Geen quarantaineplicht meer voor Nederlanders in Oostenrijk

Vlag Oostenrijk in de bergen

1 juni 2021

door Jahna in Nieuws

Goed nieuws op deze dinsdagochtend: de quarantaineplicht voor alle Nederlanders vervalt in Oostenrijk. En dat nieuws komt eerder dan verwacht. Het plan was eerst om deze plicht per 10 juni te laten vervallen, maar de goede coronacijfers in zowel Nederland als Oostenrijk laten het toe om de wijziging al per 1 juni in te laten gaan. Toch zijn we niet helemaal af van de inreisregels, Oostenrijk hanteert de 3-G regel: je moet genezen, getest of gevaccineerd zijn. Met een bewijs van een van de drie 'G's' mag je zonder quarantaine genieten van je verblijf in Oostenrijk. Eerder mochten alleen Nederlanders die gevaccineerd of recent genezen waren zonder verplichte quarantaine het land in.

Geen quarantaineplicht voor Nederlanders met 3-G regel

Oostenrijk houdt de coronacijfers in andere landen nauwlettend in de gaten en geeft een quarantaineplicht af voor landen waar de cijfers nog niet goed genoeg zijn. Tot voor kort waren de cijfers in Nederland te hoog, maar gelukkig zet de daling hier goed door. Daarom heeft Oostenrijk besloten om Nederland naar de lijst van landen te verplaatsen die mogen inreizen zonder quarantaine. Wel geldt er de 3-G regel. Dat houdt in dat je recent genezen moet zijn van corona, negatief getest moet zijn of je vaccin(s) al gehad moet hebben. Van alles heb je een officiële verklaring in het Engels of Duits nodig. Oftewel, als je bent genezen heb je een verklaring van je doktor nodig die aantoont dat je in de afgelopen zes maanden genezen bent en als je bent gevaccineerd moet je een vaccinatiebewijs kunnen tonen. Mensen die niet genezen of gevaccineerd zijn, moeten een negatieve coronatest kunnen laten zien. 


Tot gisteren was het wel al mogelijk om zonder quarantaine in te reizen voor Nederlanders die gevaccineerd worden of recent genezen, maar als je dat niet was moest je verplicht in quarantaine. Door de aanpassing in de Oostenrijkse inreisverordening is het dus voor elke inwoner van Nederland vanaf vandaag mogelijk om Oostenrijk quarantainevrij in te reizen, mits je aan de 3-G voorwaarden voldoet. 

Tip: vind jouw camping in Oostenrijk

Mogelijkheden voor testen

Kun je bij het inrijden van Oostenrijk geen negatieve coronatest, een vaccinatiebewijs of een bewijs van genezing laten zien, dan moet je in Oostenrijk alsnog een coronatest doen. Deze dien je binnen 24 uur na aankomst te laten doen op een van de testlocaties in Oostenrijk. Is de test inderdaad negatief, dan hoef je niet in quarantaine. Bij een positieve test moet je uiteraard wel in quarantaine. 

Reisadvies Oostenrijk

Het vervallen van de quarantaineplicht voor Nederlanders in Oostenrijk is natuurlijk al een stap in de goede richting voor een vakantie in de bergen. Maar toch zijn we er nog niet, want Nederland heeft Oostenrijk nog altijd op oranje staan. Dat betekent dat je er alleen heen mag voor noodzakelijke reizen en helaas valt een vakantie daar niet onder. Wij houden de reisadviezen nog altijd scherp in de gaten, dus zodra Oostenrijk weer op geel staat, laten we het je weten! De verwachting is dat de Nederlandse regering het reisadvies snel aanpast. Meer informatie over de regels en adviezen omtrent corona in Oostenrijk lees je hier >

Zomervakantie tips