5 meerdaagse E-MTB tochten in Tirol

5 meerdaagse E-MTB tochten in Tirol

23 januari 2019

door Thijs in Fietsen/MTB

E-MTB's bieden een spannend alternatief voor normale mountainbikes, omdat zij de reikwijdte enorm vergroten. Door de grote actieradius en de verbeterde infrastructuur zijn er tegenwoordig tal van meerdaagse tochten mogelijk. In dit weblog hebben we de 5 mooiste meerdaagse E-MTB tochten in Tirol voor je op een rijtje gezet.

Opladen is mogelijk op tal van plekken

Moderne e-bike-motoren zijn tegenwoordig krachtig genoeg om dagtochten met 1000 tot 1400 hoogtemeters te maken en fietsaanhangers zelfs steile passages omhoog te kunnen trekken. De bikes kunnen in veel regio's in Tirol zonder problemen worden gehuurd en steeds meer berghutten beschikken over oplaadpunten. De accu's worden ofwel langs de route bij een drukkere stopplaats of 's avonds in de fietsaccommodatie met een eigen laadapparaat opgeladen.

Onderweg kun je op vele plaatsen de accu weer opladen (Foto: © Tirol Werbung - Jarisch Manfred)

#1. Samnaun-ronde

Op vier etappes via Silvretta, Sesvennagroep, Ötztaler Alpen en de Samnaugroep geniet je van een afwisselend terrein, perfect aangelegde wegen en een fantastische natuur. Een hoogtepunt is het traject door het Fimbatal langs de pittoreske Pardatschersee tot aan de Zwitserse grens. De route heeft een totale lengte van 141 kilometer en kan in vier dagen worden afgelegd. Op deze middelzware tot zware tocht kunnen de accu's via een eigen oplaadapparaat in één van de gezellige hotel-restaurants worden opgeladen. Tips voor pauzeplaatsen: de Heidelberger Hütte op 2264 m beschikt over een fietsenkelder met oplaadpunten voor e-bikes.

#2. Drei-Kaiser-ronde

De vierdaagse fietsroute neemt je over een afstand van 139 km mee door het beschermde natuurgebied in het Kaisergebergte. Deze tocht is ideaal voor e-MTB-beginners. Steeds weer nodigen prachtige uitzichten uit om even te stoppen, bijvoorbeeld bij de pittoreske Pillersee. Een oplaadpauze in het barokke St. Johann in Tirol is ook voor cultuurliefhebbers een geweldige belevenis. De accu's kunnen met een eigen oplaadapparaat in de meeste hotel-restaurants worden bijgeladen. Tips voor pauzeplaatsen: het hotel-restaurant “Zur Schanz” in Ebbs is een herberg met e-bike-service en oplaadpunten waar je tevens kunt genieten van Tiroler specialiteiten.

#3. Huttentocht Lienzer Dolomieten

De vierdaagse e-bike-tocht start in de hoofdstad van Oost-Tirol, Lienz, en brengt je via 112 kilometer naar de toppen van de omliggende bergketens. De bergwereld van Oost-Tirol is spectaculair en omvat enkele van de hoogste bergen van Oostenrijk. De eindbestemmingen van de dagetappes zijn hutten (van Alpenverenigingen) waar je naast je accu, ook je eigen reserves kunt opladen. Tips voor pauzeplaatsen: de Lienzer Hütte in het Debanttal is wellicht één van de mooiste berghutten van Oost-Tirol. Net zo buitengewoon: de Dolomitenhütte aan het eind van de tocht die ook een e-bike-laadstation biedt.

Het bereik van elektrische mountainbikes wordt steeds groter (Foto: © Tirol Werbung - Jarisch Manfred)

#4. Kitzbüheler Alpen Trail (KAT-bike)

Een aanvulling op de “Bike Trail Tirol” is de Kitzbüheler Alpen Trail, die uit 180 kilometer in verschillende varianten verdeeld over vier etappes bestaat. Met 1000 kilometer aan fietspaden, 89 verhuurstations en 77 accu-vervangstations geldt de regio als belangrijkste e-bike-bestemming ter wereld. Hoogtepunten op de route zijn de bedevaartskerk Mariastein, de Schwarzsee en de Harschbichlalm met een grandioos uitzicht op de Kitzbüheler Horn. Ideaal voor meerdaagse tochten zijn de speciale arrangementen met bagagetransport. Een taxibedrijf rijdt vooruit en in de accommodatie staat je baggage weer op je te wachten. Overnachten is mogelijk in de etappeplaatsen Mariastein, Hopfgarten, Brixen im Thale, Oberndorf en Fieberbrunn. Tips voor pauzeplaatsen: in het traditionele hotel-restaurant Fuchswirt in de Kelchsau kan de accu via het laadstation worden opgeladen.

#5. Vierdaagse Karwendel-tocht

Via deze route fiets je gedurende vier dagen over 112 kilometer vanaf Kufstein rond het bergmassief van de Karwendel. Met bos- en grindpaden, snelle afdalingen en heerlijke panorama's is deze tocht een uitdaging voor geoefende e-mountainbikers. De landschappen rond de Achensee of de Ahornboden op de Engalm bieden een indrukwekkende natuurbeleving. Tips voor pauzeplaatsen: het Karwendelhaus op een hoogte van 1765 meter is een perfect gelegen stopplaats voor e-bikers. Op de Arzler Alm kan tijdens een rustpauze met een geweldig uitzicht op Innsbruck het oplaadapparaat worden aangesloten.

Achensee met op de achtergrond het Karwendelgebergte
De Achensee met op de achtergrond het Karwendelgebergte (Foto: © Tirol Werbung - Jens Schwarz)

Zomervakantie tips