200 jaar geleden: eerste beklimming van de Zugspitze

De Zugspitze

27 augustus 2020

door Yvonne in Nieuws

In 1820 bedacht de Beierse koning Maximiliaan I dat het tijd werd voor het opmeten van de exacte hoogte van de Zugspitze. De 27-jarige Tiroler Josef Naus werd degene die deze klus moest klaren. En zo geschiede. Dankzij het dagboek dat Josef bijhield, kunnen we de reis 200 jaar later nog steeds herbeleven! 

Als landmeetkundige in dienst van de koning

Josef Naus werkte destijds als landmeetkundige en was in dienst van de Beierse koning Maximiliaan I, bericht Tirol.orf.at. De koning liet een topografische atlas opstellen van Beieren en daar was ook kennis over de exacte hoogte van de Zugspitze voor nodig. In juni 1820 ging Josef met een klein team op pad.

Enkele weken verkennen

Josef en zijn team verkenden de omgeving van de Zugspitze enkele weken. Het team bestond naast Josef uit berggids Johann Georg Tausch en zijn assistent. De groep reisde via het Reintal ten zuiden van Garmisch-Partenkirchen, naar de Reintalangerhütte. Destijds was dit slechts een eenvoudige hut voor herders. 

Eibsee Tiroler Zugspitzbahn
Uitzicht op de Eibsee vanuit de Tiroler Zugspitzbahn

De tocht naar de top... en terug

Josef Naus heeft de hele reis in zijn dagboek bijgehouden. Na een korte nacht in de Reintalangerhütte (er waren veel vlooien), gingen de heren om 04.00 uur richting de top. Via de Zugspitzplatt en de Schneeferner bereikten ze kort voor de middag de 2962 meter hoge top. In het dagboek valt te lezen dat het 'niet zonder levensgevaar en met buitengewone inspanning' ging. Als bewijs van het bereiken van de top plantte Josef een rode zakdoek in de rotsen. Kort daarna sloeg het weer om. Uit voorzorg had de groep de heenweg gemarkeerd, wat op de terugweg erg goed van pas kwam in het slechte weer. Met gevaar voor eigen leven kwamen de klimmers om 21.00 uur weer aan in Garmisch-Partenkirchen. 

museum-zugspitze
Bij de top van de Tiroler Zugspitzbahn kun je het museum 'Faszination Zugspitze' bezoeken.

Viering van het 200-jarig jubileum 

In eerste instantie zou het 200-jarig jubileum uitgebreid gevierd worden, zowel aan de Duitse als Oostenrijkse kant van de Zugspitze. In verband met het coronavirus vinden er nu kleinere evenementen plaats, rekening houdend met de nodige maatregelen. Eén van de highlights is de recordpoging van een berggids uit Ehrwald en een Instagrammer, samen willen zij een bankje de Zugspitze op dragen en daarmee het record voor 'zwaarste meubelstuk dat op een berg wordt gedragen en daar wordt opgesteld' verbreken. 

Zomervakantie tips