Skip to navigation Skip to main content

5x wandelen in Noordrijn-Westfalen

53249 - 5x wandelen in Noordrijn-Westfalen
© Rothaarsteigverein e.V. / Klaus-Peter Kappest

De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, direct aan de grens met Nederland, is een prachtige regio om te wandelen. Je hebt de keuze uit honderden kilometers aan wandelpaden en onderweg kun je genieten van de bijzondere natuur en gevarieerde landschappen. Met 12 natuurparken en een nationaal park is dit een paradijs voor wandelliefhebbers. In deze blog lichten wij de mooiste wandelingen en wandelgebieden in Noordrijn-Westfalen uit.

#1. Teutoschleifen

De Teutoschleifen zijn zeven verschillende wandelroutes door het Tecklenburger Land. De routes lopen allemaal rond de 156 kilometer lange Hermannsweg, een van de mooiste hooggelegen wandelpaden van Duitsland. Of je nu voor een ontspannen of zwaardere route wil gaan, er is voor ieder wat wils. De wandelroutes zijn tussen de 6,5 en 13 kilometer lang en lopen langs idyllische paden, bijzondere rotsformaties en door dichte bossen. Ook kom je langs een aantal fantastische uitzichtpunten, zoals die bij de Lengericher Canyon. Deze ravijn is een overblijfsel van een oude steengroeve en beschikt over een sprookjesachtig turquoise meer. Deze plek mag je tijdens het wandelen in Noordrijn-Westfalen eigenlijk niet missen!

53249 - hermannsweg
© Teutoburger Wald Tourismus / Andreas Hub

#2. Sauerland-Waldroute

De Sauerland-Waldroute is 240 kilometer lang en loopt van Iserlohn tot Marsberg. De route gaat door drie water- en bosrijke natuurparken en onderweg kun je je laten betoveren door de vele sages en mythes van dit gebied. Langs het pad vind je namelijk verschillende borden met oude, lokale verhalen over wichten, heksen en spookachtige wezens. Het landschap dat je doorkruist tijdens het wandelen is afwisselend en bijzonder mooi. Van grotten en meren tot schaduwrijke bossen en diepe dalen, je komt van alles tegen. Vanaf de Möhnesee-Turm heb je een prachtig uitzicht op de Möhnesee en het beboste landschap daaromheen.

#3. Rothaarsteig

De Rothaarsteig is een route die absoluut niet mag missen tijdens het wandelen in Noordrijn-Westfalen, aangezien het als een van de mooiste hooggelegen wandelpaden van heel Sauerland wordt gezien. Het 154 kilometer lange ‘pad der zintuigen’ voert door tal van ongerepte bossen, dalen en langs adembenemende uitkijkpunten. Een van de meest bijzondere paden is het Kyrillpad, dat een herinnering vormt aan de gelijknamige orkaan in januari 2007. Dit pad voert precies langs de stukken land waar in deze omgeving de bomen ontworteld werden. Via smalle paadjes, bruggetjes en onder omgevallen bomen door kun je met eigen ogen de resten van dit natuurgeweld aanschouwen. Ook bijzonder: de 40 meter lange Hängebrücke in het Ökosystem Wald. Deze hangbrug hangt midden in het bos en laat je bijna zweven tussen de bomen.

#4. Medebacher Bergweg

Wandelen in Noordrijn-Westfalen maar tegelijkertijd het gevoel hebben alsof je veel zuidelijker bent? Dat kan op de zonovergoten Medebacher Bergweg, ook wel het 'Toscane van het Sauerland' genoemd. Dit wandelpad is 64 kilometer lang en beschikt over meer dan 1920 hoogtemeters. Tijdens het wandelen van deze route loop je over smalle paden door schaduwrijke bossen en kom je langs kabbelende beekjes en met kapellen. Het eind van elke etappe eindigt in een van de negen idyllische dorpjes met echte vakwerkhuizen, zoals Düdinghausen. Bij deze wandelroute kom je ook langs het Europese vogelreservaat van Medebacher Bunt, een natuurgebied waar je zeldzame vogels en plantensoorten kunt tegenkomen.

53249 - noordrijn westfalen
© Tourismus Schmallenberger Sauerland / Klaus-Peter Kappest

#5. Eifelsteig

De Eifelsteig begint vlak over de grens met Nederland, in Aken. De 313 kilometer lange wandelroute voert je dwars door Nationaal Park Eifel richting Trier en beschikt over 15 etappes tussen de 14 en 29 kilometer lang. Tijdens deze wandeling door Noordrijn-Westfalen kom je door unieke omgevingen, zoals het veenlandschap van de Hoge Venen, de indrukwekkende stuwmeren van Nordeifel en het rustgevende Rurtal. Wanneer het lente is vind je in natuurpark Hoge Venen romantische velden vol narcissen en als je geluk hebt kun je zelfs de bever en reeën spotten.

Zomer Gina

Over Gina

Gina is gek op alles dat met reizen te maken heeft. Ze ontdekt graag nieuwe plekken, en als er dan ook nog bergen zijn, is ze verkocht. Van tochten door de Italiaanse Dolomieten tot wandelingen over de glooiende Alpen van Oostenrijk; ze wordt overal warm van.