Skip to navigation Skip to main content

Groei aantal Nederlanders in Tirol in de nazomer

52828 - Groei aantal Nederlanders in Tirol in de nazomer

Tirol heeft de toerismecijfers van september bekendgemaakt. Ondanks de coronatijd zijn veel Nederlanders afgelopen zomer afgereisd naar de populairste regio van Oostenrijk. Ook zelf waren wij meerdere keren in Tirol de afgelopen maanden . Na een goede start van 2020, mochten we vanaf half maart niet meer afreizen naar Oostenrijk en dit is duidelijke te zien in de cijfers, evenals de opening van de grenzen half juni. In september was er zelfs een groei te zien in het aantal Nederlandse overnachtingen en aankomsten in Tirol. Hopelijk wordt het recente oranje reisadvies snel weer opgeheven, zodat deze trend zich voort kan zetten.

Oostenrijk populair afgelopen zomer

Deze zomer hebben we veel mensen getroffen in de bergen die normaal gesproken kiezen voor een heel andere vakantie aan bijvoorbeeld het strand of ver weg. Aangezien dit veelal niet mogelijk was of mensen op zoek waren naar een alternatief, was dit positief voor het bergtoerisme. Daarnaast gaf men duidelijk de voorkeur aan een autovakantie in plaats van een vliegvakantie dit jaar. Aangezien de Alpen goed bereikbaar zijn met de auto, de coronacijfers hier relatief positief waren, er goede voorzorgsmaatregelen genomen werden en - last but not least - er nou eenmaal veel ruimte en frisse lucht is in de bergen, zorgde dit voor een flinke boost in het Alpentoerisme.

52828 - bergmeer in tirol
In de bergen is genoeg ruimte voor een rustige vakantie ver weg van de massa

Tirol ziet in september voor het eerst weer groei

Ook Tirol heeft deze trend gezien in de regio afgelopen zomer. Na zeer positieve eerste maanden van dit jaar, volgden magere maanden voor het toerisme vanaf maart. Toen de Oostenrijkse grenzen voor Nederlanders weer open gingen op 16 juni, was direct duidelijk dat we graag op vakantie gaan naar Tirol. Echter bleven de cijfers in juni, juli en augustus nog wel achter vergeleken met 2019. In september zagen we voor het eerst weer een groei: de aankomsten stegen met 20,2% en het aantal overnachtingen steeg met 10,8% ten opzichte van september 2019. In totaal zijn er 7.272 meer Nederlandse aankomsten en 17.127 meer Nederlandse overnachtingen gemeten. De gemiddelde verblijfsduur van een aankomst lag op ruim 4,1 nachten. Een positieve verrassing voor Tirol!

52828 - cijfers tirol

Onzekere vooruitzichten voor de winter

Op dit moment staat het reisadvies vanuit de Nederlandse overheid voor veel regio's in Oostenrijk, inclusief Noord-Tirol, op oranje. Dit betekent dat vakanties worden afgeraden en alleen strikt noodzakelijke reizen kunnen plaatsvinden. Een harde dobber voor het toerisme. Dit nieuws vanuit Nederland, maar ook Duitsland, zorgt voor veel onzekerheid bij de plaatselijke bevolking, de accommodaties, maar ook de skigebieden. Het wintersportseizoen staat voor de deur en de vraag is hoe dit zal gaan verlopen. Mogen we tegen die tijd überhaupt weer reizen, gaan de skiliften gewoon open en kunnen we met de nodige voorzorgsmaatregelen veilig op skivakantie? Veel vragen waar we op dit moment helaas nog geen antwoord op kunnen geven. Maar we blijven positief en hopen dat wanneer we nu een 'pas op de plaats' houden, we het virus weer onder controle kunnen krijgen en we binnenkort weer naar onze geliefde Alpen kunnen. Want heel eerlijk, we kunnen niet wachten om weer in de ski's te klikken!

52828 - wintersport
Wintersport image widget
Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.