Tips voor de zomer: Nationaal Park Hohe Tauern

 © NPHT, Peter Podpera 
Wild spotten Nationaal Park Hohe Tauern

4 augustus 2020

door Yvonne in Bestemmingen

Nationaal Park Hohe Tauern, hét natuurpark in de Alpen dat je in de zomer bezocht moet hebben. Dit waanzinnige natuurgebied heeft een oppervlakte van 1856 km2 en daarop vind je meer dan 300 drieduizenders. De gletsjers, bergmeren, beken, watervallen, bergen, weiden en bossen vormen samen een waanzinnig ongerept stukje natuur in Oostenrijk. Nationaal Park Hohe Tauern kun je uiteraard ook bezoeken, waarbij je in talloze dorpen kunt overnachten. Onze tip? Ontdek Nationaal Park Hohe Tauern deze zomer vanuit Osttirol. 

Ga op 'wildobservatie-safari' met een ranger

Nationaal Park Hohe Tauern heeft haar eigen 'Big Five': de steenarend, steenbok, gems, baardgier en marmot. Deze prachtige dieren leven overal in het Nationaal Park Hohe Tauern en samen met een gids kun je deze spotten. Tijdens de 'Nature Watch' wandeltochten krijg je een verrekijker en de gids neemt een speciale 'Swarovski Optik' kijker mee, waarmee je de bijzondere dieren nog beter kunt zien. Tijdens het wandelen vertelt de ranger van alles over de dieren en de natuur. Deze bijzondere wandeling kun je boeken bij de VVV van het dorp waar je verblijft. 

Gems in Nationaal Park Hohe Tauern
Gemsen spotten in het Nationaal Park Hohe Tauern (Foto: © NPHT, A. Angermann)
mormeldier nationaal park hohe tauern
Marmot in Nationaal Park Hohe Tauern (Foto: © NPHT, Hannah Assil / Michael Kastl)

Must-see in Nationaal Park Hohe Tauern: de Umbal waterval

In Nationaal Park Hohe Tauern zul je ontzettend veel watervallen tegenkomen. Van groot naar klein, breed en smal, onbekend en bekend. Een bekende must-see waterval in het park is de Umbal, langs de rivier de Isel. De Umbalfälle (of Umbal waterval) bereik je middels het wandelpad 'Natuur-kracht-route Umbalfälle' of 'NaturKraftWeg Umbalfälle'. Je rijdt met de auto door het Virgental, voorbij Hinterbichl naar de Ströden parkeerplaats. De parkeerplaats is ook bereikbaar met de bus. Hier starten meerdere wandelingen, waaronder de wandeling naar de Umbalfälle. Deze route is een eenvoudige wandeling, van 5,7 km lang. Je doet hier zo'n 2,5 uur over en overbrugt 250 hoogtemeters. Onderweg kom je langs de Islitzer Alm, waar je kunt stoppen voor lunch of koffie. Tijdens het wandelen kun je vanaf de uitzichtplatformen genieten van prachtige uitzichten op de waterval en de rivier de Isel. Hoe verder je loopt, hoe dichter je bij de bron van de rivier komt. Ook leuk: bij de waterval ligt voor de kinderen een speeltuin. 

Meer over Nationaal Park Hohe Tauern >

Umball waterval
 De Umball waterval (Foto: © NPHT, Martin Lugger)

Wandelen naar de Jagdhausalm 

Uit ervaring kunnen wij zeggen: doen! De Jagdhausalm is één van de oudste almen in de Alpen. De eerste huizen stonden er al in 1212. Nu vind je hier 17 stenen huizen. Deze huizen zijn van steen omdat ze boven de boomgrens liggen, waardoor er in de omgeving vooral stenen en niet veel bomen waren om de huizen mee te bouwen. Je bereikt de Jagdhausalm middels een wandeling van zo'n 2,5 uur. Hier lees je meer over de wandeling naar de Jagdhausalm >

Wat je nog meer kunt doen in Osttirol en Nationaal Park Hohe Tauern:

  • Raften op de Isel.
  • Het Nationalparkhaus bezoeken.
  • De 25 klettersteig-routes, 8 klimparken en 5 familieklimparken ontdekken.
  • Wandelen door de Dabaklamm
National Park Hohe Tauern Osttirol
Wandelen in National Park Hohe Tauern (Foto: © Hannah Assil, Michael Kastl)

Praktische informatie over een zomervakantie in Osttirol

Op zomervakantie in Osttirol? Wij raden het aan! Deze prachtige regio ligt op zo'n 1000 kilometer rijden vanaf Utrecht. Onderweg kom je langs de mooiste bergen en dorpjes, wat de reis alleen al één groot avontuur maakt. Overnachten kan in één van de vele dorpjes in Osttirol, denk hierbij aan het Defereggental met de dorpen Hopfgarten, Sankt Veit en Sankt Jakob. Grotere plaatsen zijn Matrei in Osttirol en de gemoedelijke stad Lienz. Vlakbij de Grossglockner kun je overnachten in Kals am Großglockner. In het zuiden van Osttirol liggen bekende plaatsen Sillian en Obertilliach. Voor de vakantie raden we aan om de Osttirol's Glockner-Dolomiten Card aan te schaffen. Met deze kaart kun je gebruikmaken van 9 bergliften, 6 zwembaden, 12 natuur- en cultuurattracties in Osttirol en Südtirol. Heel handig, voor € 68,- koop je een kaart voor 7 dagen, maar voor € 48 koop je een kaart welke je 3 van de 7 dagen kunt gebruiken. 

Meer over Nationaal Park Hohe Tauern tijdens een vakantie in Osttirol >

Umball waterval image widget

Zomervakantie tips