Skip to navigation Skip to main content
50685 - Innsbruck: ideale mix van stad en bergen

Innsbruck was geen onbekende stad voor mij, maar nooit eerder maakte ik echt de combinatie van een citytrip én bergvakantie. ’s Ochtends in de bergen en ’s middags in de stad bleek echt een super goede mix. De levendige stad heeft veel te bieden: een sfeervol centrum vol bezienswaardigheden, mooie winkels en gezellige bars en restaurants. En de bergwereld rondom Innsbruck is niet alleen indrukwekkend, maar biedt ook veel verschillende activiteiten. Een verslag van 3 dagen Innsbruck met natuurlijk ook tips voor als je zelf de stad of de omgeving wil bezoeken.

Innsbruck: een overzichtelijke middelgrote stad

Innsbruck is (gelukkig!) geen wereldstad van formaat. Met zo’n 130.000 inwoners is het vergelijkbaar met bijvoorbeeld Zwolle of Leiden. Verwacht dus geen overvolle stad met chaotische en drukke wegen, maar een stad waarin je je heel goed te voet, per fiets of zelfs elektrische step kunt bewegen. Ook de bereikbaarheid is goed. Vanuit Amsterdam vlieg je tweemaal per week in de zomer rechtstreeks naar Innsbruck, maar natuurlijk kun je ook prima met de trein. Vanuit Utrecht is het zo’n 900 km rijden met de auto. Je kunt, wanneer je dat wilt, alleen via de snelweg de stad bereiken. Wij wilden via de Fernpass rijden, maar wegens verkeersdrukte en vertraging op die pas, zijn we via Garmisch-Partenkirchen en Seefeld in Tirol gereden: een heel goed alternatief.

50685 - innsbruck vanaf de nordkette
Innsbruck ligt prachtig tussen de bergen

Logeren in een groene oase middenin de stad

Innsbruck heeft zowel prachtige oude hotels als (zeer) moderne onderkomens. Onze thuisbasis voor de komende dag is het NALA hotel dat in het centrum ligt. Bij binnenkomst op de hotelkamer verbaas ik me over zowel de beperkte grootte van de kamer als de prachtige moderne inrichting. Ik sliep nog niet eerder in een kamer die zo ingenieus is ingedeeld. Het toilet en douche bevinden zich achter een dikke schuifwand waarin tevens de TV is verwerkt en overal is voldoende plek voor je bagage en spullen. Er is zelfs een gecombineerde werk-chillplek op deze kleine kamer. In de grote stadstuin is het heerlijk relaxen en het ontbijt is zo uitgebreid dat ik niet weet waar ik moet beginnen. Ik schrijf niet vaak over hotels, maar dit adres is een echte aanrader.

Nordkette: wandelen met uitzicht op de stad

We beginnen onze eerste dag met een wandeling en lunch op de Nordkette, de bergketen direct bij Innsbruck. Vanuit het centrum van de stad neem je eerst het treintje van de Hungerbahn en vervolgens de Nordkettenbahn. Binnen 20 minuten sta je vanuit de stad middenin de bergen en zie je de stad diep onder je. Vanaf het bergstation Seegrube kun je nog verder omhoog, maar wij kiezen voor de korte Panoramaweg. Dit is een wandeling van ongeveer 25 minuten, waarbij je niet alleen een prachtig uitzicht hebt over de stad, maar ook bergschapen en prachtige bloemen tegenkomt. Daarna lunchen we bij het restaurant Seegrube. Een tip: bestel de Schwammerlgulasch met knödel, een echte plaatselijke specialiteit gemaakt met paddenstoelen uit de regio.

50685 - wandelen seegrube innsbruck
Wandelen bij de Seegrube op de Nordkette

Een stadsrondleiding door Innsbruck

Dat Innsbruck een prachtige stad is, wist ik al, maar de stad wordt nóg mooier wanneer je een stadswandeling maakt met de Nederlandse Mary die hier al heel lang woont. Zij vertelt de verhalen die bij de gebouwen en de geschiedenis van de stad horen. Bovendien weet ze de beste plekjes in de stad voor een hapje en een drankje. Zo eten we een overheerlijke strudel bij Café Kröll. Voor ’s avonds geeft ze ons de tip om bij Weisses Rössl te gaan eten: een sfeervol oud restaurant middenin het centrum met overheerlijk eten. De Zwiebelrostbraten zijn hier erg lekker!

Lange zomeravonden in Innsbruck

Nadat we heerlijk gegeten hebben in de stad, is het nog lang geen tijd om te gaan slapen. Innsbruck biedt namelijk ook een gezellig avond/nachtleven! We beginnen bij bar Moustache voor ons eerste drankje. Een knusse bar met een hippe vintage inrichting. Je kunt hier trouwens ook lekkere hapjes bestellen. Daarna genieten we van een heerlijke Spritz bij aDLERS Rooftop, de bar van Hotel aDLERS op de 13e verdieping. Een mooi uitzicht is hier uiteraard gegarandeerd. We sluiten onze avond af bij de authentieke Irish Pub ‘The Galway Bay’ met een lekker donker biertje. Daarna gaan we snel weer terug naar het hotel, want morgen gaan we de bergen weer in!

50685 - spritz in innsbruck
Proost! Een Aperol Spritz op het dakterras van hotel aDLERS

E-biken op de Mutterer Alm

Op een klein kwartiertje rijden van de stad ligt de Mutterer Alm. Bij het bergstation van de gondellift huren we e-bikes waarmee we een heerlijke fietstocht maken. Helaas is het weer wat minder, bewolkt en soms zelfs mistig, maar dat maakt de tocht niet minder mooi. Het bos krijgt een mystieke uitstraling wanneer we omhoog fietsen. En wat is zo’n e-mountainbike handig: het kost weinig kracht of inspanning om omhoog te fietsen. We fietsen naar de Kreither Alm die op 1492 meter hoogte ligt. Hier eet ik de allerlekkerste Kaspressknödel die ik ooit geproefd heb, met daarbij een lekkere salade. Op de weg naar beneden pakken we nog een single Trail van het bikepark op de Mutterer Alm mee: altijd leuk!

Mountainkarten: vollgas de berg af

Eenmaal terug bij het dalstation van de Mutterer Alm nemen we de gondellift omhoog voor een – voor mij volledig nieuwe activiteit: mountainkarten! Boven bij de lift staan de karts al klaar, driewielers in verschillende maten. Op een speciaal parcours, dat vergelijkbaar is met een rodelbaan in de winter, daal je de berg af. Door met het ene of het andere wiel te riemen kun je zelfs driften door de bochten. Een echte aanrader voor iedereen die van actie en karten houdt! Helaas zit onze trip in Innsbruck er na dit ritje alweer op, maar wat een leuke en afwisselende reis was dit. Een citytrip combineren met activiteiten in de bergen is goud!

Klik hier voor meer informatie over een vakantie in Innsbruck >

Ben jij wel eens in Innsbruck geweest en heb je tips? Laat een reactie achter!

50685 - mountainkart
Mountainkarten op de Mutterer Alm
50685 - kasspressknodel
Prachtig wolkenspel bij Seegrube op de Nordkette
50685 - innsbruck
Overheerlijke Kaspressknödel bij de Kreither Alm
50685 - Fietsen
Mountainbiken tussen de koeien
50685 - Innsbruck (1)
Het centrum van Innsbruck
Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.