Zwitserland Zomer Toer #2. Grindelwald: aan de voet van de Eiger

5 februari 2020

door Miranda in Reisverslagen

Onze tweede bestemming van de Zwitserland Zomer Toer ligt op slechts een half uurtje rijden van Interlaken. In een mooi groen dal ligt het bergdorp Grindelwald met verspreid rondom het dorp vele houten chalets. Rondom dit liefelijke dal liggen als tegenhanger diverse imposante Alpenreuzen, waarvan de Eiger het meest in het oog springt. Deze machtige en beruchte berg ‘waakt’ over het dorp en Grindelwald staat daarom ook bekend als het ‘Eiger-dorp’. De ene dag die wij hier zijn is duidelijk veel te weinig voor alle activiteiten die je hier kunt doen.

Het weer zit een beetje tegen

Hoewel het gisteren nog prachtig weer was en temperaturen rond de 27 graden, begint de dag vandaag grijs en fris. Er vallen zelfs wat druppels uit de lucht, dus we besluiten dat we voor het ‘slecht-weer-programma’ gaan. Het aanvankelijke idee was een wandeling met klettersteig vanaf de Eigergletscher, maar deze belevenis bewaren we voor een volgende keer. We krijgen de tip om naar de Gletscherschlucht te gaan. Hier kun je zowel met mooi, maar zeker ook met regen prima terecht.

Indrukwekkende wandeling door de Gletscherschlucht

Net buiten het dorp Grindelwald ligt de Gletscherschlucht, een imposant ‘natuurbouwwerk’. Ooit vulde de gletsjer deze enorme diepe kloof, die tegenwoordig voor voetgangers toegankelijk is gemaakt. Al vanaf het begin van de kloof zijn we enorm onder de indruk van de hoge rotswanden die links en rechts van ons opdoemen. Dieper in de kloof worden deze wanden steeds hoger, tot wel 300 meter. Onder ons stroomt het water met een hoge snelheid. Je wandelt hier veilig over bruggen en door tunnels. Onderweg staan borden om uitleg te geven over gletsjers, ijs, water en geologie, super interessant. Ook erg leuk is het 170m2 grote ‘net’ dat 7 meter boven de rivier hangt. Je kunt hier op lopen, springen, balanceren en natuurlijk geweldige foto’s maken. De kloof is totaal 1 km lang, maar door alles wat je onderweg kunt zien en doen, vermaak je je hier snel een paar uur.

Canyon Swing: springen vanaf 90 meter hoogte

Oké, om maar meteen met de deur in huis te vallen: dit is het engste dat ik ooit gedaan heb. Aan het begin van de smalle kloof ligt een platform op 90 meter hoogte boven het water. En hier kun je dus vanaf springen! Aan een touw uiteraard. Na een vrije val van 60 meter, waarbij je tot 120 km/u kunt halen, slinger je nog een keer of 6 door de kloof. Ach, nu we er toch zijn, laten we het maar ‘gewoon’ doen. Mijn hartslag gaat enorm te keer en ik sta met kleffe handjes boven. “Three, two, one, GO!” roept de instructeur en ik stap in de diepte. Als snel sluit ik mijn ogen en wacht tot ik voel dat het touw me ‘opvangt’. Daarna moet ik lachen en gillen tegelijkertijd. Wat een bizarre, maar gave ervaring!Net in de Gletscherschlucht


Slenteren door Grindelwald

Na het toch behoorlijk heftige avontuur in de kloof, besluiten we Grindelwald te gaan verkennen. Wat een leuk dorp is dit! Sfeervolle chalets met veel hout, gezellige straatje en leuke winkels om je een minimaal een uur te vermaken. Toch kijk ik tijdens het slenteren door Grindelwald ook steeds om me heen. Het is hier zo mooi! Het groene dal met haar mooie chalets en dan het uitzicht op de Eiger Nordwand. Deze muur van steen is 3970 meter hoog en dwingt enorm respect af. Het bereiken van de top is een van de moeilijkste klimroutes van de Alpen en met een blik op de wand, snap ik al snel waarom. Bizar dat mensen hier omhoog kunnen klimmen.

Eiger Grindelwald


Grindelwald in de Jungfrau Region


Relaxen in het hotel

We hebben enorme mazzel, want het hotel waar we slapen (Hotel Spinne) heeft een tuin én een infinitypool met uitzicht op de Eiger. Ik hoef vast niet uit te leggen hoe gaaf het is om relaxed in een zwembad te liggen in dit decor. Bovendien trekt de lucht steeds verder open, de zon komt tevoorschijn en het wordt zelfs warm. Na heerlijk in het water gedobberd te hebben drinken we een apertief in de tuin en voelen we ons enorm verwend. Ook ’s avonds blijft het weer mooi en kunnen we buiten eten, terwijl de Eiger toekijkt. Jammer dat de dag zo snel voorbij ging hier, maar er staat ons deze week nog veel meer moois te wachten in Zwitserland.

media widget

Zomervakantie tips