Met de auto de bergen in

Rijden in de bergen

20 april 2021

door Joris in Auto

Op vakantie naar de bergen is een prima plan. Heerlijke genieten van de frisse berglucht, prachtige uitzichten over de bergweides en ontspannen op een terras in de zon. De bergen zijn ook fantastische plekken voor fraaie wandelingen en sportieve activiteiten, maar ook een fijne plek om te relaxen. Dus pak de auto en ga lekker een aantal dagen in de bergen genieten.

Goede voorbereiding

Helaas is het meestal niet zo eenvoudig. Zomaar even in je auto stappen en op vakantie gaan, zit er voor de meeste mensen niet in. Er moet over het algemeen van tevoren meestal nog wel wat geregeld worden, al is het alleen al de koffer pakken en de auto inladen. Het is ook verstandig om vooraf even de reisverzekering te checken en misschien ook gelijk de autoverzekering. Het eerste is noodzaak als je op vakantie gaat, maar het is ook fijn om te weten dat je autoverzekering in orde is, pechhulp in het buitenland bevat en dat je niet te veel betaalt. Misschien heb je al een accommodatie geboekt, de opvang voor de huisdieren geregeld of misschien gaan die mee? Koffer inderdaad gepakt? Dan kan de auto gestart worden.

Andere rijstijl

Als je eenmaal in de bergen rijdt, moet je waarschijnlijk wel je rijstijl wat aanpassen. Tenslotte is het niet de bedoeling dat je met een oververhitte motor langs de weg komt te staan, ongeacht of je daar dekking voor hebt of niet. Ook remschijven die gloeiendheet worden wil je niet, net zoals een weggebrande koppeling. Dus laat je auto niet in een te hoge versnelling de berg op rijden. Dat vindt de motor niet fijn en hierdoor raakt hij oververhit. Hou de volgende regel aan: bij gas intrappen moet de auto nog kunnen versnellen, voel je dat hij vertraagt? Schakel dan terug.

Ontzie de koppeling

Probeer zo veel mogelijk de koppeling te ontzien. Moet de koppeling namelijk veel 'slippen' dan slijt hij erg snel en wordt hij te heet. Je kunt hem dan vaak ook ruiken. In het ergste geval zou de koppelingsplaat ook kunnen verbranden. Probeer ook het schakelen op een helling zo veel mogelijk te voorkomen, zorg liever tussen een grotere afstand tussen jouw auto en die van je voorganger. Bumperkleven is sowieso gevaarlijk. Probeer zoveel mogelijk door te rollen zonder je voet op de koppeling. Kies bij een automaat voor de speciale bergversnelling.

Koeien op de weg

Bergop, bergaf

Als je de berg af gaat gebruik je dezelfde versnelling als omhoog. Zorg dat de auto hierbij zoveel mogelijk op de motor remt (zonder koppeling in te trappen) en niet op de remmen. Continu bijremmen is ook niet goed, rij dan liever wat langzamer. Het kan zelfs gevaarlijk zijn als de remmen te heet worden en hierdoor remkracht verliezen. Hou de volgende regel aan: Voet van het gas? Dan moet auto vaart minderen. Doet hij dat niet? Dan moet je terugschakelen. Kun je echt niet anders dan bijremmen? Doe dat dan gelijk ook flink (mits je geen achteropkomend verkeer hindert) en laat de remmen daarna weer een poos afkoelen. Rij nooit in zijn vrij de berg af!

Zomervakantie tips