Skip to navigation Skip to main content

Nieuw: kunst langs de Grossglockner Hochalpenstrasse

52652 - Nieuw: kunst langs de Grossglockner Hochalpenstrasse

Jaarlijks rijden honderdduizenden toeristen over de prachtige Großglockner Hochalpenstraße . Deze bergpas slingert door de Oostenrijkse provincies Salzburg, Tirol en Karinthië. Met een totale lengte van 48 km, 36 bochten en uitzicht op meerdere drieduizenders waaronder de Grossglockner, is het een populaire bezienswaardigheid. De komende drie jaar is een nieuw kunstproject te zien langs de weg. Het doel van de kunstwerken van 'Serpentine - A Touch of Heaven and Hell' is stimuleren en ook wat provoceren...

Serpentine - A Touch of Heaven and Hell

De titel van het project verwijst naar de vele bochten van de Hochalpenstrasse, het bijzondere contrast tussen de natuur en infrastructuur en het gevoel van dichtbij de hemel zijn en tegelijkertijd ook naast de afgrond staan. Wekenlang hebben 7 kunstenaars zich intensief beziggehouden met de Großglockner Hochalpenstrasse en op verschillende plaatsen bijzondere kunstwerken gebouwd.

De kunstwerken

  • Anna Meyer: olieverfschilderijen. Anna's schilderijen zijn vormgegeven in de alom bekende billboards, informatieborden en panoramaborden her en der langs de weg. De invulling van de schilderijen is geïnspireerd op de gevolgen van de klimaatverandering in de omgeving.
  • Ralo Mayer: met folie beklede auto-onderdelen. De folie is bedrukt met motieven uit het verleden en heden. De onderdelen symboliseren het gebruik van de weg als testbaan voor nog geheime voertuigprototypes.
  • Thomas Hörl & Peter Kozek: de film 'Lichthöhe'. Zie onderstaande trailer.
  • Iris Andraschek & Hubert Lobnig: auto-installaties. De focus van dit project ligt op de historische betekenis van het gebied. Een voorbeeld is een auto gewikkeld in tapijten, verwijzend naar de transportroute van producten tussen landen en culturen.
  • Hannes Zebedin: fotografie. In de foto's wordt het contrast van de Hochalpenstrasse (natuur en infrastructuur) op andere wijzen getoond, waaronder een foto van schapen met een rode vacht.

Meer informatie over de kunstwerken vind je op de website van Heaven and Hell.

Serpentine bezoeken

Voor het bezoeken van de expositie is alleen een ticket voor de Grossglockner Hochalpenstrasse nodig. Onderweg staan de kunstwerken her en der tentoongesteld. Zie hier een overzichtskaart van de locaties. De expositie kan de komende 3 jaar van mei tot begin november bekeken worden tijdens de reguliere openingstijden van de Hochalpenstrasse.

Zomer Yvonne

Over Yvonne

Yvonne kreeg de liefde voor bergen met de paplepel ingegoten. Als klein meisje stond ze al op de ski’s en de Alpen werden ook tijdens de zomervakanties bezocht. De landschappen hebben vanaf het begin een grote indruk op Yvonne gemaakt. Ze ontdekt de bergen het liefst te voet, met de lift of de trein.