Skip to navigation Skip to main content
50896 - Webserie 24 UUR IN: Nendaz

Voor de tweede aflevering van dit seizoen van onze webserie 24 UUR IN zijn we afgereisd naar het Zwitserse Nendaz. Deze plaats is erg populair in de winter, omdat het middenin het grote skigebied Les Quatre Vallées ligt. Maar ook in de zomer is er van alles te beleven in dit Franstalige dorp in Zwitserland. Tijdens onze 24 uur in Nendaz gaan we paragliden, mountainbiken, wandelen langs de bisses, probeer ik geluid uit een Alpenhoorn te krijgen en gaan we relaxen in een heerlijke wellness. En net als elke aflevering gaan we natuurlijk ook lekker eten en ontmoeten we (Nederlandse!) locals.

Nendaz: sportief dorp middenin de hoge Walliser bergen

Nendaz ligt op 1350 meter hoogte en is te bereiken via een bochtige bergweg vanaf de snelweg 9 tussen Martigny en Sion. Rondom het dorp liggen hellingen met prachtige chalets, terwijl in het dorp zelf veel appartementengebouwen staan. Tijdens het weekend dat wij Nendaz bezoeken vindt het jaarlijkse Alpenhoornfestival plaats en is het gezellig druk in het dorp. Overal hoor je de Alpenhoorn en staan groepjes mensen muziek te maken. Nendaz wordt ook wel de 'Alpenhoorn-hoofstad' genoemd, dus dat we gaan zelf ook maar eens oefenen tijdens een cursus. Van één van de beste muzikanten van het dorp krijgen we les, maar het valt niet mee om een zuivere noot uit het prachtige instrument te krijgen. Maar behalve Alpenhoorn-hoofdstad is Nendaz vooral een sportief dorp. Er zijn hier enorm veel wandel- en mountainbikemogelijkheden.

Eenvoudige wandelingen langs de bisses

Wallis ligt zuidelijk en is een van de zonnigste (en droogste!) regio's van Zwitserland. Om toch voldoende water voor hun velden en gewassen te hebben, bouwden de boeren in Wallis eeuwen geleden al speciale irrigatiekanalen: Bisses. Rondom Nendaz ligt het grootste netwerk aan bisses en langs deze waterkanalen zijn wandelpaden aangelegd. Doordat de waterkanalen glooiend naar beneden gaan, zijn ook deze wandelingen niet moeilijk, de hoogteverschillen zijn gering. Je kunt dus heerlijk ontspannen lopen door de bossen. Deze wandelingen zijn bijzonder geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een ontspannen tocht of voor families met kinderen. Terwijl je loopt hoor je het water kabbelen door de bisses. Kinderen mogen onderweg spelen in de bisses, maar geen dammen bouwen, omdat de kanalen nog steeds gebruikt worden voor de irrigatie van het land en o.a. de frambozen en abrikozen, waardoor Nendaz beroemd is.

50896 - bisses nendaz
Relatief vlakke wandelingen langs de bisses in Nendaz

Tips voor een vakantie in Nendaz:

  • Wil je Nendaz en haar omgeving vanuit de lucht bekijken, boek dan een paraglidetandemvlucht vanaf Tracouet, hier kun je met de gondellift komen. Een ervaren piloot neemt je mee en afhankelijk van het weer sta je binnen 20 tot 45 minuten weer veilig met twee voeten op de grond.
  • Het stuwmeer Lac de Cleuson, met haar mooie kleur, is absoluut een bezoekje waard. Je kunt er te voet komen, maar met een e-mountainbike gaat het een stuk sneller!
  • Maak één van de vele wandelingen langs de bisses.
  • Wil je eten of logeren bij Nederlanders? Breng dan een bezoekje aan Hotel/Restaurant Les Etagnes van Annemieke en Onno.
  • Zin om heerlijk en luxe te ontspannen in een mooie wellness? Ga dan een paar uur naar Hotel Nendaz 4 Vallées en boek een ticket voor de 'Spa des bisses'

Meer informatie over en zomervakantie in Nendaz vind je hier >

50896 - mountainbiken nendaz
Mountainbiken naar het Lac de Cleuson
mountainbiken Nendaz image widget
Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.