het dalstation. Je kunt kiezen of je de makkelijke route neemt, iets meer uitdaging zoekt of voor de zwarte variant gaat.

Eerst nog even oefenen voordat je je waagt op de trails? Dan kun je terecht in het Abenteuerland in Gerlos, waar er een mountainbikepark met een 500 meter lange circuit ligt om je klaar te stomen voor het echte werk. 

Meer over de Single Trails

mountainbiken zell-gerlos
De Single Trail vanaf de Isskogel is gegarandeerd een hele ervaring! (© Zillertal Arena)

#6. E-biken in Zell-Gerlos

Al deze leuke fietstips en -routes kunnen natuurlijk ook worden gedaan met een e-bike. Zell-Gerlos beschikt over mogelijkheden om een e-bike te huren, zodat je tijdens je tocht nog meer kunt genieten van het omliggende bergpanorama en de vele adembenemende uitzichten om je heen. Overal in de Zillertal Arena vind je oplaadpunten als je je fiets even aan het stroom wilt leggen, terwijl je geniet van een pauze, zodat je je tour daarna zonder problemen kunt voortzetten. 

Bekijk alle fietsroutes in Zell-Gerlos

e-biken zell-gerlos
Een rustmomentje met zicht op een prachtige bergomgeving (© Zillertal Arena)


Dit weblog is geschreven in samenwerking met Zell-Gerlos.

Zomervakantie tips