Fietsen in de regio Hohe Salve: de mooiste fietsroutes

 © GHOST-Bikes GmbH 
fietsroutes regio Hohe Salve

24 juni 2020

door Jahna in Fietsen/MTB

Je kunt prachtig fietsen in de regio Hohe Salve. Hier heb je niet alleen toegang tot het 1800 km grote fietsnetwerk van de Kitzbüheler Alpen, maar ook tot de fietsroutes in de regio. Fiets door de prachtige valleien of over de glooiende grasbergen en ontdek de indrukwekkende uitkijkpunten. Mountainbikers, wielrenners, recreatieve fietsers en families met kinderen, iedereen kan heerlijk fietsen in de regio. In dit blog zetten we een aantal van de mooiste fietsroutes in vakantieregio Hohe Salve op een rijtje. Zo kun jij je volgende fietsvakantie alvast uitstippelen.

1. Wörgl - Thiersee - Sudelfeld - Kufstein - Wörgl

Een aanrader voor wielrenners is de ronde van Wörgl, via Thiersee en Sudelfeld, naar Kufstein en weer terug naar Wörgl. Het is één van de populairste fietsroutes in de regio en dat is niet zonder reden. Kies je ervoor om deze route te fietsen in de regio Hohe Salve, dan kom je onderweg langs knusse bergdorpjes, de mooie Beierse landschappen en authentieke berghutten. De route start bij de Pfarrkirche in Wörgl, is ruim 84 km lang en neemt je mee door Oostenrijk en Duitsland. Vergeet onderweg niet even te genieten van het idyllische landschap rondom de magische Thiersee. Deze ronde is gemiddeld van niveau en je bent zo'n 4,5 uur onderweg. Onderschat 'm niet, want er zitten een paar pittige klimmen in.

wielrennen Hohe Salve
De bergwegen rondom de regio Hohe Salve zijn een paradijs voor wielrenners! (Foto: © GHOST-Bikes GmbH)

2. Fietsen in de regio Hohe Salve: de Kramsacher Seenrunde

Eén van de mooiste tips voor fietsen in de regio Hohe Salve is misschien wel de Kramsacher Seenrunde. Deze route loopt over een verhard fietspad en is niet alleen zeer geschikt voor wielrenners, maar ook voor minder fanatieke fietsers. Onderweg kom je langs verschillende bergmeren die je uitnodigen om even te ontspannen of zelfs een frisse duik te nemen. Vergeet je zwemkleding dus niet! Je start bij de VVV in het centrum van Hopfgarten en fietst langs de Brixentaler Ache naar Wörgl. Vanaf daar volg je de Inntalradweg naar Rattenberg, het kleinste dorpje van Tirol. Vervolgens fiets je over de Kramsacher Fahrstraße richting de bergmeren. Als eerste kom je langs de Krummsee en daarna volgt de Reintalersee. De meren in Kramsach behoren tot de warmste zwemmeren van Tirol en aan de rand vind je vaak een grote ligweide en restaurants. De ideale pauzeplek! Na een verdiende pauze fiets je dezelfde route weer terug naar Hopfgarten.

3. Mountainbiketocht naar de Möslalm

Mountainbikers vinden meer dan genoeg mogelijkheden in de regio. Een echte uitdaging is de route naar de Mösalm. Deze start in Wörgl en brengt je in ongeveer een uur naar de top van de Möslalm op bijna 1000 m hoogte. Het is een zware tocht, want je begint meteen met een steile klim. Eenmaal boven word je rijkelijk beloond met een prachtig uitzicht op het Inntal. Vanaf de top zijn er twee mogelijkheden om weer beneden te komen. Je kunt dezelfde route terugfietsen, maar je kunt de fietstocht ook nog wat verder uitbreiden. Kies je voor optie twee, volg dan route 337 richting Pinnersdorf. In het begin is deze afdaling wat steil, maar eenmaal in het bos vlakt de weg af. Vanaf Pinnersdorf kun je dan weer terugfietsen naar Wörgl. Onderweg kom je geen berghutten tegen, dus neem genoeg te eten mee als je deze tocht gaat fietsen in de regio Hohe Salve!

fietsroute Möslalm
Het uitzicht tijdens je fietstocht op de Möslalm is prachtig! (Foto: © Kitzbüheler Alpen Marketing GmbH, Eisele-Hein Norbert)

4. Hopfgarten - Gruberberg

Vanuit Hopfgarten lopen ook verschillende mountainbiketrails de bergen in, waaronder route 274 naar de 888 m hoge Gruberberg. Deze route is favoriet bij veel die ervoor kiezen om te fietsen in de regio Hohe Salve. Je start bij de (gratis) fietsenparkeerplaats Wasserfeld in Hopfgarten. Voordat je het bos ingaat, fiets je eerst een stukje over de weg. Aan de rand van het dorp ga je een brug over waar het klimmen begint. Tussen de groene almen en met een prachtig uitzicht fiets je naar boven tot je het hoogste punt hebt bereikt. Je bent ongeveer een uurtje onderweg naar de top, waarna je via dezelfde route weer terug fietst. 

5. Wörgl - Achensee - Tegernsee - Schliersee - Thiersee - Kufstein - Wörgl 

Voor wielrenners die wel van een uitdaging houden en gaan fietsen in de regio Hohe Salve, is deze ronde een echte aanrader. In 150 km fiets je langs vier bergmeren in Oostenrijk en Duitsland. Een zware fietstocht, waarbij er na zo'n 20 km een pittige en lange klim op je staat te wachten. Het voordeel is dat je dan ook meteen het hoogste punt hebt gehad en er vanaf daar alleen nog een paar korte klimmen volgen. Onderweg kom je langs de Achensee, Tegernsee, Schliersee en Thiersee. Stuk voor stuk prachtige bergmeren. De Achensee is het grootste meer van Tirol, de Tegernsee is één van de bekendste filmlocaties in Beieren en de Schliersee en Thiersee zijn beide prachtige bergmeren waar je heerlijk kunt ontspannen. Daarna volgt deze fietsroute in de regio Hohe Salve de weg via Kufstein weer terug naar Wörgl. 

6. Fietsen in de regio Hohe Salve: de Salvenbergrunde 

Als je gaat fietsen in de regio Hohe Salve, mag de Salvenbergrunde natuurlijk niet ontbreken. Deze mountainbikeroute (nr. 269) loopt van Hopfgarten over de gelijknamige berg Hohe Salve naar Itter en weer terug naar Hopfgarten. Het is een vrij zware fietstocht omdat je ruim 1185 m bergop fietst in bijna 8 km. Gelukkig is ook aan de minder fanatieke fietsers gedacht. Zij kunnen het eerste deel overbruggen met de Salvenbahn. Door uit te stappen bij het middenstation, sla je de grootste klim over en geniet je toch van een mooie fietstocht. Ook voor families is dit een aanrader. Onderweg kom je langs verschillende knusse berghutten, waar je kunt genieten van een welverdiende pauze en een prachtig uitzicht op de Kitzbüheler Alpen. In totaal is de Salvenbergrunde, als je 'm helemaal fietst, ruim 15 km lang en ben je zo'n 2,5 uur onderweg. 

fietsroute salvenbergrunde
De Salvenbergrunde is favoriet bij veel fietsliefhebbers! (Foto: © Kitzbüheler Alpen Marketing GmbH, Eisele-Hein Norbert)

7. Kelchsau - Niederkaseralm - Gasthof Wegscheid

De laatste in het rijtje met tips voor fietsen in de regio Hohe Salve is de route naar Gasthof Wegscheid. Deze start in Hopfgarten met een stukje over de weg, waarna je linksaf slaat richting Kelchsau. Je vervolgt de route verder langs rustieke boerderijen en gaat bij de tolpoort linksaf het Kurzer Grund-dal in. Onderweg kom je langs de authentieke Niederkaseralm, een oude kaasboerderij waar je zeker even moet stoppen. De kunst van het kaasmaken gaat hier al jaren over van generatie op generatie, waardoor je hier nog traditionele kaasproducten kun kopen. Mocht je na de stop nog energie over hebben, kun je verder fietsen naar Gasthof Wegscheid, gelegen aan het eind van het dal. Dit gasthof staat bekend om het heerlijke eten, dus zorg ervoor dat je niet te veel eet bij de Niederkaseralm! Van Hopfgarten naar Gasthof Wegscheid ben je in totaal 1,5 uur onderweg, gerekend zonder pauze bij de Niederkaseralm uiteraard ;-)...

Op vakantie in vakantieregio Hohe Salve?

Deze maand kwam eindelijk het verlossende woord: sinds 16 juni mogen we weer op vakantie naar Oostenrijk. Code oranje is omgezet naar code geel, wat betekent dat er wel veiligheidsregels gelden, maar dat je wel op vakantie mag. Om je vakantie zo veilig mogelijk te houden, gelden er in Oostenrijk bepaalde regels vanwege het coronavirus. Zo kan iedereen toch genieten van een heerlijke vakantie in de bergen. En wil je na het lezen van dit blog misschien komende zomer wel naar regio Hohe Salve? Dan kun je nu vrijblijvend én gratis een aanvraag doen voor een accommodatie. Boeken doe je met de 'Hohe Salve omboekgarantie', wat inhoudt dat je gratis kunt annuleren tot één week voor aankomst en dat je aanbetaling wordt omgezet in een voucher of terugbetaling (afhankelijk van de accommodatie). Laat het vakantiegevoel maar komen!

Zomervakantie tips